Prachtige column:Streekderby’s en andere beladen duels

op . Geplaatst in Columns

Weer een prachtige column van Bert Koster, spelend in Middelstum 4:

Dit wordt een bijzonder jaar voor mij. 2012 is namelijk het jaar waarin ik 40 word. Voor velen een moeilijke leeftijd om te bereiken, vooral voor het vrouwelijk geslacht heb ik mij wel eens laten vertellen. Menigeen wil er niet aan herinnerd worden en neemt of de telefoon niet op of gaat spontaan een dagje weg. Het is allicht de leeftijd waarin afscheid genomen wordt van je jonge jaren. En tijd waarin teruggekeken wordt, waar sta ik nu, wat wil ik met de rest van mijn leven doen, hoe bereik ik dat. Het is ook een leeftijd waarin menig mid-life crises ontstaat.

Dit wordt een bijzonder jaar voor mij. 2012 is namelijk het jaar waarin ik 40 word. Voor velen een moeilijke leeftijd om te bereiken, vooral voor het vrouwelijk geslacht heb ik mij wel eens laten vertellen. Menigeen wil er niet aan herinnerd worden en neemt of de telefoon niet op of gaat spontaan een dagje weg. Het is allicht de leeftijd waarin afscheid genomen wordt van je jonge jaren. En tijd waarin teruggekeken wordt, waar sta ik nu, wat wil ik met de rest van mijn leven doen, hoe bereik ik dat. Het is ook een leeftijd waarin menig mid-life crises ontstaat.

Eén troost heb ik, onze (nog steeds grootste) strijder binnen de vereniging Ronnie Medema is mij 8 januari voorgegaan en dit zal binnenkort natuurlijk groots gevierd worden. Het bereiken van de 40-jarige leeftijd biedt natuurlijk ook volop de gelegenheid om terug te blikken en om een bijzondere mijlpaal te vieren. Een simpel rekensommetje leert mij namelijk dat ik ergens dit jaar mijn 500e duel in de senioren ga voetballen (22 jaar seniorlid * gemiddeld 20 competitieduels + 2 a 3 oefenwedstrijden per jaar).  In al die wedstrijden natuurlijk genoeg meegemaakt. Dan komt er natuurlijk vanzelf de vraag boven drijven welke wedstrijden zijn blijven hangen. In eerste instantie denk je natuurlijk direct aan kampioenswedstrijden (2 keer mee mogen maken in de senioren) en degradatiewedstrijden met al dan niet goede afloop. Maar wanneer deze weggedacht worden komen eigenlijk 3 tegenstanders bovendrijven waar ik heel bijzondere herinneringen aan heb: Stedum 1, CVVB 5 en Lycurgus 5.

 

Stedum 1

Het is nu eigenlijk gelukkig niet meer voor te stellen maar vroeger was er nog al eens strijd tussen Middelstummers en Stedummers. Van mijn zwager uit Roden (geboren in Stedum en luisterend naar de naam Van Leeuwen…..) hoorde ik wel eens verhalen over knokpartijen in Café Brandsen (?) waarbij zelfs honkbalknuppels aan te pas kwamen. Zelf kan ik mij ook nog wel een thuiswedstrijd van het eerste tegen het eerste van Stedum herinneren 25 jaar geleden. Vanuit Stedum waren een hoop supporters waaronder een hoop jongeren meegekomen en na afloop waren er her en der nog wat opstootjes.

Zelf ook wel het een en ander meegemaakt want wij zijn toen met 4 man op de fiets naar Stedum gegaan voor de returnwedstrijd. Al op de heenreis kreeg een van ons een gigantische knal tegen zijn kanis van een jeugdige Stedummer die wij toevallig tegenkwamen en hij heeft weinig meer van de wedstrijd meegekregen. Op de terugreis stond een haag van jongeren ons op te wachten bij het spoor met kettingen e.d.. Brrrrr, gelukkig bleef het bij wat vocale bedreigingen.

Tijdens mijn jonge twintiger jaren speelde ik een tijdje in het eerste. Middelstum en Stedum waren toen in een felle strijd verwikkeld om vanuit de afdeling te promoveren naar de 4e klasse KNVB. Thuis hadden we al met 3-5 verloren en in de laatste competitiewedstrijd hadden we nog een kleine kans op het kampioenschap. Dan moest er wel in Stedum gewonnen worden. Helaas werden we hier met 4-0 weggevaagd. In deze wedstrijd heb ik één van de 4 gele kaarten uit mijn hele carrière gekregen. Bij een corner pakte ik Andre Swieringa heel lichtjes aan zijn shirt vast. Ik kwam er toen achter waarom zijn bijnaam Clown was. Theatraal en met zeer veel gebrul ging hij ter aarde. Scheidsrechter Schut (senior, saillant detail was dat zijn dochter onze thuiswedstrijd gefloten had) trapte openlijk in de schwalbe en gaf mij niet alleen de gele kaart maar wees ook nog eens na de penaltystip….

Een week later moesten Middelstum en Stedum om het periodekampioenschap tegen elkaar aantreden in Bedum. Met rust stonden we met 2-0 achter onder andere door een goal van de zeer sterk spelende Wim van Zanten (de zwager van onze melkboer). Toen wij richting de kleedkamers liepen werd ons voorspeld dat de score nog veel hoger uit zou gaan pakken….. Gelukkig kwamen we weer langszij door doelpunten van Wessel Steendam en Peter Goossen. En deze 2-2 was genoeg voor het periodekampioenschap. Later werd alsnog promotie afgedwongen middels een 3-1 overwinning op Potetos.

Heroïsche wedstrijden dus en het is zoveel jaar na dato altijd weer leuk om jongens als Van Zanten, Swieringa, De Jong, Freeser, Balkema, Sietsema en De Sturler weer tegen te komen. Van onderlinge strijd is gelukkig geen sprake meer. Allicht dat Marten Hovenga dat doorbroken heeft toen hij als Stedummer bij ons is komen te voetballen…..

 

CVVB 5

In de loop der jaren werd mijn voetbalniveau er natuurlijk ook niet beter op. Langzaam zak je dan terug naar de lagere reserveklassen van het amateurvoetbal. In de reserve 4e klasse hebben wij regelmatig wedstrijden gespeeld tegen CVVB 5. Dit was een elftal met allerlei oud-eerste elftalvoetballers als Andre Koopman, Chris Slager, Wilfred Bronsema, Gert Jan Hageman, Peter en of Eddy Schollema enz.. Ik kan mij eigenlijk niet herinneren dat wij van hun gewonnen hebben. Vooral uit was het soms net of je tegen 12 man speelde. Niet alleen de tegenstander was door hun routine en geslepenheid lastig te bespelen maar ook had je altijd de indruk dat de scheids op cruciale momenten in de wedstrijd net even een rood ipv zwart shirt aan had. Maar er zullen ongetwijfeld ook heel veel tegenstanders nu denken dat onze thuisfluiters er ook wat van kunnen en ook iets te veel in het voordeel van de thuisclub fluiten…..

Eigenlijk heb ik altijd het idee gehad dat de Beemers ietwat op ons neer keken. Vooral Hageman zuigde er in mijn ogen regelmatig op los in de wedstrijden. Gelukkig hebben wij ook hier spelers binnen onze vereniging die de spanning tussen beide dorpen wat wegnamen. Alwin Zwerver verhuisde vanuit Onderdendam naar Bedum en ook Pieter Klaver vond hier zijn nieuwe vestigingsplaats.

Tijdens de afscheidwedstrijd van Ronnie Medema waren deze contacten belangrijk. De vertegenwoordiging (Hageman, Bronsema en Slager) vanuit Bedum was na afloop niet weg te branden uit onze kantine en hadden ook nog eens een leuk CVVB 5 shirt voor Ronnie zijn afscheid meegenomen. Achteraf bleken de mannen dus heel erg mee te vallen en werden talloze herinneringen opgehaald aan eerder genoemde wedstrijden. Schoorvoetend werd zelf toegegeven dat wij hun favoriete tegenstander waren daar het altijd felle wedstrijden betrof met vaak een gelijkspel of nipte overwinning voor hunnie…..

 

Lycurgus 5

In de tijd dat ik nog in het tweede voetbalde moesten wij elk seizoen 2 x aantreden tegen Lycurgus 5. En eigenlijk zijn dit misschien wel de wedstrijden waar ik met het meeste plezier aan terugdenk. Ik heb het idee dat wij een beetje de angstgegner van hun waren. Lycurgus 5 was een zeer goed voetballende ploeg met oud eerste elftalvoetballers en altijd bovenin meedraaiend in de competitie. Ik kan mij nog wel eens een uitwedstrijd herinneren waarin wij 90 minuten lang onder zware druk stonden. Uiteindelijk wonnen wij die wedstrijd met 0-1 toen Koos Linstra vanuit een afgeslagen aanval van hun vanaf grote afstand scoorde.

In de loop der jaren leerde je ook steeds meer spelers kennen. Hun keeper leek sprekend op VARA coryfee Jack Spijkerman, je had linksback Pietje, voorin speelde de snelle Kas (uitgesproken als cash) die ik later op tv tegenkwam want hij bleek persvoorlichter van de gemeente Groningen te zijn.

Mooi was het altijd om te vernemen wanneer de mannen op elkaar begonnen te schelden. Dan wisten wij al dat de wedstrijd in de tas zat. Een speler ben ik nog vergeten om te noemen. Het gaat hier om de laatste man van Lycurgus 5, tevens aanvoerder, Koos. En ik moet toegeven dat hij wel een aardige balletje kon trappen. Maar hij kon ook enorm lullen. En in zijn directe tegenstander (onze Koos dus, de eerder genoemde Linstra) had hij daarin ook een waardig compagnon.

Koos wist zelf ook dat hij wel goed kon voetballen en zei dat ook wel eens tegen onze Koos. ‘Ik snap niet dat jullie niet speciaal een mannetje op mij zetten om mij af te stoppen’, zo zei hij eens. Het was dan mooi om te zien dat hij zich in zijn hoogmoed wel eens vergaloppeerde en dat wij door balverlies van hem konden scoren. Onze Koos was dan ook niet te beroerd om hem dan even te vertellen dat wij om deze reden het dan ook niet nodig vonden om een mannetje op hem te zetten….

Ook bij opstootjes en discussies was Koos haantje de voorste. ‘Scheidsrechter, ik moet even met u in conclaaf’, deelde hij dan mee daarbij priemend wijzend op zijn aanvoerdersband. Dit was voor ons (eh, enige van mijn ploeggenoten zoals bv een Willem Koopman) dan weer het sein om er fysiek nog even een schepje bovenop te doen. Het was dan prachtig om te zien hoe een zeer verbouwereerde Koos tegen de scheids piepte dat ‘ook wij allemaal maandag weer aan het werk moeten’! Een van de mooiste uitspraken die ik in de loop der jaren gehoord heb.

 

Helaas spelen we nu niet meer tegen Stedum 1, CVVB 5 en Lycurgus 5. Maar ook dit seizoen maken we weer een hoop memorabele en opzienbare momenten mee. Lees bv het verslag van Eric Boskamp over de uitwedstrijd tegen Be Quick er nog maar eens op na. Allicht dat ik over 20 jaar nog eens bij u terugkom met een volgend verslag met de hoogtepunten van nog eens 500 wedstrijden vanuit de kelder van het amateurvoetbal….

Bert Koster