Hans Top: Een man met passie in alles wat hij doet.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Sinds enkele weken is met enige regelmaat het Puurvoetbalonline- forum te lezen waar een achttal panelleden de door Puurvoetbalonline bedachte stellingen beantwoorden. Acht panelleden met alle acht een eigen mening die ze iedere keer weer zorgvuldig op papier zetten. Puurvoetbalonline vond het gepast om de acht panelleden op een bijzondere wijze aan de bezoekers van www.puurvoetbalonline.nl voor te stellen.

1350276190N531006 169892783146999 1010157829 n

 Hans Top

De eerste in de rij is Hans Top uit Hoogkerk. Hans leerde ik kennen op zaterdag 29 augustus 2009 toen ik namens de Ommelander Courant bij het bekerduel Corenos- CSVH aanwezig was en waar Hans als hoofdsponsor van CSVH ook langs de lijn stond. Ik zag aan zijn gezicht iets bekends en bedacht mij dat het dé Hans Top was die op het gebed van het hardlopen zijn sporen meer dan verdiend had. We raakten aan de praat en dat werd een mooi gesprek en opeens vertelde ik hem over de, viifachtwedstriijd’ die enkele weken in Marum werd georganiseerd werd ter nagedachtenis aan elftalleider Bernard Posthumus en speler Anne Eelze Bies van de toenmalige A1 van de Marumers werd gespeeld. Rond dat duel werd er geld ingezameld voor een goed doel en Hans gaf aan dat hij een bedrag over zou maken op de rekening van de, viifachtwedstriijd’. De toen als Dakdekkersbedrijf Hans Top zijnde hoofdsponsor van CSVH hield zijn woord en wij hielden daarna contact. Een contact dat in sommige periodes wat intensiever was dan in een ander, maar het contact bleef. Hans is een man met een eigen mening en behoorde al snel tot de kleine groep van personen waar ik, eigenwijze sukkel die ik soms kan zijn, iets van wilde aannemen.

Hans Top heeft een mening las ik in een artikel van Vincent Muskee wat ging over het ontbreken van Hans als hoofdsponsor van CSVH in de presentatiegids van de tweede klasser. Ik las het artikel met grote aandacht en ik was het helemaal met Vincent eens want zo ken ik het voetbaldier ook. Het hart op de tong, een man van het volk en, niet onbelangrijk, een man met passie voor zijn werk, club, en voor de mensen die hem dierbaar zijn. Dat is mijn beeld van een man die ik hoog heb zitten en waar ik soms van op mijn, kloten” krijg zoals ik dat ook regelmatig van mijn voetbalvriend uit Bedum kreeg. Een brok emotie die misschien weleens iets zegt waar een ander van schrikt of niet mee om weet te gaan maar ik deed en doe er graag mijn voordeel mee!

Want voor mij is het herkenbaar want ik ben eigenlijk uit hetzelfde hout gesneden: Recht door zee, zeggen wat je denkt, kortom een eigen mening hebben.  Enkele maanden geleden werd Hans gebeld door Dé Krant en de toen net gestopte hoofdsponsor liep leeg en gooide al zijn frustratie eruit. Alles wat hem dwars zat richting de afspraken die er gemaakt waren rond zijn sponsorovereenkomst met CSVH gooide hij de lucht in maar Dé Krant durfde het niet te plaatsen wat ik ergens niet begrijp . Zijn  duidelijke mening geven deed hij namelijk ook in stelling nummer drie van Puurvoetbalonline die als volgt luidde: Zowel het betaald voetbal als het amateurvoetbal wordt ernstig bedreigd door bezuinigingen uit Den Haag. Op termijn gaat dat voetbalverenigingen de kop kosten en zal er zeker in het amateurvoetbal steeds meer gefuseerd moeten worden, wat betekend dat alleen al in de provincie Groningen de komende 10 jaar minimaal tien clubs zal verdwijnen

Hans had daar de volgende mening over: ,Bezuinigen moeten we allemaal”: dat is onze credo. Maar dat kan natuurlijk allemaal wel en fuseren, kan natuurlijk ook, maar of het doorgang kan vinden…. dat is punt 2. En dat er clubs gaan verdwijnen, dat lijkt me logisch. Er zijn verenigingen die hebben maar twee elftallen: dat is toch belachelijk dat je dat in stand houdt. Huur een weiland af bij een boer en ga daar een balletje trappen.  Maar nu even serieus: Neem alleen de stad Groningen, daar zijn veel te veel voetbalclubs. Alles moet onderhouden worden: voetbalvelden, kantines, kleedhokken en de kachel moet branden. Maar dat alle tradities in stand moeten worden gehouden door bepaalde (bestuurs)leden is helemaal uit de tijd. Een groot voorbeeld voor mij is in mijn eigen dorp. CSVH en v.v. Hoogkerk hebben ook fusiegesprekken gehad, al jaren. Het vreemde is: de jeugd hebben ze wel samen (De Held) en de twee moederverenigingen verdommen het om te gaan fuseren. Bij vv Hoogkerk hebben alle leden gestemd dat ze achter een fusie staan, alleen CSVH had alleen maar leden in de fusiecommissie die er op tegen waren. Daar kan je natuurlijk niets mee. Dit dezen ze om een fusie voor zich uit te schuiven of te rekken. Hun stelling was: “vv Hoogkerk bloedt toch dood”. Vv Hoogkerk is daarmee enorm voor de gek gehouden. De voorzitter Melessen heeft verhaal gehaald en gevraagd wat CSVH van plan was. Conclusie: alles staat weer in de ijskast. Dit is al eens vaker voorgekomen met andere bestuursleden enkele jaren terug. Toen draaide het om de letter “C”. Maar wees nu eerlijk er is maar 1 mooie “C” en die staat voor clitoris, zeg, kietel me maar. Door dit soort verschillen lopen vele fusies vast en gaan niet door. Het gaat uiteindelijk toch om de sport. Ikzelf vind de fusie bij Marum tussen zaterdag en zondag een heel goed voorbeeld hoe het wel zou moeten. Een zaterdag- en een zondagafdeling. Dat houdt in 1 club, selectie op zaterdag, ook beter voor sponsoring, je straalt eenheid uit en het scheelt enorm veel in de kosten. Wat heb je aan al die mensen die in het verleden praten van: vrouger dit en vrouger dat. Er zit teveel oudzeer. Het gaat om de jeugd. Bij fusies komen altijd veel emoties los, daarom moet vanuit de KNVB fusies goed begeleidt worden. Dit doen zij ook wel, maar men moet hier veel meer gebruik van maken en over een drempel durven te stappen.

Een duidelijke mening van een man die begaan is het met het amateurvoetbal en, in mijn ogen, het beste voor ogen had met het amateurvoetbal in Hoogkerk. Enkele weken sprak ik met Ronny Melessen maar door tragische omstandigheden binnen v.v. Hoogkerk werd dat gesprek op die bewuste vrijdag helaas afgebroken maar wordt binnenkort vervolgd. Ook de voorzitter van Hoogkerk gaf hoog op over Hans Top en gaf ook aan dat hij een fusie toe zou juichen omdat zoiets beter zou zijn voor het amateurvoetbal in Hoogkerk.

Hans Top is een man met een eigen mening, met passie en…  is goudeerlijk en daarom ben Ik blij dat hij een van de acht panelleden van Puurvoetbalonline is!