Voetbalbijlages zijn de moeite van het lezen waard

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Vorige week las ik een column die ging over de voetbalbijlages die deze week samen, vaak met de regionale krant, op de deurmat zullen vallen. Een apart fenomeen werd er gezegd en dat is niets anders dan de waarheid. De voetbalbijlage is iets waar de liefhebber van het amateurvoetbal naar uitkijkt. Hij wil namelijk weten wat de trainers van de diverse ploegen van het nieuwe seizoen verwachten.
johann

In augustus heb ik weer een groot aantal trainers mogen bellen en inderdaad, veel van het vertelde kwam met elkaar overeen. Dat is logisch want de term koffiedik kijken kwam regelmatig langs. Geen trainer zal roepen, we worden wel even kampioen en niemand zal zeggen "Ik denk dat ik met deze selectie degradeer." Iedereen houdt het op om de prijzen meespelen en je proberen te handhaven. Dan kun je zeggen wat een brij aan clichés maar je kunt ook zeggen, de trainer heeft gelijk. Wat koop je er voor om dingen te roepen, kampioen worden, als je weet dat een sterke selectie niet alles bepalend is. Er spelen vaak andere factoren een rol zoals een blessuregolf of schorsingen. Dat zijn zaken waar een trainer in augustus nog niet aan wil denken maar misschien na vijf competitieronden wel mee geconfronteerd wordt.

Dat zorgt voor voorzichtig gegeven antwoorden, althans zo heb ik het ervaren. Daar is niets mis mee maar de columnist dacht daar anders over. Die vond het maar niets al dat gelul van de trainers. Dat kan, maar vreemd is dat wel, als je weet dat de website van de columnist een is die bestaat bij de gratie van veel amateurverenigingen. Amateurclubs die vanaf maandag weer trouw hun wedstrijdverslagen opsturen om ze even later in een brij aan verslagen terug te vinden.

Ergens snap ik niet dat je iets waar je onderdeel van bent op deze wijze benadert. Laat iedere amateurtrainer dat vertellen wat ze graag willen. Dat verdienen ze in mijn ogen, want zonder uitzondering stonden ze mij te woord en namen daarvoor rustig de tijd. Precies zoals de trainers doen als ik ze zaterdag of zondagavond bel en de gespeelde wedstrijd nabesproken wordt richting een verslag voor de Ommelander Courant of Oostermoer.

Correct en eerlijk geven ze hun mening over de prestaties van hun team, waar zowel dat wat goed ging maar ook wat fout ging genoemd wordt. Zo ervaar ik nu al vijf seizoenen lang de trainers van de amateurverenigingen waar ik actief ben als zeg maar schrijvende pers.

Waarom een column met een zin, net als in andere jaren weinig nieuws onder de zon. Waarom moet er achter een cliché antwoord een lullige opmerking geplaatst worden. Trainers zijn op alle niveaus gelijk in het geven van antwoorden. Kijk naar Studio Sport en Foxie en je ziet het voor je ogen gebeuren. ‘We waren niet scherp, we hadden meer verdiend, we konden de tweede helft niet dat brengen wat moest, en meer van die kreten. Toch staat de VI iedere week weer vol en worden de diverse sportprogramma’s nog steeds goed bekeken.

Vorig jaar zag ik op de site van de columnist diverse voorbeschouwingen voorbij komen. Voorbeschouwingen van trainers die vertelden wat de doelstelling was richting het nieuwe seizoen. Een soort voetbalbijlage maar dan een beetje anders. Deze zomer kwamen ze niet voorbij en na het lezen van de column verbaasde mij dat niet. De columnist van de site waar nog veel amateurclubs trouw voor het vullen van de site zorgen, kakt in zijn eigen nest. Anders kan ik de column niet zien, want de heren trainers worden in ieder geval niet serieus genomen.

Ik doe dat wel en vandaar dat ik mijn bijdrage aan de diverse bijlages op Puurvoetbalonline zal plaatsen. Want ik vond het wél de moeite waard wat een trainer te vertellen had.