De 'Almachtige" bakt ze weer bruin.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Op www.telegraaf.nl las ik gisteren, woensdag 16 februari, het bericht dat de KNVB twee clubs in het betaalde voetbal, de Graafschap en ADO Den Haag, een boete had opgelegd.

johanfoto

De boete 20.000 euro waarvan 10.000 voorwaardelijk werd gegeven omdat de wedstrijden de Graafschap- FC Twente en ADO Den Haag- AZ afgelast moesten worden omdat de velden niet bespeelbaar waren. De beelden die we via Eredivisie Live te zien kregen uit beide stadions lieten aan duidelijkheid niets te wensen over, op beide velden kon niet gevoetbald worden. Maar de almachtige dacht daar weer eens anders over want bijna 20 graden vorst of niet er moest gevoetbald worden. Niets aantrekken van de veldomstandigheden want de veiligheid van de voetballers was opeens niet meer belangrijk. De almachtige bepaalde het wel voor de clubs, die er alles aan gedaan hadden om de bond maar te plezieren, wat er had moeten gebeuren en besloot daarvoor straffen uit te delen.

Terwijl de mediahype rond de Elfstedentocht al het andere nieuws ver naar de achtergrond duwde moesten en zouden de duels doorgaan. Even geen boodschap hebben aan de trouwe supporters die zoals in de Euroborg en in de andere stadions duidelijk te zien was, maar noodgedwongen vanwege de kou en de omstandigheden op de weg maar thuis bleven

In de rubriek Profiel van www.tweenul.nl komt de vraag voorbij of de KNVB er wel voor de clubs is. Een uitstekende vraag waar uiteraard diverse antwoorden op mogelijk zijn en waar ik nee op heb ingevuld wat mijn bijdrage betreft. De KNVB is er namelijk steeds minder voor de clubs lijkt het wel als we naar acties zoals rond de Graafschap en ADO Den Haag kijken. Natuurlijk wilden beide clubs wel spelen maar kon het gewoon niet en daar moet ook de almachtige zich dan bij neerleggen. Scheidsrechter Pieter Vink werd naar Den Haag gestuurd om het veld te keuren  maar liet de beslissing uiteindelijk over aan Kevin Blom die enkele uren later constateerde dat er niet gevoetbald kon worden wardoor AZ een vergeefse reis maakte en ADO met extra kosten kwam te zitten. Een deel van het veld was namelijk niet door zonnestralen verwarmd en daardoor keihard en, ook niet onbelangrijk, gevaarlijk voor de spelers.

Maar er klonk gemor uit de Zeister bossen want nu moest er weer wat geregeld worden met het uitvallen van deze twee duels want de competitie moet op 29 april klaar zijn. Dan nog een paar nacompetitieduels en klaar is Kees.

Dan kan de almachtige zich weer op gaan maken voor het EK in Polen en de Oekraïne want daar moeten de bobo,s wel bij zijn uiteraard. Want je moet er toch niet aan denken dat je een belangrijk evenement mist doordat je eigen competitie nog niet gereed zou zijn. Nu zal dat bij het betaalde voetbal niet snel gebeuren maar richting het amateurvoetbal vrees ik het ergste. Want ook daar kwam de winter ongelegen want na 11 december hebben we tot nu toe precies een speelronde gespeeld en dat was op 28/29 januari, waarbij er niet eens overal gevoetbald werd. Want toen viel de vorst al in namelijk en waren sommige velden al niet meer bespeelbaar. Dat wordt dus inhalen op doordeweekse avonden en daar worden clubs, spelers en trainers heel blij van. Incomplete teams, te laat aankomen, bijna geen warming up kunnen doen en de invallende duisternis zijn dan vaak een bron van irritatie. Competitievervalsing wordt er ook wel geroepen wat een waarheid als een koe is. Ik heb ze de afgelopen jaren gezien, teams die niets meer te winnen of verliezen hadden kwamen met een allegaartje aanwaaien en voor teams die nog wat konden winnen werden opeens voetballers uit de hoge hoed getovert die duidelijk van toegevoegde waarde waren voor het team. Maar ook dat boeit de Almachtige niet want, the show must go on” want het EK hijgt ze in de nek. Ook jeugdwedstrijden zullen doordeweeks afgewerkt worden hoewel Portugal- Nederland echt niet op zaterdagmorgen 9.00 uur gespeeld wordt. Maar alles in het teken van Oranje betekent een lange zomer voor de amateurvoetballers en de supporters die graag bij hun club langs de lijn staan. Een zomer die Oranje gekleurd zal zijn als we Rutte en zijn kompanen op het ereterras van een van de EK-stadions zien staan zwaaien met een oranje sjaaltje boven zijn hoofd. Rutte die net zoveel met voetballen heeft als ik met zwemmen, helemaal niets dus, mag namelijk op kosten van de KNVB overkomen vliegen wat, als de almachtige zijn zin krijgt, waarschijnlijk door de Graafschap en ADO Den Haag betaald zal worden als we het artikel op de website van telegraaf moeten geloven want waar gaat dat geld anders heen...