Laat het amateurvoetbal puur blijven

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Het seizoen 2010-2011 nadert zijn ontknoping in zowel het betaalde als amateurvoetbal.

Het seizoen 2010-2011 nadert zijn ontknoping in zowel het betaalde als amateurvoetbal.

 Als ik dat laatste woord, amateurvoetbal, aan het papier toevertrouw bedenk ik mij dat het zo langzamerhand niet meer bestaat het voetbal waar het niet om de centjes gaat. Steeds meer clubs betalen, al dan niet met hulp van sponsoren of bemiddelde supporters, spelers om op die manier te proberen een toppositie te ‘kopen.”

Veel voorbeelden van clubs die zo een kampioenschap behaald hebben en later in het in de kelder van het amateurvoetbal terecht zijn gekomen kunnen we daarbij noemen. Iets wat ons in het betaalde voetbal de komende jaren zal gebeuren zal ook op termijn in het amateurvoetbal plaatsvinden. Roemruchtige verenigingen zulen uit beeld verdwijnen wat verenigingen als Wageningen, de Baronie en nog niet zolang geleden HFC Haarlem in het betaalde voetbal is overkomen. De BV Veendam heeft het vege lijf voorlopig nog gered waar echter alles mee gezegd is. In Breda rollen, als we de diverse media mogen geloven, bij NAC de lijken bij bosjes uit de kast.

Dat zijn voorbeelden waar je als voetballiefhebber niet vrolijk van wordt maar wat ook de komende jaren ook diverse amateurclubs boven het hoofd zal hangen. Maanden geleden hoorde ik in het UMCG namelijk al het gerucht dat het zondagvoetbal in Appingedam een gepasseerd station was richting het seizoen 2011-2012. Door de direct betrokkenen werd dit ontkend maar helaas is het wel realiteit geworden. Een roemruchte vereniging met een grote schare aan supporters gaat straks verder in de vijfde klasse van het zaterdagvoetbal. Een schrikbeeld voor de trouwe supporter die zijn club niet meer kan volgen op de zondag, wat voor veel ‘Damsters” wel even wennen zal zijn.

Op de zondagen kom ik voor de Ommelander Courant bij verenigingen die niet hoger spelen dan de vierde klasse, Hunsingo en Bedum, en de vijfde klasse. Kloosterburen, Eenrum en Warffum. Verenigingen die net als vele andere clubs in Nederland bestaan bij de gratie van hun vrijwilligers en niet omdat er met de geldbuidel gerammeld wordt.

Bij de Winsumers proberen ze via een gedegen beleid een stap omhoog te maken richting de derde klasse. In Bedum gaat het allemaal wat moeizamer omdat de achterban van de zondagclub niet echt groot genoemd kan worden. Bedum trekt op de zondag niet veel bezoekers naar de Sportlaan wat ik niet begrijp. Dirick Jan van Strien en Gallid El Baroudi, de twee hoofdtrainers van Bedum, prediken aanvallend voetbal iets wat enkele kilometers verderop in Winsum ook gebeurt door trainer Egbert Darwinkel waar voor vierde klasse begrippen dan ook redelijk wat publiek langs de lijn staat. In de vijfde klasse zie ik zoals gezegd Eenrum, Kloosterburen en Warffum regelmatig spelen waar voor vijfde klasse begrippen, zeker bij de eerste twee verenigingen, ook aardig wat supporters langs de lijn staan. Het zijn er geen honderden uiteraard maar toch zorgen de drie verenigingen voor vertier voor de trouwe bezoekers.

Warffum presteerde naar vermogen in de vijfde klasse, Kloosterburen werd in de slotfase van het seizoen weer geteisterd door teveel blessureleed en schorsingen zodat het helaas overal weer naast greep. Eenrum is echter aan een fabuleuze eindsprint bezig en kan bij een zege tegen SVMH en eventueel puntverlies  van Froombosch tegen Kloosterburen de tweede periode pakken. Mocht dat gebeuren dan zal het feest zijn in mijn geboortedorp wat ik ze van harte gun net zo als ik Kloosterburen een succes had gegund. Maar net als bij veel verenigingen in de lagere regionen  van het amateurvoetbal zal er ook in Eenrum angst zijn. Angst voor de keerzijde van de medaille want succes betekent tegenwoordig dat er aan spelers getrokken wordt.

Clubs, ‘scouts”, en trainers struinen tegenwoordig over de velden om te kijken waar ze talentvolle spelers weg kunnen halen om de selecties te versterken. In de top van het amateurvoetbal is namelijk geen weg meer terug en moeten de verenigingen die richting de top of hoofdklasse willen wel mee in de vaart der volkeren om dit te bereiken. Dat dit op termijn ook de doodsteek voor het amateurvoetbal is moge duidelijk zijn in een tijd dat het betaald voetbal richting de afgrond glijdt. Dat is jammer want het spelletje, op welk niveau dan ook, is te mooi om in de toekomst te verdwijnen. Als we echter niet uitkijken gebeurt het wel want de vele vrijwilligers zeggen straks een keer dat het mooi geweest is en dan is de basis van een vereniging weg. Ik hoop dan ook dat het gezond verstand langzamerhand zal terugkeren in voetballend Nederland en dat het wat het Noorden betreft bij Appingedam zal blijven als club die van het zondagvoetbaltoneel verdwijnt. Laten we het amateurvoetbal houden zoals het bedoelt is en dat is puur voor het plezier van spelers en supporters wat bestuurders ook zijn.

Vanmiddag, zaterdag 14 mei, was ik bij Zuidhorn- Rood Zwart Baflo , een duel in de vijfde klasse van het zaterdagvoetbal en heb een heerlijke wedstrijd gezien. Strijd, bij vlagen goed voetbal, twee uitblinkende keepers, emotie, alles kwam voorbij. Daar in Zuidhorn bedacht ik mij voor de zoveelste keer dat ik sinds ik voor de Ommelander Courant schrijf een bevoorrecht iemand ben. Ruim drie seizoenen OC hebben mij namelijk ongelofelijk veel plezier gegeven bij wedstrijden waarbij spelers geen stuiver betaald krijgen.