Mijn mening: Een gemiste kans voor de KNVB..

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns


De maandagmorgen is vaak een morgen dat ik even over de diverse voetbalsites surf. Nieuwtjes uit het amateurvoetbal speuren, columns lezen, mij vaak verbazend over het feit dat spelers en trainers binnen het betaalde voetbal over de gave beschikken om met veel woorden niets te zeggen en om regelmatig te lezen dat de KNVB weer eens gefaald heeft. johann
Zo las ik vanmorgen de column van Roel Muskee waarin hij iedereen bedankte die had meegewerkt aan de wedstrijd rond de verkiezing tot beste speler van het klassement wat www.tweenul.nl in het leven had geroepen. De KNVB had ook een uitnodiging ontvangen maar had zich per mail afgemeld. Over dat laatste was ik vanmorgen echt verbaasd want dat de KNVB een mail terugstuurt mogen Roel en zijn mannen op de redactie als een groot compliment beschouwen.

De KNVB en een mail beantwoorden is namelijk even uniek als dat Geer en Goor een keer geen ruzie hebben over welk vriendje of andere zaken dan ook. Nog steeds zit ik op een aantal antwoorden te wachten van vragen die ik de bond gesteld heb. Zo wacht ik nog steeds op een antwoord op de vraag hoe het afgelopen is met het onderzoek naar de vreemde uitslag van het op 30 september 2012 gespeelde duel tussen FC Lewenborg-Niekerk(11-3). Het antwoord van Marina Konijn was toen ik haar aan de telefoon kreeg, ik bericht u per mail wat de uitkomst is want inderdaad ook wij lezen dat het er apart aan toe is gegaan bij dat duel.”

Er kwam geen antwoord wat ook niet kwam op mijn tweede mail met de vraag of er al iets meer bekend was over dit qua uitslag en kaartenfestival zeer vreemd duel. Rond de pasjesfraudezaak dat zich rond de wedstrijd Buitenboys B3 en Nieuw Sloten B1 afspeelde ging er een mail naar het bondsbureau met de medeling dat ik best mondeling mijn verhaal wilde doen over bepaalde zaken die ik had gezien tijdens de vele bezoeken aan de voetbalvelden in Groningen. Zaken die van geen kant deugden en de opmerking rechtvaardigde dat het pasjessysteem wat de bond hanteert zo lek als het bekende mandje is.

Nadat bekend werd dat er in december een paar voetballers van Nieuw Sloten niet eens op de spelerslijst stonden gaf de almachtige aan dat er nodig wat moest gebeuren aan het frauderen met voetbalpasjes. Er zouden maatregelen komen die meer duidelijkheid moesten verschaffen maar waar in de praktijk geen flikker van terecht kwam. Want om eerlijk te zijn, het pasjessysteem is nog steeds een groot drama en het aantal vechtpartijen op de velden is zeker niet afgenomen.

Roel Muskee sprak van een gemiste kans van de bond om niet in Emmen aanwezig te zijn en daar heeft hij het gelijk volledig mee aan zijn zijde. Want tijdens het duel tussen het, Sterrenteam’ van Tweenul en WKE waren een groot aantal voetballiefhebbers  die normaal gesproken niet op een KNVB-vergadering aanwezig zijn maar wel verstand van zaken hebben. Die hadden bijvoorbeeld de aanwezige bondsbestuurders kunnen vertellen dat het allemaal veel makkelijker kan met het controleren van of iemand wel of niet gerechtigd is om in een bepaald team te spelen.

Want we moeten niet denken, waar ze waarschijnlijk bij de bond wel vanuit gaan, dat iedereen eerlijk is want dat is niet zo. Regels zijn er gemaakt om ze te overtreden denk ik weleens want echt  ieder voetbalweekend lopen er in Nederland een paar duizend voetballers rond in een team waar ze niet voor uit mogen komen.

Dat kan allemaal omdat een bond niet met passende maatregelen komt en personen buitenspel zet die mee willen denken om bepaalde problemen op te lossen. En dan doel ik op voetballiefhebbers die het beste met hun sport voor hebben. Een sport die ze zien verloederen omdat de KNVB geen harde maatregelen durft te nemen en omdat er binnen de bond een cultuur heerst van, kom niet aan ons want wij weten hoe het allemaal werkt.

Dat is een foute instelling maar wel de realiteit want noem op welk sportpark de letters KNVB en er is altijd wel iemand bij wie je stoom uit de oren ziet komen. Want een veel gehoorde kreet is dat de bond niet luistert naar zijn leden. Dat hebben ze niet van een vreemde want dat is iets wat de FIFA, de Wereldvoetbalbond, ook niet doet.

Op 31 maart 2012 mocht ik Nanko van Buuren voor de Ommelander Courant interviewen. Nanko werkt in Brazilië namens de stichting Ibiss om kinderen uit de klauwen van de drugskartels te houden. Nanko voorspelde toen al dat het richting het WK van 2014 in Brazilië nog weleens onrustig kon gaan worden. Hoge kosten voor een toernooi die op de burgers verhaald gingen worden kon wel eens voor onrust in het land zorgen.

De woorden van Nanko van Buuren zijn aardig uitgekomen. Op dit moment is het een redelijke puinhoop in Brazilië waar de FIFA van denkt dat er niets aan de hand is. Dat geeft direct aan hoe bij de Wereldvoetbalbond en zijn onderdanen zoals de KNVB er een is gereageerd wordt op belangrijke zaken. Kop in het zand steken en denken, wij weten het beter dan jullie. Een foute gedachte want dat heeft er toe geleid dat de voetbalsport is afgegleden naar een niveau waarin corruptie en vals spelen op alle niveau van de voetbalsport bijna tot kunst verheven is.