Heimwee naar het “Kastje”.

Geschreven door Jos Klip op . Geplaatst in Columns

Heimwee naar het ,Kastje'' is geschreven door Jos Klip. Jos, speler van Noordpool neemt ons  mee terug in de tijd toen het kastje er nog wel maar de sociale media van nu er nog niet was. 
1362766036Njos

Ieder weekend in alle vroegte minimaal een kwartier onderweg, geteisterd door weer en wind, richting het plaatselijke horeca etablissement. Tot zover zou het nog kunnen klinken als een verhaal in 1 van de dieetshows op de TV als Biggest Loser Holland.

Niets is minder waar, het gaat hier namelijk om een scene uit het leven van bijna iedere jeugdspeler een jaar of 10 geleden. Want je was namelijk op weg naar het “Kastje”. Het Kastje hoor ik mijn C-jeugd in gedachten al vragen, geen idee wat hij daar nou weer mee bedoelt. Het informatiepunt van de plaatselijke voetbalvereniging opgehangen bij vaak een horecazaak of het voetbalveld waarin vermeld stond welke wedstrijden gespeeld werden. Ook stond hierin met welk team je meedeed, hoe laat je aanwezig diende te zijn en met slecht weer, of de wedstrijd doorgang kon vinden. Ofwel “Het Kastje”.

Meestal een verweerd multiplex bouwsel met een vieze glasplaat en aangetast zowel aan de binnen- als buitenkant door vocht. Afbladderende verf, overheen geverfd en toen de moed opgegeven. Het ging om wat er in hing, voorgestencilde (niet geprint, nee stencilen) papiertjes met het handschrift van de jeugdleiders die alle informatie hadden opgeschreven. Het hele spectrum van emoties is aan bod geweest als kind/junior/senior met je neus voor “Het Kastje”. Teleurstelling omdat je niet mee mocht met de B’s terwijl sommigen van je teamgenoten wel benodigd waren, ontgoocheling als de wedstrijd afgelast werd, ultieme vreugde wanneer je voor het eerst bank mocht zitten bij de senioren.

Zonder af te geven op de het nu, tegenwoordig gebruik je Whatsapp. MSN Messenger op je telefoon waarbij iedereen op de hoogte gehouden kan worden. Alles oeverloos herhaald wordt en elke keer dezelfde vragen worden gesteld. Alles wat hierboven beschreven staat is hiermee in 1 keer verdwenen. Nat pak halen om vervolgens huiswaarts te keren in mineurstemming wegens afgelasting. Dat zal nu niet snel meer gebeuren.

Niets menselijks is mij vreemd, soms wil ik mij ook onderdompelen in jeugdsentiment. En of je nou wilt of niet, als je langs een van de weinigen die nog bestaan rijdt, dan denk je toch even aan vroegere tijden. Tot slot wil ik steevast eindigen met een suggestie van mijn kant aangaande een film, boek of nummer geassocieerd met onze voetbalsport. Afgezaagd, onbekend, niet te harden, klassieker of geweldig, iemand heeft het ooit bedacht en ik wil het je niet onthouden.

Sinds kort verschijnen er steeds meer voetbalquizzen, zowel op de buis als internetgames en natuurlijk nog in de voetbalkantines. Voor allen die prat gaan op hun parate voetbalkennis is dit een must have. Het gaat om een boek van Martin van Neck met als titel Heel het land is van streek. Het grote boek van nutteloze voetbalkennis. 1 citaat wil ik u niet onthouden;

“We controleerden 99 procent van de wedstrijd. De overige 3 procent kostte ons de match”

Aldus Ruud Gullit het rekenwonder.