Het kan nog zwarter!!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Een scheidsrechter (20) uit Uithuizermeeden die afgelopen zaterdag tijdens de wedstrijd VAKO B1-Annen B1 geschopt en geslagen zou zijn door twee jeugdspelers van VAKO, stopt per direct met fluiten, meldt Dagblad van het Noorden.

Hij floot tot aan zaterdag ruim een jaar voor de KNVB, maar heeft de bond inmiddels laten weten het fluiten de komende jaren voor gezien te houden.Uit het rapport bleek  dat de wedstrijd in Vries escaleerde toen er gele en rode kaarten werden uitgedeeld aan de betreffende spelers wegens ’grove aanmerkingen op de leiding’. De keeper van VAKO zou de scheidsrechter in gezicht en ribben geslagen hebben en tegen de benen hebben geschopt. Een veldspeler zou hem een schop in de rug hebben gegeven. De Groninger staakte de wedstrijd en moest, aldus de rapportage, hard rennen om heelhuids de kleedkamer te bereiken. VAKO heeft de zondaars inmiddels gestraft. De keeper is geschorst voor de rest van dit seizoen én volgend seizoen. Ook heeft hij een terreinverbod gekregen. De veldspeler is geschorst voor de rest van dit seizoen.

Bovenstaand bericht las ik op Twee Nul en het verbaast mij niet dat er weer een scheidsrechter stopt. Ik kom regelmatig bij voetbalwedstrijden waar geregeld jeugdduels tussen zitten.Ook daar lopen de emoties steeds hoger op want de ‘belangen” worden steeds groter. Het geschreeuw en bijbehorende irritaties komen je op de parkeerplaatsen vaak al tegemoet. Je denkt dan dat je Anfield Road in Liverpool, het Bernabéu Stadion in Madrid of de Amsterdam Arena binnenkomt wat het geschreeuw betreft maar het betreft echter een amateurcomplex. Het blijkt dan ook nog vaak om een jeugdduel te gaan waar de hoogte van de premies, vaak door opa,oma,s, vaders of moeders bepaald, er voor zorgen dat er soms met het schuim op de mond gevoetbald wordt. Geen goede zaak natuurlijk maar wel de realiteit. Tegenwoordig zijn er steeds meer verenigingen die investeren in clubscheidsrechters. Cursussen door de KNVB gegeven, zorgen ervoor dat alle wedstrijden zaterdags en zondags gearbitreerd worden door gecertificeerde arbiters. Een uistekende zaak want niets is erger dan dat je op het veld staat met je tweeëntwintigen en er is geen scheidsrechter. Maar als we niet oppassen dan gaan we die kant wel op en zeggen alle collega,s  hetzelfde als de scheidsrechter die op jonge leeftijd de fluit aan de wilgen heeft gehangen:' De voetballers zoeken het maar even uit wij gaan zaterdag of zondag even iets gezelligs doen.

Dinsdagavond was ik bij het duel Noordpool- Muntendam aanwezig voor de Ommelander Courant een duel in de vijfde klasse F van het zaterdagvoetbal.  Dhr. Sietzema uit Assen arbitreerde, een scheidsrechter die de vijftig, misschien de zestig  wel gepasseerd was. Maar een geroutineerde arbiter in ieder geval. Hij floot een solide partij al waren sommige spelers het daar niet altijd mee eens. In de slotseconden ontstond er een enorme knokpartij omdat de irritaties bij de beide teams opliep over een wel of niet geldig doelpunt. Dhr. Sietzema had enkele seconden eerder de grensrechter van Muntendan uitgelegd dat een teruggelegde bal nóóit een buitenspeldoelpunt kan zijn maar de spelers waren het daar niet mee eens. Na een overtreding van een Noordpool-speler brak er dan ook een gigantische knokpartij uit. Dat was de eerste keer dat ik dat meemaakte als sportverslaggever van de Ommelander Courant en wat mij betreft hopelijk ook de laatste. Wat een gênante vertoning in Uithuizen. Dhr. Sietzema, en ook Noordpool-trainer Louis Koorenhof, bleven als een van de weiningen rustig en dat was mooi om te zien. Maar de spelers?? Wat een gekte!

Die taferelen haalde ik mij voor de geest toen ik het nieuws over de wedstrijd VAKO B1- Annen B1 tegenkwam. Trieste vertoning in Vries  op een dag, 9 april, die al zo zwart  als de nacht was. Maar helaas …….  het kon nog zwarter. Op een dag dat er zes mensen in koelen bloede werden doodgeschoten schopten twee jeugdspelers een scheidsrechter in elkaar. Maar weet iedereen wat nóg erger is? Volgend weekend gebeurt het weer ergens anders want ook in het amateurvoetbal worden de ,belangen” steeds groter!