Het Leekstervoetbalgala: Een feest voor iedereen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Het 28e Leekstervoetbalgala werpt zijn schaduw al vooruit want volgens de man die op vrijdag 15 november de loting verrichtte, Roel Muskee, moet er een reglementswijziging komen. johan
Ik moet eerlijk bekennen, voordat ik startte met www.puurvoetbalonline.nl was ik geen trouwe volger van het Leekstervoetbalgala en ook daarna was dat niet het geval. Activiteiten voor de Ommelander Courant, een barre winter en twee keer op vakantie zorgden er voor dat ik vorig jaar, december 2012, voor de eerste keer op het Gala aanwezig was. Een avond om niet snel te vergeten want ik was o.a. aanwezig bij de, kraker’ tussen Pelikaan S en Boerakker. Rondvliegende bidons, verbale strijd en weinig sympathie voor de prestaties van de voetbalvereniging uit Oostwold waren zaken waar ik mij als leek over verbaasde. Ik had wel wat gehoord maar nog nooit gevoeld hoe dat allemaal leefde in voetballand wonderland.

Het Leekstervoetbalgala werd ooit opgezet als toernooi voor veldteams die in de winterstop weinig tot geen andere mogelijkheden hadden om te trainen of te voetballen. Bijna dertig jaar geleden had je geen kunstgrasvelden of grote sporthallen waar een voetbalclub gebruik van kon of mocht gebruiken. De regelementen waren zodanig vastgesteld dat je  een maand speelgerechtigd voor de desbetreffende club moest zijn wilde je voor die vereniging op het Leekstervoetbalgala uitkomen. Hoe het in het verleden is geweest weet ik niet maar vorig jaar was er veel commotie rond het meedoen van Yoshua St Juste bij Pelikaan S. Een zaalvoetballer die als, papieren’ lid meevoetbalde bij een veldvoetbalvereniging, iedereen sprak er schande van.

In zijn column op Tweenul slingerde Roel Muskee deze discussie, zonder overigens man en paard te noemen, nogmaals aan en ergens gaf ik Roel wel gelijk. De opzet is van oorsprong dat het LVG een toernooi is voor teams die op het veld actief zijn. Maar de mazen in het net zijn er voor gemaakt om er door te glippen en in dit geval is de organisatie daar debet aan geweest. Iets wat je altijd als regel hebt gehanteerd veranderen is een lastig verhaal. Zeg maar gerust, een jarenlang geldend regelement veranderen is bijna onmogelijk en dus was er, opeens’ heel veel commotie rond het meedoen van Yoshua St. Juste.

Roel stelde voor dat een speler minimaal vier keer een competitieduel moet hebben gespeeld maar persoonlijk zie ik dat niet als het criteria waar, en laten we man en paard noemen, Pelikaan S en Yoshua zich aan moeten houden.

Yoshua was vorig jaar lid van Pelikaan S en dan was het in mijn ogen gewoon klaar want volgens de regel van Roel zou een geblesseerde speler die twee wedstrijden voor het Gala weer helemaal fit is niet mogen spelen want het is wel, gelijke monniken, gelijke kappen.

Roel noemde ook de prijzen waar om gespeeld wordt. Een grote bokaal en eeuwige roem, hoe mooi kan het allemaal zijn. Daarom hoop ik op een mooi en sportief, 28e Leekstervoetbalgala want we moeten een ding niet vergeten, het LVG is bijna dertig jaar geleden opgezet als een feest voor deelnemers, organisatie en niet te vergeten het publiek en wat het ook moet blijven.