Het stopt niet op de Langeleegte

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Vanmiddag wordt er een persconferentie gehouden aan de Langeleegte en die zal niet gaan over feit dat SC Veendam opeens kerngezond is.Als we de berichtgeving mogen geloven dan is het einde verhaal in Veendam en dat was natuurlijk te verwachten. Al jarenlang is het alleen maar kommer en kwel aan de Langeleegte en dat kan natuurlijk niet eeuwig doorgaan. Iets wat verdwijnt, komt niet meer terug want dat zien we bij Wageningen, RBC, Haarlem en AGOVV. Eenmaal uit het betaald voetbal verdwenen, je komt niet meer terug.

Langeleegte BV Veendam

Dit weekend hoorde ik  de opmerking als Veendam failliet gaat kunnen ze oost-groningen wel onder water zetten. Daar werd mee bedoeld dat de voetbalclub er voor zorgde dat de rest van Nederland daardoor wist waar de veenkolonies lagen. Alles werd uit de kast getrokken om de club te redden, kolonicio’s in actie, Henkie de Haan naar DWDD en meer van dat soort gekkigheid maar dat alles zette geen zoden aan de dijk.

De bedragen die de club nodig had vlogen je om de oren, 1 ½ ton werd vier ton en vier ton werd een miljoen. Kortom een grote onoverzichtelijke chaos. Het plan om met een aantal investeerders de club vlot te trekken schijnt mislukt te zijn en dat zal dus betekenen, exit Veendam. Dan zullen de geweldige tijden van Veendam definitief tot het verleden behoren en is er weer een club kapot gegaan dankzij een zootje beleidsbepalers, dat aan het monopoly spelen was met de centjes van een ander.

Beleidsbepalers zoals Scholtens en Eising die rollebollend over straat gingen en alleen maar kwaad over elkaar spraken in de media. Maar ze waren niet de enige en zullen ook niet de laatste zijn want er gaan nog veel meer, Veendammertjes’ komen. Want Emmen staat ook op omvallen viel vorige week o.a. te lezen op www.voetbalbombarie.nl.  De Drentenaren kregen vorige week maandag een dwangbevel van uitzendorganisatie Bikkel onder ogen. Daarin stond dat Emmen meer dan 60.000 euro moet overmaken. Dit bepaalde de rechter eerder in een zaak die Bikkel tegen FC Emmen aanspande. Bikkel stak in 2011 geld in een spelersfonds van de club. Het Hoogeveens bedrijf zou als tegenprestatie een deel van de jaarlijkse rente krijgen en een percentage van de netto-opbrengst van de verkoop van spelers. Kort na de investering werd duidelijk dat FC Emmen in financieel zwaar weer zat. De rechter gaf Bikkel gelijk dat er sprake was van dwaling en dat Emmen moest betalen. Daarom zijn er velen die denken dat Emmen de volgende BVO is die zomaar eens op kan vallen door een financieel niet zo geweldig beleid.

Maar vanmiddag zal het nieuws wel bekend worden gemaakt, SC Veendam zal ophouden te bestaan en dan zullen de verhalen over vroeger weer tevoorschijn gehaald worden. Dan wordt er gesproken over Johan Derksen, Leo Beenhakker, Henkie de Haan, Jan Blijham, Jetze Pascal, Martin Drent, Wim Swart, allemaal namen die voor altijd aan Veendam verbonden zullen blijven en wat ook voor de spelers van nu geldt. Want zij zullen, of er moet nog een of andere rijke Sjeik of een Russische oliebaron binnen komen rennen, de boeken ingaan als de spelers die het laatste duel voor SC Veendam hebben gespeeld. Voor 29 maart stond het duel AGOVV-Veendam gepland maar dat duel was al weggestreept door het verdwijnen van de betaalde tak van de club uit Apeldoorn. Exit AGOVV, het einde voor SC Veendam in zicht en Emmen in zwaar weer is een slechte zaak voor de Jupiler League waar steeds meer beleidsbepalers onverantwoorde risico’s nemen om te proberen de eredivisie te bereiken.

Dat is namelijk een conclusie die velen trekken en je hoeft de kranten en de voetbalbladen maar te lezen om te weten dat het klopt. Net als (te) veel voetballers nog niets geleerd hebben van Almere willen (te)veel beleidsbepalers ook niets leren van de fouten van een ander en daarom is een conclusie gerechtvaardigd, het stopt niet op de Langeleegte.