,Ik had hem moeten hebben'

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De weekenden bezorgen mij soms nachten met een beperkte nachtrust. Niet omdat ik een kroegtijger ben of zoals Jan Boskamp ook de competitieduels in China op de voet volg. Mijn beperkte nachtrust heeft een andere oorzaak.
JOHANNN
Vanaf zaterdagmorgen komt in mijn hoofd een zinnetje steeds weer terug, ik had hem moeten hebben,” Een uitspraak die alleen maar past bij een keeper. ‘Ik had hem moeten hebben, vaak heb ik dat als doelman gedacht vooral als ik mijn medespelers vernietigend achterom zag kijken als een in hun ogen houdbare bal toch in het doel verdween. ‘Ik had die bal moeten hebben, hoe vaak zou een doelman dat niet zeggen, die bal had voor mij moeten zijn.”

Zaterdagmorgen was ik te gast op De Koepel waar een groot aantal keepers en keepsters in actie kwamen. Prachtige reddingen, blunders, een prima uittrap en zwakke uitgooi, alles zal bij de diverse wedstrijden te zien zijn geweest. Soms was de doelman of doelvrouw de gevierde held maar soms ook waren zijn of haar teamgenoten even wat minder blij met hun keepende teamgenoot.

Niet alles heb ik op De Koepel gezien want ik kwam voor het duel Gorecht D2-Haren D1. Een mooi duel met twee prima keepers. Na afloop sprak ik een van de doelwachters en ik werd geraakt door zijn opmerking, ik had hem moeten hebben.” Het ging daarbij om de corner in bijna de laatste minuut van de wedstrijd en de doelman zag de uiteindelijke 2-2 als zijn fout. Uit mijn gezichtshoek een misvatting van de jonge doelman maar begrijpen deed ik hem wel.

Vrijdagavond was ik bij de wedstrijd Eenrum 3- oud FC Groningen. Een duel dat werd gespeeld als omlijsting van de opening van de nieuwe kleedkamers van de v.v. Eenrum. In de eerste helft keepte een van de twee oud-keepers van FC Groningen, Johan Tukker. De 58 jarige doelman moest in de eerste helft een keer vissen en je zag daar baal je ook op 58 jarige leeftijd nog van.

In de tweede helft stond Richard Vennema bij FC Groningen onder de lat. Vennema, en niet zoals RTV Noord constant schrijft Venema, keepte als in zijn beste jaren. Uittrappen op maat een uitworp uit stand over zeker 60 meter niets was de oud-doelman van ook Heracles en Veendam te dol. Ook in persoonlijke duels was Richard ijzersterk want zo verklaarde hij na afloop, voor een doelman is de nul heilig. Een tegengoal zien negen van de tien keepers als hun fout.”

Daar moest ik aan denken toen ik zaterdagmorgen de 11 jarige doelman hoorde zeggen, ik had die bal moet hebben.” Opeens telden zijn talloze reddingen niet meer want alles draaide om dat ene moment, een bal die in zijn ogen houdbaar was en waardoor hij de tranen in zijn ogen had staan.

Dat zinnetje, ik had hem moeten hebben, en hoe, gek’ kan je eigenlijk van de voetbalsport zijn, bleef maar door mijn hoofd spoken. Een zinnetje van een keeper, door zijn trainer tot man of the match verkozen, die niet blij was omdat hij de 2-2 zijn fout vond. Dat zijn momenten die zijn met geen goud te betalen. Dat zijn momenten die je als ware liefhebber koestert. Net als een moment waarop een 45 jarige doelman zegt, wat er ook gebeurt, ik wil de nul houden.

Twee keepers, een van 11 en een van 45 jaren jong met dezelfde instelling zorgden ervoor dat ik vannacht een paar keer wakker werd met dat ene zinnetje in mijn hoofd, ik had hem moeten hebben maar wat niet de waarheid was want zijn verdedigers hadden beter moeten ingrijpen. Maar zijn opmerking betekende wel dat hij een, echte’  is zoals we dat zo mooi zeggen, want dat zei oud-prof Richard Vennema tot slot ook nog, een echte doelman is nooit tevreden over zijn eigen prestaties.”