Het ligt echt niet alleen aan Kardinge!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Een nieuwtje dat iedereen al wel een beetje kon zien aankomen kreeg op 30 november 2011 een definitief karakter, DIO Groningen trekt zich terug uit de hoofdklasse.

Een nieuwtje dat iedereen al wel een beetje kon zien aankomen kreeg op 30 november 2011 een definitief karakter, DIO Groningen trekt zich terug uit de hoofdklasse.

                                                            johanfoto

 

Een bericht wat enkele maanden geleden al op Kardinge rond gonsde toen ik bij het vriendschappelijk DIO Groningen-Bergum aanwezig was. Wat een troosteloze ambiance op Kardinge waar de bezoekers werkelijk te tellen waren. In de diverse commentaren op bijvoorbeeld www.tweenul.nl las ik dat DIO nooit naar Kardinge had moeten gaan of de opmerking dat het op Kardinge niet gezellig voetballen is. Het is een kil sportpark wordt er gezegd en inderdaad ik ben er als bezoeker een paar keer geweest en je wordt niet echt vrolijk van de entourage. Jammer voor GVAV Rapiditas, DIO Groningen en Oosterparkers die de grote bespelers van het sportpark zijn. Het gaat mij echter te ver om alleen Kardinge de schuld te geven van het terugtrekken van DIO Groningen uit de hoofdklasse want daar zijn in mijn beleving geheel andere oorzaken voor aan te wijzen.

In de stad Groningen leeft het voetbal niet meer wordt er gezegd wat niets meer dan de waarheid is. Als op 19 november bij de wedstrijd DIO Groningen- Be Quick honderd toeschouwers langs de lijn staan is dat inderdaad een teken dat het voetballen in de de stad  Groningen niet leeft. Een dag later, op zondag 20 november, werd in de vijfde klasse van het zondagvoetbal de derby tussen Kloosterburen en Eenrum gespeeld. Ruim 350(!) toeschouwers langs de lijn op sportpark Westerklooster die in vooral de tweede helft een sfeervolle derby zagen. Ze zagen spelers die ze kenden want veel van de tweeëntwintig acteurs binnen de lijnen voetballen als sinds de F-junioren voor hun club. En daar zit de kneep bij veel clubs in de stad Groningen, de binding met de achterban zoals oud-leden en jeugdleden is totaal verdwenen. Jeugdspelers hebben geen idolen meer in het eerste elftal zoals wij dat vroeger wel hadden omdat er vaak voor de start van een nieuw seizoen weer een spelersbus vol nieuwe spelers binnen komt rijden. Oud-leden komen niet meer naar wedstrijden van het eerste elftal omdat de nieuwelingen geen idee hebben wat deze mannen voor de club hebben betekend. Vorige week zaterdag was ik bij het duel tussen ONS Sneek en Middelstum en naast mij stond een oudere heer. Hij vertelde mij dat hij 35 jaar voor ONS had gevoetbald en nu nog bij iedere thuiswedstrijd aanwezig was. Alle spelers die vanuit de jeugd bij de hoofdklasser doorgestoten waren kende hij bij naam. Daar vind ik mooi, dat een oudere voetballiefhebber nog kan genieten van zijn club hoewel hij wel aangaf dat als ONS richting de topklasse wil er nog wel wat moet gebeuren qua spelerspotentieel. Maar vertelde hij, de kern moet wel uit ONS Sneek komen en daar wordt hard aan gewerkt want we hebben ook een fantastische jeugdafdeling.

Daar moest ik vanmorgen aan denken toen ik het nieuws over DIO hoorde. Helaas moeten we constateren dat de jeugdopleidingen van clubs als DIO Groningen, PKC’83 en Gronitas namelijk helemaal niets voorstellen. Dat is een trieste constatering maar wel de realiteit waar DIO Groningen nu als eerste de ‘vruchten” van plukt. Want laten we eerlijk zijn terugtrekken uit de Hoofdklasse verdiend geen schoonheidsprijs. Het wordt wel vaker gezegd dat een stabiele vereniging begint bij een gedegen jeugdopleiding waar ze bij de buren, GVAV Rapiditas, wel raad mee weten. Het kwaad is echter al geschied en 30 november 2011 zal dan ook als een zwarte bladzijde in de geschiedenisboeken van DIO Groningen ingaan. Het wordt nu afwachten wat er gaat gebeuren met de zondagafdeling van DIO Groningen en welke club, wat ik niet hoop maar wel vrees, de volgende zal zijn die omvalt omdat de bijdragen uit sponsoring en toeschouwers ver onder de maat blijven. Ik weet verder  bijna wel zeker dat er volgend seizoen niemand van de huidige selectie meer voor DIO zal spelen. Waar ze wel spelen is nog niet bekend natuurlijk maar zolang bij sommige clubs de waan van de dag nog steeds regeert zal ook dat allemaal wel weer goed komen.