Korfbal-coach Jan Sjouke van den Bos snapt er geen kerstbal van

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De bizarre wedstrijd tussen Ajax en AZ houdt Nederland richting de kerstborrels, kalkoenen en gourmetstellen stevig bezig.

De bizarre wedstrijd tussen Ajax en AZ houdt Nederland richting de kerstborrels, kalkoenen en gourmetstellen stevig bezig.

 johanfoto

Zo viel er op www.telegraaf.nl een artikel te lezen dat de meningen verdeeld waren over de beslissing van Gertjan Verbeek om zijn spelers van het veld te halen. Dat wekte mijn verbazing dat de meningen verdeeld waren. Met grote interesse las ik het artikel en inderdaad er was iemand die geen reden kon bedenken waarom Verbeek tot deze beslissing was gekomen. De korfbalbondcoach Jan Sjouke van den Bos, wie kent hem niet, vond het maar onzin en verder ging volgens Van den Bos ook het gedrag van Esteban alle perken te buiten.‘Het is natuurlijk een absurde gebeurtenis, maar die keeper moet niet zo van zich aftrappen. Het gedrag van die man is idioot, maar het gedrag van de keeper ook”, meent Van den Bos. „Als iemand al op de grond ligt en er dan nog op intrappen, dat kun je niet maken.” Duidelijke taal van de korfbalcoach die er werkelijk geen kerstbal van begreep dat Gertjan Verbeek tot deze beslissing kwam en Esteban even van zich aftrapte.

Jan Sjouke van den Bos is de bondscoach van het Nederlands Korfbalteam sinds 2000 en werd in die periode drie keer wereldkampioen met zijn team. Een prestatie van formaat want drie keer werd er van onze zuiderburen, België, gewonnen. Met deze twee landen zijn ook direct de twee landen genoemd waar ze kunnen korfballen, want de rest van de deelnemers doet alleen maar mee voor het vullen van de programmaboekjes. Ik moet eerlijk bekennen, ik had nog nooit van Jan Sjouke had gehoord. Ik ben dan ook geen insider in de korfbalwereld. Maar met zijn antwoord toont de korfbalcoach aan dat hij geen kenner is van een menselijke reactie. Ik heb het meer gehoord, dat Esteban had weg moeten lopen nadat hij was aangevallen. Ik kan iedereen verzekeren dat ook ik niet was weggelopen. Je laat je toch niet schoppen door een dronken malloot. Maar Jan Jouke was weggelopen begreep ik uit zijn woorden als hij Esteban was geweest. Gistermiddag had ik het er nog over met Bert Harms, de oud-voetballer en tegenwoordig bestuurslid van GEO Garmerwolde. We maakten enkele maanden samen ook een akkefietje mee op het UMCG toen een fietser Bert onheus bejegende waar ik getuige van was. Ik kan Jan Sjouke een nieuwtje vertellen, ook toen ben ik niet weggelopen maar hielp ik mijn collega om uit zijn benarde positie te komen. Ik weet niet of Jan Sjouke dat ook gedaan zou hebben maar dat boeit mij eigenlijk niet. Wat mij wel boeit is dat hij niets van de beslissing van Gertjan Verbeek begreep. Op zijn Facebook zag ik dat hij een aardige Universitaire opleiding heeft genoten. Een opleiding waar ik niet aan toe gekomen ben en waar ik niet rouwig om ben als ik Jan Sjouke zijn teksten lees. Ik ben blij dat ik met mijn niet afgeronde ‘studie” aan de Lts in Wehe den Hoorn, oorzaak voetbal, Gertjan Verbeek wel begrijp. Een trainer die staat voor zijn team en daar niet van afwijkt. Een man met karakter die bij zijn beslissing bleef en met zijn team niet meer terugkeerde in de Arena woensdagavond. Jan Sjouke van den Bos snapte dat niet vertelde hij. Dat begrijp ik als je om de vier jaar om de wereldtitel tegen België speelt. Een finale waarvan je weet dat je die gaat winnen en het woord emotie gerust weggelaten kan worden. Want het winnen van een WK-korfbalfinale is hetzelfde als dat je mee moet naar de fietsenhandelaar om te kijken of de fiets die je krijgt voor je verjaardag wel goed van maat is. Dan is alles al beslist en is alle emotie volledig verdwenen wat typerend is voor Jan Sjouke van den Bos. We mogen hopen dat hij mooi blijft zitten waar hij zit want op Van den Bos zit de voetbalwereld niet te wachten.