Ja hoor, het is/was weer vakantie !!!!!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

 Veel verenigingen zorgen dat de spelers gewoon door kunnen trainen zoals onder andere bij VIBOA in Winsum las ik op www.viboa.nl , want niet iedereen staat op de latten.

Veel verenigingen zorgen dat de spelers gewoon door kunnen trainen zoals onder andere bij VIBOA in Winsum las ik op www.viboa.nl , want niet iedereen staat op de latten.

Net als andere vakanties werden de training wederom slecht bezocht las ik op de site want er waren het geringe aantal van veertien E- junioren aanwezig plus zes trainers. Er waren, zoals het hoort, enkele die zich afgemeld hadden maar de meerderheid had dit achterwege gelaten. Ik heb,en ben heel eerlijk, het berichtje twee keer gelezen en ik kan mij de frustratie van de trainers en wel aanwezige spelertjes wel een beetje voorstellen. Doordat ieder nadeel een voordeel heeft, auto in de garage, vrije dag, veel tijd voor Puurvoetbalonline, ben ik even wezen surfen over de clubsite,s en kwam al snel tot de conclusie dat het bij veel verenigingen niet veel beter was dan VIBOA.

Veel trainingen gingen vonden door de krokusvakantie geen doorgang want het was vakantie. Vroeger was alles anders en echt niet alles beter maar ik kan mij deze onzin uit mijn periode als jeugdspeler niet herinneren. Nu ben ik in een tijdperk opgegroeid dat het fenomeen televisie net om de hoek kwam kijken en ik als linkshandige in de eerste klas nog met een kroontjespen schreef ,wat geen succes was trouwens, maar het was ook de tijd dat op vakantie gaan beperkt bleef tot dagtochtjes als mijn vader vakantie had. Tegenwoordig wordt er,althans als ik de geluiden in het UMCG hoor minimaal drie keer per jaar op uit getrokken of kindlief nu op een sport zit of niet.

Het komend weekend, 26 februari om precies te zijn, gaan ook de jeugdige voetballertjes, ijs en wederdienende weer de wei in  om aan hun voorjaarsreeks te beginnen en je  hoeft dan ook  niet aan de Rijksuniversiteit gestudeerd te hebben om vast te stellen dat deze competitieplanning door veel ouders niet in dank aanvaard is want het is immers nog vakantie. Maar bij VIBOA, en ongetwijfeld ook bij andere verenigingen, waren de jeugdtrainers er wel.

Vrijwilligers die vaak twee keer in de week de jeugd de eerste beginselen van het proberen bij te brengen. Dat wordt vaak vergeten want uit ervaring weet ik dat een trainer niet even een pion omhoog gooit en er dan een oefening naar beneden komt vallen. Een trainer bereidt zich namelijk voor en bepaald aan de hand van afzeggingen wat hij of zij op een trainingsavond kan doen.

Dan is prettig om te weten dat als je team bij de E-junioren uit tien spelers bestaat en er twee hebben afgezegd je nog acht over houdt waar je uitstekend mee uit de voeten kan als trainer. Dan is het frustrerend als er op de bewuste avond drie spelertjes staan die dol graag willen trainen omdat zij niet tot de ‘gelukkigen” behoren die op vakantie zijn. Als trainer dan tegen spelertjes moeten zeggen dat de training niet doorgaat is het ergste wat er is weet ik uit eigen ervaring. Daarom begreep ik het geschrevene op de VIBOA-site ook zo goed en hoop voor de trainers dat de boodschap overkomt maar surfend over de diverse sites heb ik er een zwaar hoofd in.