Zaalkersttoernooien, een bron van ellende en agressiviteit

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Zaalvoetbaltoernooien rond de feestdagen moeten per direct afgeschaft worden want ze zorgen alleen maar voor problemen.
johan

Zaalvoetbaltoernooien die rond de laatste dagen van het jaar overal in Nederland gespeeld worden moeten per direct afgeschaft worden. Spelers die elkaars bloed wel kunnen drinken, overtredingen waar die uit de in 1978 gespeelde WK-finale tussen Nederland en Argentinië maar kinderspel bij waren, scheidsrechters die er geen kloten van begrijpen en supporters die door overmatig drankgebruik de realiteit volledig uit het oog verliezen is het beeld wat je krijgt, wat ik de laatste dagen deed, als je een beetje op internet gaat surfen.

We moeten gewoon kappen met elkaar voor het zootje houden door te zeggen dat je lekker een potje wilt voetballen i.p.v. dat je iemand met een brede glimlach dwars doormidden schopt. Lekker doorgaan met juichen wat niet gebeurt omdat een ploeg wint maar puur en alleen maar omdat een ploeg verliest. Want wat is er nu mooier dan leedvermaak ook al presteert je eigen club als een zak wortels in het kwadraat.

Dit beeld kreeg ik van allerlei commentaren die ik de laatste dagen las over de diverse toernooien die er gespeeld werden en waar soms een finale niet eens uitgespeeld kon worden omdat beide teams als een stelletje mafkezen aan het rossen waren geslagen. Dat zorgde er vervolgens voor dat het toernooi geen winnaar kreeg waardoor organisatie nu al bijna zeker weet, dit was het einde van ons toernooi want volgend jaar hoeven we waarschijnlijk niet meer bij onze sponsoren aan te kloppen.

Verhitte koppen op de tribunes was ook een tekst die voorbij kwam en dat verbaasde mij niet want is er niet het spreekwoord, drank in de man wijsheid in de kan. Een toernooiavond duurt een paar uurtjes en de kantine van de desbetreffende sporthal beleeft dan gouden uren. Het gerstenat gaat met vele liters richting de dorstige kelen waardoor de geest enigszins vertroebeld raakt. Opeens durft iemand dan wat meer dan normaal en slaan even later de stoppen volledig door. Bizar dat je dat niet bij maar een enkel toernooi leest maar als je gaat speuren gewoon heel veel tegenkomt. Kerstzaalvoetbaltoernooien die ontaarden in vechtpartijen waar de honden geen brood van lusten, het is te belachelijk voor woorden.

Ook het Leekstervoetbalgala heeft onder deze toename van agressie te leiden, iets wat ik maandagavond met eigen ogen gezien heb. Blij zijn als een ploeg verliest telde voor velen zwaarder dan de overwinning van een ander. Vreemd maar wel de realiteit maar wat ook bij de ,grote’ jongens gebeurt. Blij zijn als Ajax in de Champions League uitgeschakeld wordt omdat het die ,kut-Amsterdammers’ zijn. Hoe bekrompen kan je denken want als Siem de Jong Nederland wereldkampioen maakt is bijna het hele land dronken van geluk en is er niemand die het over die ,kut-Amsterdammer’ heeft.

Ik weet dat de rubriek ,mijn mening’ niet bij iedereen goed valt maar dat moet dan maar. Liever een eigen mening dan geen mening en dat vertaal ik ook naar het Leekstervoetbalgala. Een evenement dat al 27 jaar lang een prachtig spektakel is. Maar ook dit toernooi ondervindt steeds meer hinder van een toename van agressief gedrag. Dat verdient de organisatie in Leek niet en wat ook geldt voor alle andere toernooien die er overal georganiseerd worden. Vrijwilligers die er vele uren aan vrije tijd insteken om het voor de deelnemers en toeschouwers ieder jaar weer tot een feest te maken moeten steeds vaker vrezen dat het ook bij hun toernooi uit de hand gaat lopen.

Daarom begrijp ik niets van de opmerking die ik in Leek hoorde: iedereen mag winnen als het Pelikaan S maar niet is. Volgens mij draait het erom dat de beste wint en als dat toevallig de vijfdeklasser uit Oostwold is dan is dat zo. Dat beeld las ik ook terug toen ik op internet aan het surfen was, veel toernooien staan in het teken van afgunst naar een ander.

Het mooie van feestdagen als deze is dat iedereen happy met zijn familie en vrienden is en roept dat we allemaal wat socialer moeten zijn om vervolgens op de tribune bij welk zaalvoetbaltoernooi dan ook volledig los te gaan. Want dat was datgene wat ik wel heel veel tegenkwam en waardoor ik denk, volgens mij gaat iedere organisatie vroeg of laat een keer denken, dit is niet meer mijn ding. Dan is helaas dat bereikt wat we niet moeten willen, dat zaalvoetbaltoernooien die rond de feestdagen alleen maar voor ellende zorgen niet meer worden georganiseerd.