Sex voor de wedstrijd kan bij veel ouders wel

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Dit jaar wordt het Leekster Voetbalgala voor de 26e keer georganiseerd. Een toernooi dat in de wondere wereld van het amateurvoetbal een geweldige reputatie heeft.

Dit jaar wordt het Leekster Voetbalgala voor de 26e keer georganiseerd. Een toernooi dat in de wondere wereld van het amateurvoetbal een geweldige reputatie heeft.

 

 johanfoto

 

Een toernooi dat als ik goed ben ingelicht ben in de 26e editie een primeur had. v.v. Haulerwijk trok zich namelijk terug voor het toernooi en waar de organisatie niet blij mee was. Het probleem werd opgelost door de in de poulewedstrijden al uitgeschakelde titelverdediger, Leek Rodenburg, weer in te laten stromen.

Op woensdag 28 december kon de organisatie weer aan de slag wat er kwam weer een afzegging binnen. OKVC uit Oldehove kwam ook met een afmelding zodat er weer een team gezocht moest worden. Nu was Boerakker de reddende engel zodat ook poule I uit vijf ploegen, ONR, Peize, Boerakker, ODV zo en GOMOS zal bestaan. Twee afzeggingen, er zullen ongetwijfeld verzachtende omstandigheden zijn, waar ik niets van begrijp. De redactie van www.tweenul.nl begon enkele weken geleden met de rubriek ‘Een profiel van”. Een van de stellingen in het profiel is: De jeugd heeft te weinig voor de sport over waar de Pelikanen-trainer Kees Bouma het volgende antwoord op gaf: Dat is zo, maar dat mag je ze niet kwalijk nemen. Is een gevolg van de opvoeding en de welvaartsgroei, waardoor er zoveel meer mogelijkheden zijn voor jonge mensen. Maar er zijn best nog veel jongens die (vrijwel) nooit een training missen.

Gedeeltelijk ben ik het met Kees eens maar niet helemaal. Want ik vindt dat we ze dat wel kwalijk mogen nemen. Ze moeten namelijk hun verantwoording pakken want om even op het Leekster Voetbalgala terug te komen, niemand maakt mij wijs dat de voetballers van Haulerwijk en OKVC allemaal met een zware darminfectie diep onder de wol liggen. De geneugten van het leven dienen zich ten overvloede aan in de laatste week van het jaar want dat is de week dat het voor velen in Nederland  een grote pretfabriek is. Van feest naar feest springend, waarbij ik niet wil zeggen dat de voetballers van Haulerwijk en OKVC dat doen, en shoppen alsof je leven er van afhangt zijn de activiteiten die plaatsvinden. Dat is wat er deze dagen veelvuldig gebeurt en als je dan achter een dikke pot bier zit kan door een simpel sms’je het feest pas echt los barsten.

Kees noemde ook de opvoeding als een punt waardoor de jeugd minder voor de sport over heeft wat een terechte constatering is want daar begint inderdaad het probleem. Vaak wordt gezegd dat de interesse van ouders richting hun sportende kinderen tanende is. Dat is een waarheid als een koe want ik vergeet nooit meer dat ik in mijn periode als scout bij de KNVB bij DWZ in Zuidwending kwam. Tegelijk met mij kwam er nog een auto aan waar een voetballertje uitstapte. Aan de andere kant stapte zijn vader uit gekleed in pyjama en ochtendjas. Fiets werd uitgeladen, sporttas werd aangegeven en weg was de auto. Er werd niet een woord tegen dat jochie gezegd. Samen liepen naar het veld en hij vertelde dat zijn vader boos was omdat het voetballertje zich had verslapen. Nu moest hij hem namelijk brengen en dat kwam vader niet goed uit want die hield van lang uitslapen. Op dat moment had ik wel even met zijn vader willen praten en hem willen vertellen dat hij zich dood moest schamen voor zo weinig aandacht richting zijn voetballende zoon. Ja wordt er dan door veel ouders gezegd, we hebben het al zo druk door de week en de weekenden zijn voor ons. Zo zijn er veel  die zo over denken wat de jeugd niet ten goede komt. Daarom moest ik ook wel lachen om een andere stelling van de redactie van www.tweenul.nl die als volgt luidde: Kan sex voor de wedstrijd wel. Los van het feit dat iedereen lekker zelf moet weten wat hij of zij doet is het antwoord bij veel ouders gemakkelijk te geven, dat kan prima want hun sportende kinderen hebben ze met vijf euro naar het voetbalveld gestuurd dus hebben ze alle tijd van de wereld.