West End

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Prachtige namen zoals stadion, de Koel” in Venlo, het Rotterdamse Spangen, de Alkmaarder Hout, het Oosterparkstadion, de Meer en niet te vergeten de Kuip in Rotterdam roepen bij vele voetballiefhebbers nostalgische gevoelens op.

Prachtige namen zoals stadion, de Koel” in Venlo, het Rotterdamse Spangen, de Alkmaarder Hout, het Oosterparkstadion, de Meer en niet te vergeten de Kuip in Rotterdam roepen bij vele voetballiefhebbers nostalgische gevoelens op.

 

De herinnering gaat dan terug naar het duel tussen Feyenoord en  AC Milan in 1970 waarin Wim Jansen scoort uit een voorzet/ schot en daarmee doelman Cudicini, bijgenaamd de spin, totaal verrast en de Rotterdammers tegen de Europacupwinnaar van een jaar eerder op een 1-0 voorsprong zet. Maar wat te denken van de geweldige lob die Johan Cruijff bij zijn rentree voor Ajax op zes december 1981 in het duel tegen Haarlem de toeschouwers op de banken deed brengen blij dat ze waren dat de verloren zoon weer terug was. Spangen werd naast de beroemde derby,s tegen Feyenoord ondermeer bekend door de drie uitstekende keepers Pim Doesburg, Jan van Beveren en Tonny van Leeuwen die allen, weliswaar met wisselend succes het grote Oranje zouden halen. Tonny van Leeuwen behaalde zijn grootste successen echter in het Oosterparkstadion bij de voorloper van het huidige FC Groningen, GVAV, en kwam tijdens de terugreis na het in het ontvangst nemen van de prijs voor de minst gepasseerde doelman in het betaalde voetbal op 15 juni 1971 om het leven bij een verkeersongeluk. Mateloos populair was hij in het Groninger Oosterparkstadion en leefde na zijn dood in de herinnering van velen voort omdat er een straat, Tonny van Leeuwenlaan, in de stad Groningen naar hem vernoemd werd. Van recentere datum, 5-5-2005, is de halve van de UEFA Cup tussen het AZ van Co Adriaanse en Sporting Lissabon in de Alkmaarder Hout die velen in Alkmaar en ver daarbuiten is bijgebleven.

Het stadion werd in die tijd mede bekend omdat de Portugezen in eerste instantie weigerden er te voetballen omdat het er in hun ogen een zootje was. In die tijd bezocht ik regelmatig het Alkaarderhout waar de door Co Adriaanse en Martin Haar verzorgde trainingen iedere keer  weer een feest waren om te bezoeken. Qua accomodatie kon ik mij echter vinden in de kritiek van Sporting Lissabon want, de Hout” zoals het stadionnetje door de Alkmaarders ook wel genoemd werd stond bijna op instorten en het wachten was op het moment dat het nieuwe stadion gereed zou zijn en wat het DSB- stadion ging heten. Ik kan iedereen verzekeren dat niet alle Alkmaarders blij waren met deze naamskeuze maar dat even terzijde. Aan deze namen en verhalen moest ik terugdenken toen ik begon aan het het artikel rond Gerard Helsma de man die door de v.v. Gruno als hun archief gezien wordt. In het gesprek dat we hadden kwam ook voorzitter Azing Koning van het dit weekend( 15 t/m 18 april) het negentig jarig jubileum vierende Gruno nog even langs waarbij de historie van de vereniging ter sprake kwam. Een historie die zondag 11 april ook besproken werd bij het sportprogramma op Radio Noord. Daar viel ook de naam West End en was het Gerard Helsma die een gedicht voordroeg over het sportcomplex in Vinkhuizen wat vroeger deze naam droeg en wat in de zeventiger jaren door gemeenteambtenaren zonder enige kennis van voetbalgeschiedenis  en niet wetende wat nostalgie betekend ,omgetoverd” werd in  de klinische naam sportpark Vinkhuizen

West End was al die de jaren daarvoor een begrip in de voetbalwereld zoals de stadions  hierboven genoemd  ook waren. Nog zit het diep bij de leden en oud-leden van de jubilerende vereniging waarvan velen nostalgische herinneringen hebben aan het complex met de prachtige naam.Vele kampioenswedstrijden met coryfeen als Piet Dol, Klaas Buist en vele anderen waar de grootste echter Jannes Kuipers was. Kuipers was een geweldigevoetballer en speelde geweldige wedstrijden voor Gruno en, wat velen niet weten, haalde drie keer het Nederlands Elftal waarin hij onder andere samen speelde met niemand minder dan Abe Lenstra en Otto Bonsema de doelman die ook nog voor GVAV heeft gespeeld. In de modewereld is het heel gebruikelijk dat we een bepaald modebeeld na een aantal jaren weer terug zien. Dat zou ook in de voetbalwereld moeten gebeuren waar de historische stadions steeds meer verdwijnen en plaats moeten maken voor aan sponsoren gerelateerde betonbakken. Het gemeentebestuur van Groningen zou echter met een geweldig cadeau over de brug komen voor de jarige vereniging die er ondermeer voor heeft gezorgd dat de wijk Kostverloren nog steeds bestaat als het haar West End weer terug gaf. 

 Daarom geacht gemeentebestuur geef sportpark ,,Vinkhuizen de naam West End weer terug voor altijd.

Die naam  moet namelijk aan Gruno verbonden blijven tot in de eeuwigheid

 

Hieronder het gedicht van Gerard Helsma als een ode aan sportpark West End

 

SPORTPARK "WEST-END"
=================
 
OP 16 september 1950 WAS BEKEND
ER IS EEN NIEUW SPORTPARK IN GRONINGEN GENAAMD "WEST-END"
HET WERD VOOR DE VOETBALCLUB "GRUNO" EEN NIEUW AVONTUUR
MET DE KORFBALCLUB WEST-END ALS GOEDE BUUR.
 
HET TEAM VAN GRUNO OP TERREIN "WEST-END"
WAS IN DIE TIJD WIJD EN ZIJD BEKEND
HARM POSTEMA, TJEERD VAN HOOGEN EN PIET DOL WAREN EEN BEGRIP
ZIJ OVERWONNEN IN DE JAREN VIJFTIG DE MOEILIJKSTE KLIP
 
HET DUIZENDKOPPIGE PUBLIEK STOND VAAK TE DRINGEN
BIJ DE SPANNENDE WEDSTRIJDEN TEGEN FRISIA EN HARLINGEN
OH, GROENE GRASMAT WAT HEB JIJ GELEDEN
TEGEN DE TEAMS UIT ANDERE STEDEN
 
WAT BRACHT JE ONS VREUGDE EN PLEZIER
VOOR HEEL KOSTVERLOREN BRACHT JE VEEL VERTIER
HET SPORTPARK MET DE SCHITTERENDE NAAM
WERD IN DE JAREN ZEVENTIG TE NIET GEDAAN
 
HOEWEL WE NIET HOEFDEN TE VERHUIZEN
MOESTEN WE NU LUISTEREN NAAR DE NAAM VINKHUIZEN
VERLOREN GING DE NAAM "WEST-END"
DOOR GEMEENTELIJKE AMBTENAREN ZONDER SENTIMENT
 
WEG SPORTPARK MET DE MOOISTE NAAM
HIER KON ZELFS GEEN SAN SIRO TEGENAAN
IK HOOP, VOOR EEN IEDER JONG EN OUD IS NU BEKEND
SPORTPARK VINKHUIZEN HEET IN ALLER GEDACHTEN GEWOON WEER "WEST-END"
 
Gerard Helsma.