KNVB snap je het nu echt niet?

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Nagenoeg alle voetbalclubs in district Noord van de KNVB hebben dit jaar in meer of mindere mate te kampen met problemen vanwege de late vakantie.

Nagenoeg alle voetbalclubs in district Noord van de KNVB hebben dit jaar in meer of mindere mate te kampen met problemen vanwege de late vakantie.


Vrijdag 22 juli, begonnen in Noord-Nederland eindelijk de schoolvakanties. En over zes weken, op drie september om precies te zijn, start de competitie alweer. De bekercompetitie begint zelfs twee weken eerder op 20 augustus. Daardoor komen clubs wat betreft de voorbereiding in de knel, omdat vakantievierende spelers en trainers zich pas in een later stadium bij de club kunnen aansluiten. Dit was ongeveer de strekking van een berichtje dat ik las op Twee Nul en dat klopte in mijn ogen niet helemaal. De voorbereiding komt namelijk helemaal niet in de knel maar er komt helemaal niets van terecht! Een regelrechte afgang mag je het besluit van de KNVB noemen om de competitie midden in de zomervakantie te laten beginnen.

Vroeger was dat niet zo en begon het seizoen voor mij en mijn teamgenoten als de Eenrumer Kermis al weer enkele weken voorbij was. Tegenwoordig is dat anders en moet alles wijken voor de belangen van de KNVB. Want hoewel er steeds meer geluiden klinken om in het voorjaar langer door te voetballen ziet het er bijna naar uit dat de ‘Sepp Blatter-ziekte” ook binnen de KNVB toegeslagen heeft. Vooral niet luisteren naar je achterban want je kunt nog eens wat moeten veranderen in je denkwijze is namelijk iets wat bij Blatter,en in veel gevallen ook bij de KNVB, niet in het woordenboek voorkomt. Een denkwijze die er uit bestaat dat begin mei het voetballen in grote lijnen afgelopen moet zijn in Nederland volgens de bond. Dit jaar werden op 28 mei de laatste nacompetitieduels in de standaardklasses al gespeeld zodat het gros van de voetballers voor half mei al uitgespeeld was. In 2012 zal dat niet anders zijn want ‘We” doen mee aan het Europees Kampioenschap, dat door Polen en de Oekraïne georganiseerd wordt. Dan moeten alle wedstrijden ruim voordat Oranje richting Oost Europa trekt wel gespeeld zijn want de ‘Bobo’s moeten er natuurlijk niet aan denken dat er in ons land nog gevoetbald wordt ten tijde van het Europees Kampioenschap.

Tegenwoordig werken veel trainers volgens een bepaalde periodisering  waarbij de arbeid/rust verhouding goed in de gaten gehouden wordt. In de top van het amateurvoetbal wordt namelijk niet meer om een pak gevulde koeken gespeeld maar wordt er met begrotingen gewerkt waar je duizelig van wordt. Maar ook in de klasses onder de top en hoofdklasse wordt het amateurvoetbal serieus benaderd wat uiteraard goed te begrijpen is. Wie wil er namelijk niet promoveren, kampioen worden of in ieder geval niet degraderen. De KNVB snapt dat echter niet want die laat de clubs in het Noorden, waar we nu aan de ‘beurt” zijn wat de late zomervakantie betreft, rustig in het weekend van 3 en 4 september aan de competitie beginnen. Het laatste weekend van de zomervakantie gaat de competitie dus los en moeten alle teams, van de F-junioren tot aan eerste elftallen, weer vol aan de bak!

Een belachelijk besluit waar zoals gezegd dit jaar het Noorden last van heeft en alles en iedereen tot wanhoop zal drijven. Want reken er maar op dat veel spelers door blessureleed getroffen zullen worden. Dat kan namelijk niet anders want als jeugdtrainer heb ik vroeger geleerd dat een voorbereidingsperiode van zes weken aan te bevelen valt. Om mij te overtuigen ben ik voor de zekerheid even in mijn ‘archief” gedoken en inderdaad in de logboeken die ik over de JVT-cursus in 1989 moest bijhouden werd aangegeven dat zes weken voorbereiding zeer gewenst was. Mooi om te lezen maar wat nog leuker was dat deze cursus onder auspiciën van de KNVB werd gegeven……….