Trainingsbroeken: Een aanfluiting voor het keepersgilde

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Ik moet zeggen dat ik op het gebied van een voetbaluitrusting er wel een principiële gedachte op nahoudt. Ik weet ook dat het bij velen als doordraven over zal komen maar dat is dan maar zo.

Zondag was ik aanwezig bij het duel Eenrum-Usquert en ik moet zeggen, het was niet warm in Eenrum. De doelman van Usquert had daarom een trainingsbroek aangedaan terwijl de Eenrum-doelman er voor koos om in een korte broek zijn doel te verdedigen.

Twee verschillende keepersuitrustingen waar aan beide kanten wat voor te zeggen was. Op de terugweg naar Ezinge moest ik opeens aan dat beeld denken waarbij mijn gedachten nog een stukje verder in de tijd terugging. Opeens dacht ik aan Piet Schrijvers, die in zijn glorietijd ook wel, de beer van de Meer’ genoemd werd.

Schrijvers was een robuuste doelman die er qua uitrusting altijd prima uitzag. Bij winterse omstandigheden droeg hij een strakke trainingsbroek/turnbroek met daarover zijn voetbalbroek. Dat gaf hem, samen met zijn bijpassende kousen en dito shirt een fantastische uitstraling. Schrijvers kreeg enkele navolgers want in die periode werden er wat turnbroeken verkocht bij ons in de sportzaak aan keepers die de international als voorbeeld namen.

Ik vond de uitrusting van Schrijvers ook mooi en heb daarom ook niets met een doelman die, even’ een trainingsbroek over zijn keepersuitrusting aantrekt. Een diskwalificatie van doelman zijn noem ik dat want in alle redelijkheid het straalt niets uit.

Vaak worden ze nat en vies en hangen de trainingsbroek als een jutezak om de doelman zijn benen en waarvan ik denk, daar heb je alleen maar hinder van. De helaas te vroeg overleden Jan van Beveren had dat vroeger ook, een trainingsbroek over zijn keeperstenue en dat zorgde er voor dat ik hem minder aansprekend vond als doelman.

Een doelman moet wat uitstralen wordt er vaak gezegd en dat is ook de waarheid en daar is kleding een belangrijk onderdeel in. Want als ik per ongeluk eens een wedstrijd op eredivisie live zie dan denk ik met weemoed terug aan de tijd van vroeger toen de keepers iets uitstraalden.

Tonny van Leeuwen, Eddy Pieters Graafland, Pim Doesburg waren mannen met uitstraling en dat zien we vandaag de dag niet meer en wat we terug zien op de amateurvelden.

Want wie moet de amateurdoelman van nu als voorbeeld nemen met doelmannen die in foute kleuren, zoals Edwin Mulder, Kenneth Vermeer en Pietje Veldhuizen, rondlopen. Gelukkig dragen ze geen trainingsbroek over hun kleding want anders zouden er nog meer keepers dit foeilelijk voorbeeld volgen en wat een disqualificatie van het keepersvak zou betekenen.