Sponsoren in het amateurvoetbal

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Sponsoren in het amateurvoetbal worden steeds belangrijker want de kosten voor een gemiddelde amateurvereniging worden door de bezuinigingen die Den Haag voor de gemeenten bedenkt steeds hoger.

DSC08259Privatisering is een modewoord aan het worden en de amateurclubs zijn hun trouwe vrijwilligers en sponsoren dan ook veel dank verschuldigd want anders konden ze de tent wel sluiten.

Sponsoren en voetbalclubs een combinatie die al niet meer weg te denken is binnen het amateurvoetbal en waar de spelers en speelsters veel profijt van hebben. Want het tenue wordt tegenwoordig niet meer door een voetballer of voetbalster zelf gekocht maar komt via een van de vele sponsoren zo de winkel uitrollen. Een luxe die er vroeger niet bestond en je ouders genoodzaakt waren om er voor te zorgen dat er een shirt, broekje en kousen kwam. Als het tenue gekocht was werd je er direct bij verteld dat je er zuinig mee moest zijn want de tijden van toen waren niet van dien aard dat er een paar keer per seizoen een nieuw shirt, broekje of kousen gekocht kon worden. Nu wordt er soms lacherig over gedaan maar toen was het de realiteit, en wat ik ook in het verdere vervolg van mijn loopbaan altijd mee heb genomen, zuinig op je voetbalspullen zijn.

Sinds enkele weken is het seizoen weer begonnen en ik moet zeggen, ik heb mij alweer talloze keren verbaasd hoe spelers en clubs met door sponsoren betaalde tenues omgaan. Broekjes met en broekjes zonder streep, kousen effen en sommige met een gekleurde rand en shirts met verschillende sponsornamen, het kan tegenwoordig allemaal.

Dat is natuurlijk de grootste onzin die er bestaat want dat kan natuurlijk niet want richting de sponsor is dat een zeer slechte reclame. De plaatselijke bakker, een groot supermarktketen of het assurantiekantoor, het maakt niet uit wie, hebben er gewoon recht op dat de kleding die ze beschikbaar stellen op de juiste wijze gebruikt wordt.

Tegenwoordig is het een hype dat er speciale inloopshirts zijn waar de spelers de warming up in doen en waar natuurlijk niets mis mee is. Maar er is wel iets mis als dezelfde shirts even later in een Dug out ‘geflikkerd’ worden waar een bult wedstrijdshirts ligt te wachten om aangetrokken te worden.

Zo ga je, althans dat is mijn mening, niet met gekregen spullen om en waar iedereen zich wel eens wat meer van bewust mag worden. Want er is natuurlijk niemand die een bedrijf kan verplichten dat hij of zij een tenue, en in sommige gevallen ook nog een som geld, aan de plaatselijke voetbalclub geeft. Dat een sponsor wat beschikbaar stelt is omdat er bij een sponsor een bepaald gevoel bij een club leeft en hij dat op die manier kenbaar wil maken.

Verder, en daar ben ik nog het meest verbaasd over, zijn er personen die het normaal vinden dat een bedrijf minimaal als shirtsponsor optreedt, want ‘ze’ krijgen toch alles terug van de belasting,”

Dat is natuurlijk helemaal onzin want zo werkt het natuurlijk niet helemaal maar daar gaat het niet om want je hoort kleding die je als speler of als speelster netjes te gebruiken. Dan doe je als doelman niet je warming up in je wedstrijdpak en dan trek je de voetbalkousen niet tot aan je kruis omhoog want uit mijn ervaring uit mijn tijd bij Sporthuis Sjoerd van der Baan weet ik nog dat ze daar niet voor gemaakt zijn.

Natuurlijk weet ook ik dat de tijden veranderd zijn maar dat hoeft toch niet te betekenen dat je gekregen materiaal als grof vuil behandeld want door de sponsoren kan een voetballer of voetbalster tegenwoordig met een verdomd klein sporttasje naar een het sportveld komen. Ook dat was vroeger anders want wat moest je toen wat meeslepen naar een wedstrijd, wat overigens wel zijn charme had. Want wat was het mooi om op de vrijdag voor de wedstrijd alles al klaar te leggen wat betekende dat je al met de wedstrijd bezig was. Als doelman kijken in welk tenue de tegenstander speelde waardoor je favoriete blauwe shirt soms niet aan kon betekende dat er een alternatief uit de kledingkast getrokken moest worden. Een alternatief waar het woord keepershirt duidelijk niet op van toepassing was maar je moest het er mee doen.

Ook dat is tegenwoordig anders want in sommige gevallen zijn sponsoren wel erg vrijgevig want als je als eerste elftal tegenwoordig geen speciaal uittenue tot je beschikking hebt dan doe je bijna niet meer mee in voetballand wonderland. Voor de criticasters onder de lezers van dit artikel, nee ik ben niet jaloers op de voetballers van nu want de tijd raast natuurlijk door en dat weet ook ik maar ik vind het wel jammer dat men steeds minder het besef heeft dat je zuinig moet zijn op je spullen en helemaal als ze je geschonken worden door sponsoren die dat doen omdat ze het beste met de club voor hebben.