Michel Platini en Hans Nijland moeten laten zien dat het echte kerels zijn!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Louis van Gaal die in een Roemeense krant vergeleken wordt met Adolf Hitler, Servische toeschouwers die Engelse voetballers met stenen bekogelen en oerwoudgeluiden maken zijn twee voorbeelden die maar weer eens aangeven dat bijna alles maar getolereerd wordt.

1348729294NDSC08015

Twee voorbeelden uit het steeds meer wegrottende betaalde voetbal waardoor steeds meer mensen een afkeer krijgen richting datzelfde betaalde voetbal. De waan van de dag regeert wordt er vaak gezegd en dat is ook zo en wat we nu ook weer rond Oranje zien. Vier overwinningen, twaalf punten zorgen er voor dat de eerste toeschouwers al een reis naar Brazilië geboekt hebben. Vergeten is de zomer van 2012 toen de prestaties van Oranje vele voetballiefhebbers tot wanhoop dreef. Het is weer, partytime’ bij Oranje want, en niet onbelangrijk, ook de Copacabana lonkt nog eens en wie wil dat niet meemaken als supporter.

De uitslagen en verslagen kwamen op de diverse sites voorbij maar ik vond het allemaal prima. Dat Duitsland 4-4 had gespeeld, dat België vol zelfvertrouwen iedere tegenstander wil opvreten en dat Frankrijk een puntje van Spanje afsnoepte, mij boeide het niet en dat kwam door een zin die ik vanochtend op de radio hoorde. ,,De UEFA wil eerst de rapporten afwachten van de scheidsrechter naar aanleiding van de ongeregeldheden bij Jong Servië tegen Jong Engeland.” Wat een, slappe hap’ tekst van de UEFA die zich weer achter een scheidsrechter verschuilt. Wees eens dapper en zeg gewoon tot hier en niet verder!

Enkele weken geleden waren het ‘supporters’ van de thuisclub die bij de wedstrijd FC Groningen- Feyenoord doelman Luciano en spits Zeefuik met racistische leuzen stevig aanmoedigden. Lieden met het IQ van een diep ingevroren grindtegel dachten op die manier de spelers te steunen. Iedereen sprak er schande van maar er gebeurde niets. De scheidrechter greep niet in, de spelers grepen niet in, de technische staf greep niet in en de echte supporters grepen niet in. Alles en iedereen had een daad kunnen stellen maar er gebeurde niets.

Je hoeft op google maar spreekkoren in te typen en je ziet dat het binnen het amateurvoetbal ook al op komt zetten. Wedstrijden onderbroken door spreekkoren binnen het amateurvoetbal, in hemelsnaam waar gaat het over. Alles wat binnen het betaalde voetbal gebeurt of gebruikt wordt zie je na een tijdje namelijk terug in het amateurvoetbal en dat is iets wat we als zeer verontrustend mogen beschouwen. Grote schelpen op de kop, een complete landkaart op het lichaam meedragend en de meest idiote balletschoenen aan op een drassig veld zijn zaken die hun intrede al hebben gedaan in de amateurwereld. Maar laten we er in vredesnaam voor oppassen dat racistische spreekkoren richting welke speler dan ook zijn intrede doet op de amateurvoetbalvelden. Daar heeft een iemand de sleutel in de hand en dat is de baas van de UEFA, Michel Platini.

De vroegere topvoetballer moet nu laten zien in wat hij werkelijk waard is voor de voetbalsport, net zoals Hans Nijland zijn woorden hard moet maken en dat racistisch tuig de Euroborg uittrapt. Niet alleen dingen roepen maar keihard optreden tegen landen als Roemenië waar een krant Van Gaal met Hitler mag vergelijken en Servië dat supporters kent die donkere spelers van andere teams bekogelen met stenen. Dat geldt ook voor Nijland die gewoon een daad moet stellen want voor de komende thuiswedstrijd weten ze bij Groningen echt wel wie dit soort kreten als braaksel over Zeefuik en Luciano hebben uitgespuugd! Daarom mijn hoop is gevestigd op Nijland en Platini want alleen keihard optreden tegen racisme kan het betaalde voetbal nog redden dus mannen laat zien dat je een kerel bent!