Het Arjen Robben Veld en alle andere veldjes

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Naar ik mag aannemen weten bijna alle voetballiefhebbers dat er in Bedum een Arjen Robben Veld ligt. De in Bedum geboren voetballer kreeg dat veld aangeboden van de Johan Cruyff Foundation als prijs voor het feit dat hij in het seizoen 2002-2003 tot Talent van het Jaar verkozen werd.

Naar ik mag aannemen weten bijna alle voetballiefhebbers dat er in Bedum een Arjen Robben Veld ligt. De in Bedum geboren voetballer kreeg dat veld aangeboden van de Johan Cruyff Foundation als prijs voor het feit dat hij in het seizoen 2002-2003 tot Talent van het Jaar verkozen werd.

 

Over het Arjen Robben Veld doen natuurlijk de mooiste verhalen de ronde en een van die verhalen is dat er s’avonds tot dat het donker wordt gevoetbald wordt. Jan van Dijken bevestigde mij dat verhaal enkele maanden geleden toen we het kregen over de talentvolle jeugd dat er in Bedum rondliep. Een verhaal dat enkele weken geleden werd bevestigd door Wim Heemstra en Menko Swieringa. De twee oud-voetballers gaven aan dat het succes van de Togtemaarschool op het NK schoolvoetbal mede kwam doordat er in Bedum veel gevoetbald werd. Om even een aantal te noemen gaf Wim aan dat er alleen al 120 dames en meisjes in competitieverband actief zijn bij CVVB en Bedum. Een aantal dat natuurlijk overtroffen wordt door de mannen en jongens die zaterdags voor de twee Bedumer verenigingen actief zijn. Dinsdag 19 juli had ik een afspraak met Siebrand Solinger, de trainer van de voetbalvereniging Eenrum, en volgend seizoen zelf voetballend voor de zaterdagafdeling van Gronitas. Op weg naar de in Bedum woonachtige Siebrand kwam ik op de heenreis bij het Arjen Robben Veld langs en waar het een drukte van jewelste was. Er werd gevoetbald, met elkaar gepraat als het veld bezet was, kortom de jeugd was buiten. Richting de klok van half tien vertrok ik weer richting Ezinge en ik besloot nog een keer bij het Arjen Robben Veld langs te rijden om te kijken of de verhalen een beetje klopten. Het antwoord was duidelijk, ja!

Er liepen nog steeds veel voetballers op het Arjen Robben Veld alleen de leeftijdscategorie lag nu een paar jaartjes hoger. Maar ook nu werd er gevoetbald en met elkaar gepraat als het veld even bezet was. Bij thuiskomst even kijken op de bekende sites welke speler er nu weer richting een andere club verkaste of welke vereniging nu weer een ‘aanwinst” had aangetrokken. Er stonden er weer een paar op waarvan ik dacht, het zal allemaal wel. Ik zag direct drie berichten waarbij je als voetballiefhebber denkt, in wat Sience Fictions wereld ben ik nu terecht gekomen. Het eerste bericht dat ik las ging over Leonardo de oud-speler van Ajax, Feyenoord en NAC Breda. De voetballer is dit seizoen verhuurd aan Red Bull Salzburg. In Oostenrijk skiën de beleidsbepalers van de club al jodelend de Oostenrijkse Alpen af want ze hebben nog nooit een betere voetballer gezien dan ‘LEO”

John Karelse en al die andere trainers zullen daar iets anders over denken wat ook geldt voor zijn teamgenoten uit het verleden, zoals de nu voor FC Groningen uitkomende Kees Kwakman en vele anderen. Maar Leonardo gaat de Oostenrijkse Alpen bedwingen weten de Oostenrijkers te melden want het is een sensatie die kleine Braziliaan tussen de reusachtige bergen. Het tweede berichtje ging over Femi, de Nigeriaan die drie jaar geleden uit Denemarken richting FC Groningen kwam waaien en in die periode nooit kon overtuigen. Een salaris waar je majesteit tegen zegt maar als ik de trouwe supporters mag geloven, het rendement van een stoeptegel. Femi wordt waarschijnlijk verhuurd wat voor beide partijen het beste is want de Nigeriaan maakt op die manier ruimte voor een andere speler, die hopelijk uit de jeugdopleiding van de Groningers komt. Het derde bericht was echt het bericht van de dag want De Graafschap had interesse in doelman Kristoffer Nordfeldt, de sluitpost van Brommapojkarna uit Zweden. Als je dat als scout weet te vinden moet je toch wel aardig thuis zijn in de voetbalwereld. Ik zie de vraag al voor mij op de hilarische sportquiz in Kloosterburen straks in maart al voor mij: Waar speelde Kristoffer Nordfeldt voor hij naar de Graafschap kwam. Dat wordt lachen in café Willibrord kan ik iedereen verzekeren want als een team dat goed heeft gaan we nog mooie dingen beleven tijdens de hilarische Sportquiz.

Drie momenten waarbij in alle redelijkheid de vraag gesteld mag worden of de waan van de dag nooit over gaat in het betaalde voetbal. Veel clubs kwamen kreunend en steunend over de finish na een seizoen waarin de doelstelling soms wel maar vaker niet gehaald werd. Halverwege het seizoen werden er weer vliegtuigen vol verse krachten ingevlogen om de aan het begin van het seizoen nog goed uitgebalanceerde selecties van een ‘kwaliteitsinjectie” te voorzien en de schulden liepen op. Clubs wordt wakker en struin de velden af tot in de diepste spelonken van het jeugdvoetbal. Trek de Groninger klei op, bezoek de Drentse zandgronden en banjer door de heuvels van Limburg op zoek naar talent dat op trapveldjes en veldjes zoals het Arjen Robben Veld loopt te voetballen. Want op die veldjes loopt namelijk het talent dat je moet durven zien als club. Talenten waar je geduld mee moet hebben maar wat in mijn ogen goedkoper is dan de scheepsladingen aan dure buitenlanders die er ieder jaar weer komen en waarvan 90% niets toevoegt maar een godsvermogen aan salaris betaald krijgt van clubs die al jarenlang in de dieprode cijfers staan.