Het betaalde voetbal rot overal in de wereld weg door louchepraktijken in de top

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De KNVB is heel voorzichtig met het bekritiseren van FIFA-president Sepp Blatter. De Zwitser kwam vorige week opnieuw onder druk te staan. Officiële documenten over de 'ISL-affaire' werden door de Zwitserse rechtbank openbaar gemaakt, waarna bewezen kon worden dat Blatter wist dat er smeergeld werd betaald aan voormalig FIFA-preses João Havelange en ex-voorzitter van de Braziliaanse bond Ricardo Teixeira.

naamloosHavelange moet vrezen dat zijn erevoorzitterschap wordt ontnomen en ook de positie van Blatter staat verder onder druk. Laatstgenoemde kan zijn positie alleen verliezen als het FIFA-congres, waarbij alle nationale bonden zijn aangesloten, hem afzet. Ook de KNVB heeft dus stemrecht. Actie tegen Blatter is echter nog ver weg, zo lijkt het. "Op dit moment kunnen we nog geen concreet antwoord geven", laat een woordvoerder van de KNVB weten aan Voetbal International. "Wij zullen allereerst het rapport zelf bestuderen; handelen kunnen wij immers alleen op basis van de feiten. Mocht de bond na de analyse van het rapport van mening zijn dat er actie richting FIFA ondernomen moet worden, dan zullen wij dit, al dan niet in overleg met andere bonden, zeker niet nalaten

Bovenstaand bericht las ik op www.voetbalprimeur.nl en het bericht verbaast mij niets. Een grote slappe hap is het wat in het Zeister toverbos als bondsbestuurder rond paradeert. Ieder normaal denkend mens weet dat Blatter zo corrupt is als het maar kan en van het ene land naar het andere vliegt om er dure cadeaus boven tafel en steekpenningen onder de tafel te krijgen. Dat is namelijk het verhaal rond Blatter die de nu van corruptie verdachte João Havelange nu aan de schandpaal wil nagelen. Blatter heeft een partij boter op zijn hoofd wat nauwelijks te dragen valt want zou de Zwitser nu echt niet weten dat iedereen weet dat hij er persoonlijk niet slechter van geworden is dat de komende WK in 2018 in Rusland en wat 2022 betreft in Qatar worden gehouden.

In Rusland lopen een aantal multimiljonairs rond die bijna niet weten hoeveel vermogen ze hebben en die kijken niet op een miljoentje meer of minder als het gaat om het betalen van steekpenningen. Dat geld overigens ook voor Qatar wat ook het land van de onbegrensde mogelijkheden is als het om smeergeld gaat.

Maar de KNVB gaat, en dat is terecht natuurlijk, voor de feiten aldus een woordvoerster van KNVB. Maar het rapport wordt bestudeerd en daar moeten we het meedoen voorlopig doen al maakt het in het wereldje van de bobo’s niet uit wie daar aan de macht is want ze zijn allemaal gevoelig voor de cadeautjes en andere grappenmakerij.

Een slechte zaak is het natuurlijk wel dat de voorganger van Blatter, João  Havelange zich heeft verrijkt aan de sport waarvan ik denk, dat moet in eerste instantie toch de sport zijn geweest waar de Braziliaan met andere ogen naar keek dan als ‘super-bobo” met grote dollartekens in zijn ogen. Want dat is immers het verhaal van de tegenwoordige bondsbestuurders krijg ik weleens het idee. Ze lobbyen zich helemaal suf om toch maar vooral zo hoog mogelijk in de hiërarchie van een bond te komen want macht geeft immers aanzien in de gekke wereld van bondsbestuurders. Dat is natuurlijk ook op het ‘Zeisterbos” van toepassing waar ook nog wat mannetjes rondlopen die een baantje bij de FIFA of UEFA wel zien zitten.

Daarom denk ik dat het niet een dergelijk vaart zal lopen met het innemen van een standpunt richting onze Zwitserse vriend. Want de KNVB is immers niet daadkrachtig want terwijl vele landen in Europa en daarbuiten geteisterd worden door matchfixing en omkoopschandalen doet de KNVB gewoon of dat wat betreft het betaalde voetbal in ons kikkerlandje niet gebeurd.

Ik durf wel hardop uit te spreken dat we de komende jaren nog wat gaan beleven want als we de artikelen in de Voetbal International die door Tom Knipping en Iwan van Duren zijn geschreven, mogen geloven dan is het betaalde voetbal in Europa volledig in handen van criminelen. En gezien het feit dat we als betaalmiddel nog steeds de door velen ondertussen vervloekte Euro hebben hoort Nederland daar ook bij.

Maar daar denken ze in Zeist anders over want daar denken ze alleen maar van, daar brand ik mijn vingers niet aan. Een identieke gedachte als bij het kritisch bekijken van ‘Seppie” en zijn trawanten die het principe hebben van, ik ben groter dan de rest.

Het betaalde voetbal is verrot was een kreet die ik veelvuldig tegenkwam tijdens het lezen van de artikelen van Iwan en Tom die niet wisten wat ze zagen maar vooral hoorden. Een grote bende is het in de top van de voetbalwereld want ook Sepp doet net alsof hij gek is en denkt dat het allemaal wel een beetje meevalt. Dat idee hebben ze dus in Zeist maar gauw overgenomen want Blatter willen ze graag te vriend houden. Het wereldje van het netwerken zullen we maar zeggen waar de hele wereld om schijnt te draaien. Het gaat er tegenwoordig niet meer om wat je kunt maar meer van wie je kent hoorde ik laatst van iemand. Daar zit wat in denk ik persoonlijk want sommige bobo’s willen graag ten koste van alles op de hiërarchische ladder stijgen. En dan past het niet om durf te tonen door te zeggen dat Sepp Blatter even corrupt is als zijn voorganger João Havelange. Nu zal mijn mening niet wereldschokkend zijn maar het afzetten van ‘Seppie” zou weleens het topje van een omvangrijk omkopingsschandaal kunnen zijn die de vergelijking met een Tsunami glansrijk kan doorstaan. Een vloedgolf gaat waarschijnlijk binnen vijf jaar als een razende Roeland door de voetbalwereld heen en de echte voetballiefhebber zal niet weten wat hij meemaakt. Want we gaan, en dat kan bijna niet anders, het meemaken dat ook bij de club waar hij of zij al jarenlang fan van is wedstrijden zijn verkocht door spelers die er zelf beter van zijn geworden.

Het betaalde is verrot, een kreet die we natuurlijk niet willen horen maar steeds meer te horen is. Dat is jammer voor ons als voetballiefhebber waar, althans zo ziet het eruit, de KNVB geen rekening mee houdt want die buigt voor ‘Seppie” en denkt dat Matchfixing alleen rondom ons heen gebeurt. KNVB-bobo’s slaap lekker verder en blijf vooral dromen van het mooie baantje die je waarschijnlijk toch niet krijgt want steekpenningen en louche praktijken zijn in de top van de Wereldvoetbalbond(FIFA) en Europese (UEFA) helaas geen uitzondering te noemen