Amateurclubs de dupe amateuristisch beleid overheid

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Dat de vele amateurclubs weer blij zijn dat er het aankomend weekend weer gevoetbald wordt mag duidelijk zijn.

Dat de vele amateurclubs weer blij zijn dat er het aankomend weekend weer gevoetbald wordt mag duidelijk zijn.

De meeste sportcomplexen lagen er de afgelopen drie maanden verlaten en troosteloos bij. Geen bedrijvigheid in en rondom de kantine,s of velden en de sociale contacten die veel verenigingen zo sterk maken stonden op een laag pitje. Velden waren wekenlang verboden gebied voor alles wat maar op een voetbalschoen leek kortom rampzalige toestanden. Kantine opbrengsten wat voor de meeste verenigingen een aardige bron van inkomsten is waren er uiteraard ook niet want er kon vaak, en in het andere geval mocht, er niet getraind worden. Als trouwe lezer van de Voetbal International en als medewerker van de postkamer in het UMCG van de Volkskrant, Telegraaf en het Dvhn heb ik mij de afgelopen verbaasd over de berichtgeving in de diverse media over deze problematiek van de amateurclubs

Nergens viel ook maar iets te lezen over de kleine amateurverenigingen die het door het voetballoze tijdperk zo moeilijk hadden, buiten hun schuld om, aan alle financiele verplichtingen te voldoen. Sommige penningmeesters zaten met de handen in het haar en wisten bijna niet meer hoe ze de huur van de velden moesten betalen begreep ik toen ik voor de Ommelander Courant bij de wedstrijd Lycurgus- Loppersum aanwezig was eind februari. Er was al in geen weken op de velden in Groningen getraind maar de penningmeester van de Groninger vereniging moest de volle mep aan huur betalen. Ik weet niet of dit in alle gemeentes het geval is maar ik ben bang van wel. Veel gemeentes hebben namelijk last van het feit dat een jaar in hun optiek te lang duurt. Dat wil zeggen dat ze aan het eind van ieder kalenderjaar structureel een tekort hebben en ze dus alles wel binnen moeten halen wat er maar te halen valt

.De gemeente de Marne is ook een gemeente waar de laatste jaren de tering naar de nering gezet wordt. De sportclubs in die regio worden steeds meer de dupe van het beleid in hun gemeente als je de geluiden die overal klinken goed beluisterd. Een beleid wat helaas niet overloopt van positief nieuws als we even naar de bouw van het,, gigantisch" winkelcentrum in Leens kijken en wat steeds meer een Fata Morgana lijkt te gaan worden.Twee weken geleden was ik in Marum tijdens de opening van de voetbalschool en daar riep de burgemeester van Marum, Tjeerd van Bekkum, de jeugd op om vooral veel en goed te gaan sporten. En ik moet zeggen dat Marum een gemeente is die sportminded is maar waar de centjes ongetwijfeld ook steeds schaarser zullen worden zodat ook daar veel creativiteit van het bestuur en leden van de sportverenigingen gevraagd wordt om hun vereniging gezond te houden. Een creativiteit die bij veel gemeentes ver te zoeken is om hun financiële huishouden gezond te houden.

Zo moet er wat de gemeente de Marne betreft 36000 euro bezuinigd worden wat de club uit de krant moesten vernemen vertelde voorzitter Wouter Kooi. De voorzitter van VVSV'09 heeft gelijk met zijn mening dat het te zot voor woorden is dat de voetbalclubs op moeten draaien voor een stuk wanbeleid van de gemeente. Maar kunnen we het de gemeentes wel kwalijk nemen dat ze het niet zoals Arno Mollema getroffen hebben met een geweldige leermeester als zijn vader Jenne( zie interview Arno Mollema). De gemeentes moeten het doen met een voorbeeld als minister Klink die in zijn maag zit met 19 miljoen vaccinaties voor de Mexicaanse griep de ziekte die een paniekmakerij gaf die zijn weerga niet kende. Kosten van deze grap 200 miljoen euro en,, meneer Lekkers" raakt ze aan de straatstenen niet kwijt. Als we dat soort leermeesters in Den Haag hebben zitten voor de gemeentes als leermeester dan is volgens mij verder commentaar overbodig.

Hopelijk breken er letterlijk en figuurlijk weer zonnige periodes aan voor de kleine amateurclubs aan en die het van hun vele vrijwilligers moeten hebben. Vrijwilligers die trots zijn op hun sportvereniging wat helaas van alle gemeentebesturen niet gezegd kan worden.