Betaald voetbal... Ga eens weer normaal doen!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De betaalde clubs zijn bijna allemaal weer in voorbereiding op een nieuw seizoen waar er ongetwijfeld weer van alles zal gaan gebeuren. Dat kan bijna niet anders als je alleen al ziet wat er in de eerste week van de voorbereiding al gebeurd is bij de diverse clubs.

De betaalde clubs zijn bijna allemaal weer in voorbereiding op een nieuw seizoen waar er ongetwijfeld weer van alles zal gaan gebeuren. Dat kan bijna niet anders als je alleen al ziet wat er in de eerste week van de voorbereiding gebeurd is bij de diverse clubs.

De eerste assistent-trainer, Maurice Steijn, is al gepromoveerd tot hoofdtrainer van ADO Den Haag doordat John van der Brom bijna ondersteboven gegooid werd met Georgische munten en naar zijn oude liefde Vitesse vertrok. PSV kreeg een financiële injectie van een groot aantal miljoenen vanuit de gemeente  waar er direct dertien miljoen richting Utrecht doorgegeven werden om Dries Mertens en Kevin Strootman richting Eindhoven te lokken. Uit een van de grootste havensteden ter wereld, Rotterdam werd Georginio Wijnaldum ook nog eens voor een miljoentje of vijf opgehaald waardoor voor Fred Rutten de druk nog meer zal toenemen. Het spookt namelijk een beetje op het trainingscomplex ‘de Herdgang” want daar lopen een paar spelers rond die het wel even hebben gehad met de beleidsbepalers van PSV. Orlando Engelaar is daar een van en de aanvoerder wil dan ook graag vetrekken wat echter nog niet lukte. Dat lukte ‘de Koef” wel want volgens de laatste berichten vertrekt hij naar Toronto. Zo zullen er trouwens meer voetballers niet meer te bewonderen zijn zoals Leonardo die er bij NAC werkelijk een potje van heeft gemaakt als we de media mogen geloven. Bijna vijf ton verdiende het vaatje buskruit in Breda en hij presteerde voor nog geen vijf stuiver. Red Bull Salzburg is zijn nieuwe vereniging sinds deze week en de Oostenrijkers hebben hem voor de zekerheid eerst maar eens gehuurd ….

Bas en Ron zijn ook weer vrienden in Heerenveen maar ik denk dat Bas nadat Feyenoord de miljoentjes uit Eindhoven binnen heeft vriendjes gaat worden met Mario Been. Heerenveen heeft op voorhand al goed  ingekocht want de 37 jarige Gerald Sibon komt weer terug naar het Abe Lenstra Stadion. Uit de supportershoek van Heerenveen hoorde ik dat Gerald ook in de kroeg zeer populair is bij de supporters en dat schijnt erg belangrijk te zijn tegenwoordig. Gert Heerkes gaf ook een duidelijke omschrijving van zichzelf door te stellen dat hij heel aardig overkomt maar best hard kan zijn. Dat is mooi dat we dat weten want dan kunnen we ons daar op instellen als we Gert in beeld krijgen tijdens de uitzendingen van de Jupiler League. Bij Sparta zijn ze nog op zoek naar een paar keepers want tegenwoordig schijnt dat wel handig te zijn dat er iemand onder de lat staat. Maar praatpaal Wiljan Vloet denkt dat het wat de keepers wel goed komt bij Sparta. Als je dit opschrijft besef je opeens dat er werkelijk formidabele keepers bij de tweede club uit Rotterdam onder de lat hebben gestaan. Pim Doesburg, de veel te vroeg overleden Tonny van Leeuwen en de vorige week overleden Jan van Beveren waren namelijk keepers die alle drie voor het Nederlands Elftal hebben gespeeld. Verder kreeg de BV Veendam een nieuwe naam en we werden verrast met Sport Club Veendam. Mooie dingen zijn dat waar de geweldige mededeling van Fred Rutten bijna compleet bij wegviel. ‘Fredje” zoals René van der Gijp hem graag noemt meldde namelijk dat alle PSV-spelers graag kampioen willen worden. Daar snap ik echt helemaal niets van dat Rutten tot die conclusie gekomen is en ook nog uitspreekt ook. Als je dat soort kreten de media ingooit weet je bijna zeker dat het je gaat achtervolgen. De PSV-spelers willen graag kampioen worden is natuurlijk een kreet die werkelijk nergens op slaat. Ik weet nog wel een paar miljoen voetballers in Nederland die dezelfde wens uit zullen spreken dan de spelers van PSV. Dat is nog meer een week van de voorbereiding wat de betaalde clubs betreft. Het mag van mij dan ook snel 20 augustus zijn, gaan we weer lekker normaal doen, want dan zijn de eerste wedstrijden in het bekertoernooi voor de amateurclubs waar geen perschefjes rondlopen die spelers en trainers vertellen wat ze wel en vooral niet mogen zeggen...

Kortom: Betaald voetbal …… Ga eens weer normaal doen!