Beloning voor wanbeleid tijdens EK 2012

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Gisternacht heeft de politie in de Gelkingestraat twee mannen van 19 en 24 jaar uit Groningen aangehouden. Het duo had twee plaatsgenoten van 23 en 24 jaar op de Grote Markt geslagen en geschopt. Zij moesten zich in het ziekenhuis laten behandelen. De aanleiding was een discussie over voetbal.

johanfoto

Bovenstaand berichtje las ik op www.tweenul.nl en ik moet zeggen ik heb het twee keer gelezen. Je discussieert over het voetballen en als je het niet met de tegenpartij eens bent begin je te slaan en te schoppen. Dat de wereld vreemd in elkaar zit worden iedere dag mee geconfronteerd want na de 3-2 zege van Nederland op Wembley tegen Engeland stijgen de verwachtingen richting een eventuele Europese titel voor Oranje bijna sneller dan de benzineprijzen. Robben in vorm en hoppa, we gaan er voor. Hele straten zullen weer oranje gekleurd zijn en de horecagelegenheden beleven gouden tijden tijdens het EK. De bobo,'s, die in Den Haag fout op fout stapelen, zullen weer staan te dringen voor de vliegtuigtrap want allemaal willen ze mee. Niet gehinderd door enig voetbalverstand zullen zij bij Portugal- Nederland juichen voor de Portugezen want de in het zwart gehulde spelers zal de tegenstander wel zijn is de verwachting van de bobo zonder voetbalkennis.

Nu denk ik persoonlijk dat het bij de poulewedstrijden zal blijven tijdens het komende EK wat natuurlijk jammer is. Maar we kunnen er niet omheen, Oranje is niet de ploeg van bijna twee jaar geleden. Teveel spelers hebben het bij hun club moeilijk en anderen krijgen niet de kans van de bondscoach. Eric Pieters was op diverse forums een van de gespreksonderwerpen voor velen. Er werd niet begrepen waarom hij speelde nadat hij maandenlang uit de running was geweest door een blessure. Daar is een hele simpele verklaring voor te geven, we hebben geen betere op dit moment anders stelt Bert die wel op. Wat ik er van begreep, heb het duel niet gezien want van vriendschappelijke wedstrijden van Oranje krijg ik vlekken in mijn nek, werd hij in de tweede helft vervangen door Stijn Schaars wat absoluut geen linksback is. Daarbij komen we ook bij een discussie die al jaren voortduurt namelijk dat we in Nederland geen verdedigers van allure meer hebben. Mannen als Rinus Israel en Jaap Stam waren verdedigers die bij een tegenstander respect afdwongen door hun voetballende en verdedigende kwaliteiten. Tegenwoordig vallen de spelers in het internationale voetbal op door zo veel mogelijk ‘plakplaatsjes” op hun lichaam te verzamelen want zonder tattoo doe je tegenwoordig niet meer mee.

Discussies, wat zullen ze de komende maanden weer losbarsten wat betreft de spitspositie in Oranje. Want Bert zal ook op het EK het prachtige systeem 1-3-2-3-1 gaan spelen. Een systeem wat ons bijna de wereldtitel bracht maar waar wel erg veel haken en ogen aan zitten. Het wordt namelijk dringen geblazen op het middenveld en aanval van Oranje want de posities zijn bijna driedubbel bezet. Tegen Engeland werd Robin van Persie weer aan de rechterkant geposteerd terwijl hij bij Arsenal een vrije rol heeft en wekelijks een van de grote meneren in de Premier League is. Dat is dan een van de dingen die ik niet begrijp want ik neem aan dat Bert en zijn assistenten ‘Koekie” Voorn, Philip Cocu en Ernest Faber de beelden ook zien. Dan zou ik dus niet voor Dirkie in de spits gaan maar Van Persie daar laten spelen. Dirkie, mooie spreker waar Johan Derksen van zegt dat hij van die voorspelbare antwoorden geeft. Ik heb eens wat beelden van interviews opgezocht en inderdaad Dirk kan zo de Tweede Kamer in. Want iets zinnigs komt er bijna nooit uit. Natuurlijk baalt hij als een stekker dat hij in de finale van de League Cup wissel stond want de geboren Katwijker wil spelen. Maar Kuyt is niet gek want in het blad Helden stond enkele weken een reportage over de familie Kuyt en ik kan niet anders zeggen, goed gedaan Dirk. Het maximale uit je carrière gehaald is knap maar nu naar Feyenoord zoals je hebt beloofd. Dat laatste moet ik trouwens nog zien want als het om geld verdienen gaat zijn de heren miljonairs er als de kippen bij.

Een mooi voorbeeld is ‘onze” Guus. Hiddink is ondertussen 65 jaar en zit nu ergens in Rusland bij een club waar een zootje vedetten rondlopen. Roberto Carlos en Samuel Eto’o zijn er twee van die naast Guus door Ton Du Chatinier en Zeljko Petrovic getraind worden. Du Chatinier knijpt zich nog elke morgen in zijn arm want een salaris van een ton per maand had hij bij Utrecht namelijk niet. Petrovic is een ander verhaal want ik denk dat die in een slaapzak bij Guus voor de deur lag te wachten tot de grote meester naar buiten kwam. Dat moet wel zo zijn want de trainerscarrière van Zeljko is er nu niet een waardoor Guus opeens aan de praatgrage Joegoslaaf dacht. Guus strijkt in Rusland rond 10 miljoen euro op, dat bij zijn AOW opgeteld moet hem wel een goed gevoel geven. Indirect zijn mannen als Guus, Dickie Advocaat en ook Cootje (Adriaanse) er schuldig aan dat onze volksvertegenwoordigers de AOW-grens naar 67 jaar willen brengen. In Den Haag denkt men namelijk dat als een voetbaltrainer op zijn pensioengerechtigde leeftijd nog aan een nieuwe uitdaging begint dat ook voor ieder andere geldt. Dat is echter niet zo want de heren trainers worden alleen maar gedreven door geld in het geval van de drie bovenstaande heren en niets anders.

Maar we dwalen af want we begonnen met de vechtpartij op de Grote Markt in Groningen wat naar ik mag hopen niet het begin is van een hete zomer 2012. Een zomer die bol zal staan van de sport en, niet onbelangrijk de bezuinigingen. Want vandaag heeft het Centraal Plan Bureau de cijfers bekend gemaakt wat betreft het begrotingstekort voor 2013. Het viel nog mee hoorde ik een Rabo-meneertje zeggen want 28 miljard is iets waar je nog een beetje opgelucht over kon zijn. Die grapjas heeft gemakkelijk praten, maar degene die het echt voor hun kiezen krijgen denken daar anders over. Maar over enkele maanden zijn het voor de meeste mensen in het land zorgen voor de dag van morgen en worden de nog bredere breedbeeld-TV’s weer via diverse ‘schitterende” acties uit de winkels getrokken. En zo blijft het voetballen het beeld bepalen en dat alles kan en mag in het belang van Oranje. Straatfeesten bij een overwinning, een beetje teleurgesteld na een gelijkspel, en iemand op zijn bek slaan als hij zegt dat Duitsland de terechte winnaar is. Dat alles mag en de ME draait weer op volle toeren waarbij velen niet begrijpen dat de voetballiefhebber die rustig thuis naar een wedstrijd zit te kijken mede voor de kosten opdraait. Zeker is het allerminst dat Oranje de titel zal winnen in Polen en de Oekraïne maar dat we in Nederland nog zware tijden tegemoet gaan met politici zoals staatssecretaris Bleker, die in kamers overnacht van tussen de drie en vierhonderd euro per nacht is wel zeker want die begrijpen er helemaal niets van maar zitten straks wel weer parmantig op de tribune bij de duels van Oranje. Persoonlijk vind ik dat  een schande, mensen belonen voor wanbeleid.