Dankzij Den Haag is de voetbalsport ernstig ziek.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De KNVB heeft het afgelopen seizoen 105 elftallen uit de amateurcompetitie genomen na wangedrag van spelers. 74 voetballers werden voor het leven geschorst.

1344339906Nik gasselteDe 74 spelers hebben volgens de bond zware overtredingen begaan of waren betrokken bij vechtpartijen. 200 mensen zijn voor twee jaar of langer uitgesloten van deelname aan de competitie. Het aantal geweldsexcessen in het amateurvoetbal is volgens de bond afgenomen van 1040 vorig seizoen naar 873 dit jaar.

Dit seizoen ging een nieuwe taskforce aan de slag die de sportiviteit op en om het veld moest vergroten. Ook moest het imago van het amateurvoetbal worden verbeterd. Het taskforce concludeert nu dat "het opleggen van zware straffen het enige probate middel zou zijn om de sfeer op en rond de voetbalvelden te verbeteren".

Gisteren werd al bekend dat de KNVB voortaan niet meer hele teams uit de competitie neemt als slechts een paar spelers zich misdragen. Dat betekent niet dat geweld voortaan minder streng wordt aangepakt, benadrukt de bond. De aanpak wordt gerichter. Door de namen van voetballers die zich schuldig maken aan wangedrag door te geven aan de bond, ontloopt de club een collectieve straf.

Als je bovenstaande leest dan denk je wel even, met de sportiviteit op de voetbalvelden is het niet best gesteld. De positivo onder ons zullen ongetwijfeld roepen dat 74 voor het leven geschorste spelers nog wel meevalt maar daar denk ik toch iets anders over. Ik vind het aantal van 74 teveel want het hoort niet dat je een dusdanig zware overtreding maakt dat er maar een sanctie bestaat en dat is een levenslange schorsing en waarbij ik mij afvraag hoeveel van de levenslang geschorste spelers daadwerkelijk niet weer binnen de lijnen zijn verschenen na het bekend worden van hun straf.

Maar er is hoop dat het met de sportiviteit op de velden helemaal goed gaat komen want de KNVB heeft een heuse ‘Taskforce (Een taskforce is een woord dat ontleend is aan het Engels en is en betekent een speciaal comité dat bestaat uit een aantal experts uit het vakgebied. Een taskforce wordt gevormd met een speciaal doel, vaak het onderzoeken en maken van aanbevelingen over een probleem dat breed wordt ervaren). Een beste mond vol denk ik dan en vraag me ook direct af wat het oplevert.

Persoonlijk denk ik van niet want enkele reacties op mijn mening dat ik het pasjessysteem niet deugt, sterken mij in die mening. Natuurlijk klinken er ook geluiden die zeggen dat het systeem niet waterdicht te krijgen is en dat klopt ook. Want zeker bij de lagere teams gebeurt het steeds vaak dat het controleren van pasjes overgeslagen wordt. Dus dan ben ik het met sommige reacties dat je het maar beter aan de kant kunt gooien.

Maar ook moeten we concluderen dat er clubs in Nederland zijn die het woord corrupt in de statuten hebben staan wat betreft het beleid wat ze denken te moeten voeren. Dat is overigens niet vreemd in een land waar ziekenhuizen van enkele verpleeghuizen en zorginstellingen geld ontvangen als ze een patiënt naar de desbetreffende instellingen sturen. Dat is niet vreemd in een land waar het roer opeens omgegooid wordt nu de verkiezingen weer naderen. Dat is niet vreemd in een land waar enkele politieke nobody’s opeens gaan roepen dat er meer gesport moet worden op de scholen om de nieuwe Epke Zonderland en Ranomi Kromowidjojo de kans te geven om de top te bereiken.

Idiote dingen roepen en de boel besodemieteren zijn ze goed in wat politiek Den Haag betreft en de KNVB doet daar vrolijk aan mee. Stuitend zijn de foto’s waar de van de bobo’s van de UEFA opstaan met de steenrijke Russen die de voetbalwereld volledig in hun macht hebben. Steenrijk zijn ze maar eerlijkheid is bepaald niet het eerste woord wat bij die mannen past maar dat maakt Platini maar ook Michael van Praag niets uit want die ‘vreten en zuipen” rustig met de Russen mee.

En dan hoor je Van Praag enkele weken later zeggen dat de excessen op het voetbalveld spijkerhard aangepakt moeten worden. Een lachertje noem ik dat want heel veel aan de van oorsprong prachtige sport is namelijk kapotgemaakt door wanbeleid en corruptie.

Amateurclubs, en dan praat ik niet eens over de topklasse, die voor 50.000 euro spelers aantrekken, clubs waar de ene speler wel en de andere speler geen cent krijgt, bestuurders die het niet erg nauw nemen wat een schorsing van spelers betreft, het zijn zaken waar we ons helaas al niet meer over verbazen in een land dat het spoor steeds meer bijster begint te raken.

Dat beeld werd mij gisteren, en helaas in de privésfeer, weer eens bevestigd en wat mij boos, verdrietig en teleurgesteld maakte. Nederland gaat kapot aan regelgeving en aan corruptie is een uitspraak die ik wel durf te doen en wat in geval van het laatste keihard aangepakt moet worden. Want het is toch een heel simpel verhaal als je ziet dat je vader of moeder stiekem een snoepje pakt uit het trommeltje dan doe jij dat even later ook.

Zo zie ik de KNVB en (te)veel clubs ook denken…. Wat Den Haag kan kunnen wij ook en daarom is de voetbalsport zo langzamerhand ongeneselijk ziek.

Een patiënt die echt wel weergezond te maken is maar dan moet iedereen van hoog tot laag in de voetbalwereld eindelijk een keer zijn of haar gezond verstand gebruiken!