Marum, hét voetbaldorp in de provincie Groningen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Talloze verkiezingen worden er georganiseerd in Nederland. Van het domste blondje(Barbie) tot aan de slechtste zanger (Dries Roelvink en consorten en alles wat daar naar streeft, wordt televisiekijkend Nederland op getrakteerd maar wat iets is wat ik graag oversla.
johann

Een verkiezing van hét voetbaldorp in de provincie Groningen bestaat echter niet en dat moet ook mooi zo blijven. Want er zouden veel dorpen zijn die daar voor in aanmerking komen wat voor een eventuele jury niet te beoordelen zou zijn. Appingedam zou er voor in aanmerking komen want naast Appingedam dat kampioen in de vierde klasse werd promoveerde ook De Pelikanen naar de derde klasse. Een prestatie van formaat maar wat ook geldt voor Zeerijp dat met De Fivel als voetbalclub in een kleine gemeenschap de derde klasse wist te bereiken. Een prima prestatie wat echter ook in Winsum geleverd werd door Hunsingo en Viboa. De zaterdagclub ging lang aan de leiding in 1E maar blessureleed in de selectie zorgde ervoor dat Drachtster Boys er met de titel vandoor ging en Viboa via de nacompetitie de hoofdklasse moest proberen te bereiken. Dat lukte helaas niet voor de Winsumers die het publiek op zaterdag 25 mei nog wel een waar spektakelstuk aanboden in het thuisduel tegen HZVV(6-2 winst). Enkele tientallen meters zuidelijker, op sportpark Schilligeham om precies te zijn slaagde Hunsingo wel in zijn opzet om te promoveren naar de derde klasse. Al enkele jaren wilde men dat graag bereiken bij de zondagclub en op zondag 28 april was het eindelijk zover, Hunsingo kon na een 3-1 zege op Leek Rodenburg als kampioen gehuldigd worden. Deze prestaties van Viboa en Hunsingo zouden garant kunnen staan voor de verkiezing tot hét voetbaldorp van Groningen wat Puurvoetbalonline betreft maar helaas mijn keuze is ook niet op Winsum gevallen.

In 2006 was ik een seizoen als trainer van de B-junioren aan SV Marum verbonden. Een seizoen wat ik nog steeds als een seizoen beschouw als trainer bij een fantastische vereniging. Een jaar dat als het aan Marum had gelegen langer had geduurd maar waarbij ik degene was die de knoop doorhakte dat mijn fysieke gesteldheid, lees chronische bijholteontstekingen, mij deden beseffen dat het trainer zijn onder wisselende weersomstandigheden niet een hele slimme actie zou zijn. Kortom, ik besloot om mijn trainersactiviteiten te beëindigen. Nog steeds heb ik contact met enkele, boys’ en vrijwilligers uit die periode wat ik als iets moois beschouw en koester.

Door mijn activiteiten voor de OC en Oostermoer volg ik SV Marum op afstand waar ondertussen ook Futsal Marum bij gekomen is. Futsal Marum en SV Marum zijn duidelijk met elkaar verbonden want er wordt wat af gevoetbald in een van de mooie dorpen van het Westerkwartier.

Diverse spelers zijn voor beide verenigingen actief waarbij het, Marumgevoel’ binnen de twee verenigingen de boventoon voert. Spelers die van buitenaf komen en betaalt moeten worden is in Marum geen optie want men wil het doel bereiken met eigen spelers waar men gezien de resultaten dit seizoen aardig in is geslaagd. Want het 1e, 2e en het 5e team van Futsal Marum werd kampioen en het 1e team van SV Marum promoveerde deze week naar de tweede klasse wat een uitstekende prestatie van de Marumers genoemd mag worden.

Zo groeide de Groene Kathedraal op sportcomplex, De Holten’ uit tot een bijna onneembare vesting wat het Futsal betrof en waren de veldvoetballers geregeld heer en meester in hun thuiswedstrijd op, De Holten wat overigens gold voor meerdere teams van Marum dat meerdere teams kampioen zag worden en het tweede team pas in de nacompetitie zag sneuvelen waardoor het promotie misliep.

Maar al deze prestaties vallen eigenlijk in het niet bij de werkelijke reden dat ik Marum als hét sportdorp seizoen 2012-2013 zie. Want de werkelijke reden is een bijzondere wedstrijd dat zaterdag 8 juni op het programma staat. Dan wordt namelijk de, viifachtwedstriijd’ gespeeld ter nagedachtenis aan Bernard Posthumus en Anne Eelze Bies. Twee leden van SV Marum die in 2008(Anne Eelze) en in 2009(Bernard) overleden. Twee leden die zouden hebben genoten van de successen van zowel SV als Futsal Marum want beide waren voetbaldieren in hart en nieren. Anne had op zeker in een zaalvoetbalteam gespeeld en Bernard had als toegewijd Bourgondiër ongetwijfeld een grote rol in de festiviteiten rond de promotie en kampioenschappen gespeeld.

Twee prachtige persoonlijkheden die al dit moois helaas niet mochten meemaken maar die morgen, 8 juni, weer herdacht worden in Marum. Dan zal het weer voor even stil zijn op, De Holten’ waar ik in gedachten aanwezig zal zijn omdat mij in tweeën splitsen nu eenmaal niet gaat. Dat zorgde er echter wel voor dat ik Marum als hét sportdorp seizoen 2012-2013 beschouw hoewel ik het andere dorpen ook graag had gegund maar waarbij uiteindelijk de ,viifachtwedstriijd’ ter nagedachtenis aan Anne Eelze en Bernard voor mij de doorslag gaf….