Het zondagvoetbal op het Hogeland is niet dood

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Het zondagvoetbal op het Hogeland is op sterven na dood. Er komt geen hond meer kijken bij duels waar je tenen krom trekken van het niveau wat je te zien krijgt. JOHANNN

Bovenstaande opmerking hoor je vaak als het om het zondagvoetbal gaat. Niveauloos getrap tegen een al dan niet gesponsorde wedstrijdbal zorgen er bij velen voor dat ze het zondagvoetbal al heel lang geleden de rug hebben toegekeerd. Een enkele ,voetballiefhebber’ wil nog weleens bij topklasser Be Quick of eersteklasser GRC Groningen langs de lijn staan maar veel meer moet er ook niet gevraagd worden.

Dat zijn trouwens ,liefhebbers’ die wel met de meute meehollen want hoewel ze een heel grote afkeer van de kelder van het amateurvoetbal aan de dag leggen waren ze opeens wel bij het duel Boerakker-Pelikaan S. Een gewoon duel uit de vijfde klasse van het zaterdagvoetbal maar die door de voorpubliciteit de concurrentiestrijd met de El Clásico tussen Real Madrid en Barcelona moeiteloos kon doorstaan. Daar moest je als ,voetballiefhebber’ bij zijn want was je op 9 november niet in Boerakker dan hoorde je er niet bij. Maar de ,voetballiefhebber’ maakte graag een uitzondering want wie wil nu niet gezien worden met Pelikaan-S voorzitter Wim Bulten, de man die door velen vervloekt wordt omdat hij van de voetbalclub in Oostwold iets moois wil maken.

Aan het bovenstaande dacht ik toen ik gistermiddag vanuit Kloosterburen huiswaarts keerde. Ik was aanwezig bij het duel Kloosterburen-MOVV waar ik door de Ommelander Courant voor gevraagd was om er een verslag van te maken. Iedere keer weer verbaas ik mij weer over het aantal toeschouwers dat in Kloosterburen aanwezig is om de plaatselijke hoofdmacht ten strijde te zien trekken tegen welke opponent dan ook. Gemiddeld trekken wij tussen de 150 en 175 toeschouwers bij een thuisduel, vertelde voorzitter Ron Bolt mij vorige week. De voorzitter was daar trots op want hij kon ook melden dat bij een beetje aansprekende tegenstander meer dan 200 bezoekers ook normale aantallen zijn. Geen gering aantal als je dat afzet tegen de ,geweldige’ toeschouwersaantallen die bij de topklasse-duels van Be Quick gescoord worden en waar bezoekersaantallen van 500 of meer een utopie zijn.

Maar Kloosterburen is niet alleen want ook in Eenrum en Warffum hebben ze bijvoorbeeld geen klagen over het aantal bezoekers al kan het natuurlijk altijd beter. Warffum en Eenrum, twee verenigingen die net als Kloosterburen in de vierde klasse willen spelen. Dat zou iets zijn wat het zondagvoetbal op het Hogeland een enorme ,boost’ zou geven. Een boost waar alleen maar winnaars zullen zijn want ook SV. Bedum-zondag zou daar van profiteren want reken maar dat een duel tegen Eenrum, Warffum of Kloosterburen meer aan kantine opbrengsten oplevert als een duel tegen, en met alle respect, Haren of MOVV. Dit geldt overigens ook voor Hunsingo dat wel in de derdeklasse uitkomt maar graag Eenrum, Kloosterburen en Warffum zal zien komen. Want de drie verenigingen staan bekend om een redelijk ,volgzame’ aanhang wat voor mij een reden is om te zeggen, het zondagvoetbal op het Hogeland is springlevend. Zondag hoorde ik in Kloosterburen de opmerking, hier staan aardig wat meer toeschouwers langs de lijn dan gisteren bij de wedstrijd VIBOA-PKC’83. Een opmerking die ik niet kan staven of hij op waarheid berust maar de persoon kennende verkoopt hij geen onzin.

Als je tien keer iets herhaalt ga je het vanzelf geloven en waar mijn vader een mooi voorbeeld van was. Pa Staal was niet iemand die goed tegen hoge temperaturen kon. Het was hem snel te warm en die mening ventileerde hij direct als het een warme dag was. Dat is ook het geval bij een ,voetballiefhebber’ die wel eens de pen ter hand nemen. Als je tien keer schrijft dat je iets niet goed vindt ga je het zelf geloven. Dus tien keer schrijven dat je het zondagvoetbal van geen niveau vindt laat je dat geloven maar zonder dat je het zelf hebt vastgesteld.

Ik zou dat wel doen, ik zou eerst mijn eigen conclusie trekken voordat ik zou schrijven dat het zondagvoetbal, en op het Hogeland in het bijzonder, geen kloten meer voorstelt. Maar misschien is dat wel teveel gevraagd van een ,voetballiefhebber’ die al heel trots in zijn column vermeldt dat hij van zijn troon is afgedaald om een paar van zijn onderdanen in een nederige vijfde klasse tegen een bal aan te zien schoppen.

Maar toch wil ik een poging wagen en zeg daarom: Wessel Aslander, ik hoop je een keer te ontmoeten bij een wedstrijd van het zondagvoetbal op het Hogeland. Want dan kun je met eigen ogen zien dat in de lagere regionen van het zondagvoetbal de clubs springlevend zijn en bezoekersaantallen trekken waar veel verenigingen alleen maar van kunnen dromen.