Trots van het Noorden durft het wel

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De woensdag is de dag dat de nieuwe Voetbal International altijd binnenkomt. Eerst is het even doorbladeren en kijken waar fotograaf Rudy Leukfeldt weer een prachtige foto op een van de vele voetbalvelden die Nederland rijk is gemaakt heeft.

De woensdag is de dag dat de Voetbal International altijd binnenkomt. Eerst is het even doorbladeren en kijken waar fotograaf Rudy Leukfeldt  weer een prachtige foto op een van de vele voetbalvelden die Nederland rijk is gemaakt heeft.

Daarna ga ik de naar de rubriek clubnieuws wat voor mij de rubriek met een hoog amusementsgehalte is. Daar lees ik vaak berichtjes die je twee keer moet lezen om het te geloven. Deze week waren er ook een paar opmerkelijke nieuwtjes te lezen waarbij je dacht dat het niet waar was. Een van de  berichten die ik las ging over ADO Den Haag. De club uit de stad waar regelmatig een geblondeerde meneer en een nog bij zijn moeder wonende jongeman niet elkaars vriendjes zijn kocht enkele weken geleden een nieuwe verdediger. De naam van de aanwinst is Filip Luksic en hij komt uit Slowakije. Luksic is verdediger van beroep en heel Den Haag was blij met deze aanwinst.

In de VI las ik echter dat Luksic voorlopig nog niet zal spelen want volgens trainer Maurice Steijn kan hij het niveau niet aan. Aan de bal, niet onbelangrijk voor een voetballer, schijnt hij goed te zijn maar verdedigend moet hij beter worden. Als je dit leest dan denk je toch dat je een bericht vanaf een andere planeet zit te lezen want dit is niet te begrijpen. Je koopt een verdediger die niet kan verdedigen die toch door iemand van ADO Den Haag gescout zal zijn. Ik kan mij tenminste niet voorstellen dat ze Luksic gratis gekregen hebben bij  aanschaf van 100 nieuwe trainingsballen. Daarbij komt het ook nog eens dat zoiets triest is voor de speler zelf die, zo vertelde Steijn, via Tv-beelden en wedstrijden in het tweede moet leren verdedigen. Ongelofelijk maar waar, je koopt een verdediger die je moet leren verdedigen.

Laten we even FC Groningen als voorbeeld nemen waar Lorenzo Burnet werkelijk de pannen van het dak speelt. In eerste instantie dachten velen wat moet FC Groningen nu met een speler van jong-Ajax. Maar Burnet bewijst dat Pieter Huistra het goed gezien had wat ook blijkt uit zijn hoge positie op het speler van het jaar klassement. Een jongen die uit de Nederlandse voetbalschool komt en  na goed en intensief scouten werd gevonden is natuurlijk altijd beter dan een, met alle respect, Slowaak die het verdedigen nog moet leren volgens de trainer van ADO Den Haag. Maar we hebben het hier al vaker gezegd bij sommige clubs gaat het alleen maar om het kopen. Dan kun je ze vergelijken met iemand die in de uitverkoopperiode met stapels kleding thuiskomt onder het mom van, voor dat geld kon ik het niet laten liggen.

Ik ben bang dat Luksic ook een uit de categorie ‘koopjes” is en waar we, terwijl het prijskaartje nog om zijn nek hangt, nooit iets van zullen horen. Want  dat is tegenwoordig bij veel clubs ver te zoeken, het woordje geduld. Ik denk namelijk als clubs wat meer geduld zouden hebben er veel meer jonge Nederlandse voetballers vanuit een eigen jeugdopleiding door zouden breken. Neem bijvoorbeeld Stef Nijland waarvan je absoluut niet kunt zeggen dat het een slechte voetballer is. Alex Pastoor stak zijn blijdschap namelijk  niet onder stoelen en banken toen Stef voor NEC koos als de vereniging waar hij wel aan verhuurt wilde worden.

Zondag zag ik hem tegen PSV, de club waar hij eigendom van is, invallen. In mijn beleving snap je er als trainer, en ze liggen al in de winkels, geen pepernoot van. Een speler die je gehuurd heb van de club waar je tegen speelt moet je altijd laten spelen. Die haalt het beste in zich naar boven want die wil laten zien dat zijn club hem ten onrechte verhuurd heeft. Nee lekker is dat wissel staan tegen je clubgenoten waar je dolgraag mee wilt samenspelen. Geduld is een woord dat voor veel clubs in het betaalde voetbal helaas niet meer bestaat. Daardoor gaan veel jonge   talentvolle Nederlandse voetballers al verloren voor het betaalde voetbal  voor ze er aan begonnen zijn. Kom op clubs neem een voorbeeld aan de 'Trots van het Noorden" waar ze wel het lef hebben om jonge spelers op te stellen en die ook nog eens uitstekend presteren!