Een terugblik, maar toch even anders …..

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

In de laatste maand van het jaar ontkom je er niet aan dat er teruggekeken wordt naar wat er allemaal gebeurd is in de maanden daarvoor. Vele momenten passeren dan de revue en wat ook zeker voor mij geldt wat 2012 betreft. Aan de mooie momenten, maar helaas ook minder mooie momenten van het bijna achter ons liggende jaar, heb ik de laatste dagen regelmatig nog even aan teruggedacht.

Johan Staal

Januari

Zo was daar in januari het moment dat ik samen met Martine nooit meer zal vergeten. Het speelde zich af tijdens onze vakantie in Gambia waar een voetbalwedstrijd werd georganiseerd tijdens ons verblijf daar. Volgens Habbib, onze gids in The Gambia zouden er wel vijfduizend toeschouwers komen maar bij aankomst om kwart voor vijf in de avond stond er een handjevol publiek. De wedstrijd stond gepland voor 17.00 uur en waar het publiek opeens weg kwam weten we nu nog niet maar om klokslag vijf uur stonden er zeker 5000 toeschouwers langs de lijn. De wedstrijd begon met een minuut stilte omdat een van de jonge spelers van een van de teams twee dagen eerder was overleden aan malaria. Een minuut stilte die grote indruk op ons maakte want het was muisstil op een vlakte die het predicaat voetbalveld niet mocht dragen maar waar de Gambianen koning te rijk mee waren.

Februari

Op 26 januari keerden we terug in Nederland en dat betekende dat we in een echte winter terechtkwamen. Temperaturen van -20 en meer deden de Elfstedenkoorts oplopen en overal werden begin schaatswedstrijden op natuurijs gehouden. Zo werden op 7 februari de Groninger Kampioenschappen op natuurijs verreden voor diverse categorieën. Ook de dames kwamen daarbij aan de start en met grote overmacht werd Jolanda Langeland op haar thuisbaan kampioen. Een avondwedstrijd onder, althans voor mij, Siberische omstandigheden want ik raakte maar niet gewend aan het verschil in temperatuur tussen +35 en -20. De hele avond aanwezig in Bedum zorgde er wel voor dat s’ avonds laat de douche wel heel lang nodig had om mij weer enigszins te ontdooien.

Maart

In maart werd er echter al vrij snel weer gevoetbald op de diverse amateurvelden in de provincie. Een mooi moment voor een voetballiefhebber die graag ergens op een veld vertoeft. Richting het EK in Polen en de Oekraïne begon de Oranjekoorts al wat op te lopen maar voorlopig was het toch het amateurvoetbal wat mijn aandacht vroeg met tal van wedstijden in de maand dat het al een klein beetje voorjaar begon te worden in Nederland.

April

April was de maand waarin de gezondheidssituatie van mijn voetbalvriend Jan van Dijken steeds verder achteruit ging. Een veelbewogen maand werd het daardoor met een zeer emotioneel telefoongesprek op donderdag 26 april. Een telefoongesprek dat ik nooit meer zal vergeten en er voor zorgde dat ik op dat moment niet alleen wilde en kon zijn. Alles wat ik leuk vond kon mij op dat moment gestolen worden en dan is het fijn als iemand dat begrijpt en er, zoals altijd trouwens, voor je is.

Mei

Mei was de maand van de nacompetitiewedstrijden en die brachten mij in Angelslo, Midwolda en Winsum. In het Drentse Angelslo legde Poolster op 19 mei het fundament voor promotie naar de derde klasse wat een dag later Kloosterburen in Midwolda precies eender deed voor een plaatsje in de vierde klasse. Een imponerend gezicht, twee bussen en een sliert aan auto’s die met de clubs meereisden richting de uitwedstrijden. Het duel MOVV- Kloosterburen werd door ruim 200 toeschouwers(!)  uit Kloosterburen en omstreken bezocht en wat dit duel tot een uniek gebeuren maakte. Een bijzonder duel was ook VIBOA-VVA’71 op zaterdag 26 mei 2012. Op die dag overleed Jan van Dijken namelijk en hoewel niet onverwachts, kwam de klap hard aan bij allen die Jan dierbaar waren. Hoewel mijn hoofd bij andere dingen stond was ik die middag wel in Winsum aanwezig wat mede ingegeven was door Jan zijn liefde voor de voetbalsport. Het werd een bijzonder verslag omdat het mij duidelijk meer moeite kostte om mij te concentreren en ik in totaal vijf uur op het verslag heb zitten worstelen vooordat ik het in mijn ogen aanvaardbaar richting de redactie kon sturen.

Juni

De maand juni was de maand van de voetbalvereniging Kloosterburen want hoewel niet lijfelijk aanwezig op 3 juni genoot ik oprecht van het succes van de club waar ik in een grijs verleden nog voor gespeeld heb. Een 3-1 zege op Drieborg zorgde voor vreugdetaferelen in het dorp waar de jaarlijkse carnavalfestiviteiten bijna bij in het niet vielen. Maar ook was daar het moment van Nick Bronsema uit Bedum. Ik was de wielrenner in Eelde en Annen, waar ik namens de Oostermoer aanwezig was, al tegengekomen en in die wedstrijden was de 39 jarige wielrenner niet in goeden doen. Hij stapte twee keer vroegtijdig af en dat beloofde niet veel goeds voor de Omloop van Bedum op 19 juni 2012. Het ging vanaf het begin van die koers snoeihard door de straten van Bedum, en ik vreesde het ergste voor Nick. Maar de Bedumer zag af als geen ander en bleef keurig in het peloton fietsen om uiteindelijk, om in Gerrie Knetemann-taal te spreken, totaal, uitgewoond’ over de finish te komen. Een topprestatie vond ik dat en was voor mij zeker een opmerkelijk sportmoment in 2012.

Juli

De maand juli was de maand van de interviews voor de Ommelander Courant en ook de Oostermoer. Mooi is het iedere keer weer om personen te ontmoeten die je jaren niet hebt gesproken of sterker nog soms nog nooit hebt ontmoet. Persoonlijk vind ik dat het interviewen van personen je leven verrijkt. Ieder heeft zijn of haar verhaal en soms wordt er over zaken gesproken die, off the record’ moeten blijven. Een gouden stelregel want off the record is namelijk ook off the record bij mij want nooit zal ik datgene naar buiten brengen wat mij in vertrouwen verteld wordt, hoewel ik daarin sommige gevallen richting Puurvoetbalonline formidabel mee zou kunnen scoren.

Augustus

Augustus was de maand dat het nieuwe voetbalseizoen 2012-2013 langzaam op gang kwam en we in het weekend van 18/19 augustus in Nederland temperaturen voor onze kiezen kregen die niet normaal waren. Ruim dertig graden tijdens de Grasbaanraces in Eenrum zorgden er voor dat vele aanwezige toeschouwers dagen daarna nog ziek waren van de combinatie van veel zon en te hoge temperaturen.

September

Twee weken na een van de warmste weekenden ooit in Nederland begon op 1 september het voetbalseizoen 2012-2013. Waar het seizoen 2011-2012 eindigde met een wedstrijd bij VIBOA in Winsum startte het nieuwe seizoen voor mij ook in Winsum met het duel VIBOA-LTC. Een duel dat door de thuisploeg op het nippertje met 1-0 werd gewonnen en wat de aanzet werd tot een fantastische eerste seizoenshelft voor de Winsumers.

Oktober

Oktober werd de maand dat de eerste sponsoren/adverteerders zich voor Puurvoetbalonline begonnen aan te dienen. Een mooie ontwikkeling voor een site die ondertussen de kwart miljoen bezoekers al ruimschoots gepasseerd is. Het was ook de maand van, als je jouw kop boven het maaiveld uitsteekt dan ben je aan de beurt. Daar was ik al voor gewaarschuwd en inderdaad Jan en Hans, jullie hadden gelijk.

November

 In november werd er nog volop gevoetbald maar waren er echter ook al duels die niet door konden gaan doordat de velden in slechte conditie waren. Een vreemde ontwikkeling volgens velen maar waar ze in Bedum over enkele maanden minder hinder van zullen hebben. Want eindelijk was daar het bericht dat de gemeenteraad had besloten om geld vrij te maken voor de aanleg van een kunstgrasveld. Een besluit wat tot blijdschap leidde in Bedum waar de twee verenigingen, Bedum en CVVB, aan de vooravond van een fusie staan.

December

De laatste maand van het jaar stond in het teken van het overlijden van Richard Nieuwenhuizen. De als grensrechter fungerende Nieuwenhuizen werd in Almere letterlijk doodgeschopt door een paar volledig doorgedraaide tegenstanders en de hele voetbalwereld sprak er schande van. Een zwarte bladzijde in de Nederlandse voetbalgeschiedenis noemde ik het, en even was daar het moment van wel of niet doorgaan met Puurvoetbalonline. De eregalerij bracht op vijf december redding want Albert Nauta, mijn vader Andre Staal, Jaap Werkman, Rommie Dijkstra, Jan van Dijken en Peter Berghuis zorgden dat de inspiratie weer terugkwam en op 11 december de volgende mijlpaal, 250.000 bezoekers, bereikt. werd.

Zo werd het een jaar met pieken en dalen, met vreugde en verdriet en met aan het einde van het jaar 2012 de drive om het in 2013 allemaal nog beter te willen doen. Dat is ook datgene waarvan ik hoop dat iedereen dat gaat doen en aan het einde van 2013 kan zeggen, ik heb mij  toch duidelijk verbeterd op de punten die ik zelf graag wilde verbeteren. Daarnaast wil ik, en ook namens Martine, iedereen een prachtig, sportief en respectvol 2013 toewensen in een jaar dat, mijn’ getal 13 eindelijk in beeld gekomen is en  ik daarom  als laatste woorden van dit jaar schrijf, allemaal tot in

                                                  2013!