Mijn trouwste fan!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

 Zondagmorgen rond een uur of tien was het nooit een vraag of ik mijn trouwste fan ook zou zien.

Zondagmorgen rond een uur of tien was het nooit een vraag of ik mijn trouwste fan ook zou zien.

pa_staal

                                                                      "Mijn trouwste fan"

Regen, wind of kou, ik wist het zeker, altijd was hij daar mijn trouwe fan die bij mijn wedstrijd kijken wou. Zo, n fan is belangrijk voor je als kind want hij zegt ten minste eerlijk wat hij van je spel vind. Halverwege de tweede helft ging hij vaak naar huis want daar wachtte mijn moeder met het eten en de afspraak was, vóór twaalf uur thuis! Ook zondag was dat weer het geval en was daar de traditionele groet bij het hek, en zag ik hem gaan, mijn trouwste fan, op weg naar huis, naar zijn vaste stek. Maar de traditionele groet was anders deze keer, want de volgende dag was mijn trouwste fan er niet meer. Dat deed mij de afgelopen dagen veel pijn want het betekent dat mijn vader, en mijn trouwste fan, nooit meer bij een wedstrijd van mij zal zijn

Bovenstaande schreef ik in 1998 op vrijdagmorgen 2 oktober om 4.30 uur, enkele uren voordat mijn vader gecremeerd zou worden. Mijn vader was enkele dagen eerder overleden en het zou nooit meer worden als anders. 

De laatste dagen heb ik extra vaak aan mijn vader moeten denken want wat zou hij als voetballiefhebber genoten hebben van www.puurvoetbalonline.nl. Hij zou nu 81 jaar oud zijn geweest en had zeker niet overweg gekund met een PC of laptop. Aan het begin van mijn voetballoopbaan werkte mijn vader nog op de boerderij van Clevering en was er geen tijd om bij ons te kijken. Toen zijn gezondheid het werken op de boerderij niet meer toeliet kwam hij op het toen nog AZG terecht en was er meer tijd voor dat wat ook zijn hobby was, het voetballen. Iedere zaterdag en zondag was mijn vader op het voetbalveld van Eenrum te vinden en ik genoot daar met volle teugen van. Op 28 september 1998 kwam daar door het overlijden van mijn trouwe fan echter een eind aan.

Sinds ik april 2008 ben ik als freelancer aan de Ommelander Courant verbonden en op 20 december 2009 heb ik, samen met Martine, Puurvoetbalonline opgestart waardoor ik de laatste tijd steeds nog meer aan mijn vader moet denken. Ik weet dat ik hem met Puurvoetbalonline een groot plezier had gedaan want de Ommelander Courant werd eerst aan de Molenstraat en later in de Vennen van A tot Z gelezen wat als mijn vader nog geleefd zou hebben ook met Puurvoetbalonline het geval zou zijn geweest. En anders, en dat weet ik ook zeker, had ik alles moeten voorlezen. Iets wat ik met alle plezier zou hebben gedaan want je trouwste fan weiger je dat niet. Een trouwe fan die in weer en wind langs de lijn staat verdiend een standbeeld die ik hem dan ook graag wil geven.

Vrijdag 14 oktober 2011 zal op de Peperweg 7 in Ezinge namelijk de boeken ingaan als de dag dat 100.000 bezoekers www.puurvoetbalonline.nl bezocht hebben. Een mijlpaal waarvan ik zeker weet dat mijn vader daar intens van zou hebben genoten. Deze mijlpaal voelt als een kampioenschap moet ik zeggen. Een kampioenschap wordt vaak opgedragen aan iemand wat ik iedere keer weer een prachtig moment vind als ik dat hoor of lees. Ik draag deze mijlpaal dan ook op aan mijn vader die intens zou hebben genoten van mijn huidige activiteiten in de wereld die beide de onze was en voor mij nog steeds is, de voetbalwereld.

Ik weet zeker dat ik hem vaak mee had genomen naar wedstrijden zoals FC LEO-Corenos of Tynaarlo-Eenrum waar ik dit weekend voor de Ommelander Courant aanwezig ben. Ik weet zeker dat we het vaak over Puurvoetbalonline zouden hebben en ik hem de groeten zou moeten doen van iemand die hij ook kende. Helaas dat alles kan niet meer wat ik mij deze dagen nog meer dan anders besefte.

Daarom dit eerbetoon rond de mijlpaal van de 100.000e bezoeker van Puurvoetbalonline aan de man die ook nu mijn grootste fan zo zijn geweest, mijn vader. Een fan die, althans zo zie ik dat, nog alle dagen een voorbeeld is voor heel veel ouders. Want mijn vader was tot zijn dood mijn grootste fan zoals hij dat nu nog steeds zou zijn geweest. Een vader die altijd belangstelling had in dat wat je deed. Daarom dit eerbetoon aan mijn trouwe fan die bij alles wat ik doe in de voetbalwereld, nog steeds bij mij is.