Mijn mening: Misschien moet Oranje maar niet naar het EK gaan

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Vanmorgen in alle vroegte hoorde ik het eerste nummer op de radio over de komende successen van Oranje al voorbij komen. Mijn eerste indruk was toen ik de tekst hoorde, hoe bedenk je het waarbij we mogen aannemen dat de schrijver van dit ‘prachtig’  nummer eerst even een kratje bier van een van de hoofdsponsoren van de KNVB in zijn eentje had opgedronken.

Johan Staal

 Dat moet wel want anders krijg je teksten waarin volgens de liedjesschrijver Nederland geen tegenstanders heeft niet op papier. Want echt het was dramatisch slecht wat overigens perfect aansluit bij de situatie in de Oekraïne. Explosies in Dnjepropetrovsk, politieke gevangen die schandalig slecht behandeld worden zorgen voor grote onrust in de landen die zich geplaatst hebben voor het EK. De Nederlandse regering heeft ondertussen besloten om het EK te boycotten en zal, als de situatie niet veranderd, niet in de Oekraïne vertegenwoordigd zijn.

Bomaanslagen, je moet er niet aan denken dat het straks in een volgepakt stadion gebeurt. Dat zou een ramp betekenen die zijn weerga niet kent. De regering boycot het EK maar ik denk dat je misschien als KNVB  zelfs een daad moet stellen door niet eens te willen deelnemen aan het komende EK. Nederland heeft namelijk ook nog eens de pech dat het zijn poulewedstrijden in het onstabiele land moet spelen wat er ongetwijfeld de nodige supporters naar de Oekraïne zal brengen. Want supporters in hart en nieren volgen hun favorieten overal en dus ook in een land wat absoluut niet veilig is. Een gevaarlijke ontwikkeling lijkt me wat bij de KNVB ongetwijfeld voor een groot dilemma zal zorgen. Het afwegen van commerciële belangen tegenover de veiligheid van spelers, technische staf en supporters is een lastige keuze maar als de situatie zo blijft zoals het nu zit de bond, naar mijn idee, in een lastig parket. Niets is tegenwoordig meer gek wat we allemaal meekregen toen Anders Breivik in Noorwegen zevenenzeventig mensen doodschoot. Dat soort types kan overal rondlopen en dus ook in de Oekraïne waar ze gezien de recente bomaanslagen niet op een bommetje meer of minder kijken. Een onstabiel land waarbij de vraag gerechtvaardigd is waarom in vredesnaam daar een gedeelte van het EK afgewerkt moet worden.

De reden daarvan is, zo vertelde sportmarketeer Frank van den Wall Bake op www.bnr.nl, "De UEFA en de FIFA hebben als doelstelling het voetbal te verbreden. Dus niet alleen maar evenementen die smaak- en spraakmakend zijn toe te kennen aan de geijkte landen. En opkomende landen als Polen en Oekraïne zijn voor de UEFA belangrijke partijen", die er overigens wel aan toevoegde dat UEFA, FIFA en het IOC wel wat zorgvuldiger om zouden moeten gaan in hun keuzes aan welk land dit soort evenementen toegewezen worden. Zo komen de komende EK-nummers van onze talloze topartiesten opeens in een ander daglicht te staan want in alle producties zal duidelijk zijn dat het een groot feest voor Nederland gaat worden. Een idealistische gedachte die echter nergens op gebaseerd is want tijdens het EK zal het misschien rustig zijn in de Oekraïne als ‘Super” Sepp met zijn gevolg daar enkele keren verblijft maar als het EK voorbij zal ook de voetbalwereld weer verder razen richting nieuwe ontwikkelingen die het iedere dag weer spannend maakt om het te volgen. De politieke gevangenen hebben daar echter niets aan want reken er maar op dat de situatie van voor het EK heel snel hersteld is als de wereld niet meekijkt naar wat zich allemaal in de Oekraïne afspeelt.