Jaap is wel jeugdleider

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Ik mag graag even speuren op de clubsite, s om te kijken of er nog iets over lager senioren, dames of jeugdteams te vinden is. Vaak vind ik wel wat leuks om er iets mee te doen zoals met de foto die bij dit artikel geplaatst is.

Ik mag graag even speuren op de clubsite, s om te kijken of er nog iets over lager senioren, dames of jeugdteams te vinden is. Vaak vind ik wel wat om er wat mee te doen zoals met de foto die bij dit artikel geplaatst is.

Teamfoto

De F1 van de Heracliden met leider Jaap Zwartveld

Voor heel veel bezoekers van Puurvoetbalonline zal de foto van de F1 van de Heracliden ‘gewoon’ een foto van een jeugdteam zijn en niets meer. Maar voor mij is dat anders want de jeugdleider, Jaap Zwartveld, ken ik als de jongeman die al een paar maanden een relatie heeft, zoals dat tegenwoordig heet, mijn jongste dochter Saskia waar ik als vader wel een goed gevoel bij heb al wat weet je dat natuurlijk nooit helemaal zeker.

Druk bestaan

Jaap is een van de vele jeugdleiders die naast studie of werk zich ontfermd hebben over een jeugdteam van de vereniging waar ze zelf voetballen of voor gespeeld hebben. Een, als je het goed wilt doen een druk bestaan voor in dit geval Jaap Zwartveld die naast school, jeugdleider ook nog werkzaam is in een supermarkt die de vergelijking met een olifant gemakkelijk kan doorstaan. Bijkomend voordeel, al denkt Saskia daar soms anders over, is dat ze niet dagelijks in elkaars nabijheid te vinden zijn en ieder de ruimte krijgt om de dingen te doen wat hij of zij nodig denkt te hebben om gelukkig te zijn. Dat laatste geldt voor velen uiteraard waar het echter nog weleens aan mankeert als je de verhalen uit de wondere wereld van het voetbal mag geloven. Hoe vaak hoor je tegenwoordig niet dat men het te druk heeft met andere verplichtingen en het jeugdleiderschap of zelf voetballen, waar men veel plezier aan beleefde, wordt beëindigd.

Broek kopen

Niet zelden zie je als je ongelukkigerwijs eens op zaterdag in de stad moet zijn echtparen lopen waar het chagrijn van afdruipt omdat hij mee moet naar de stad terwijl zoon of dochter op enkele kilometers afstand aan het voetballen is. Graag had hij de grensrechtervlag ter hand genomen in plaats van zich door de mensenmassa in de Herestraat te worstelen op zoek naar een broek die in zijn beleving nog niet nodig was. ‘Moeders wil is wet” is een kreet die je dan nog weleens hoort waar je spontaan vlekken van in je nek krijgt bij dat soort teksten. Maar, en ik wil niet discrimineren, want uit eigen ervaring weet ik dat bij mijn ouders het soep op de zondag om 12 uur op tafel stond of de wedstrijd van het vierde elftal afgelopen waar ik in speelde nu afgelopen  was of niet en mijn vader noodgedwongen eerder huiswaarts keerde. Zo gaat het in veel gevallen waardoor er, bij metname de hogere jeugdteams, een steeds groter tekort aan elftalleiders is dat ernstige vormen aanneemt. Een situatie die steeds nijpender wordt bij tal van verenigingen.

Plicht

Persoonlijk vindt ik het, of er moet al een zwaarwegend argument zijn dat er van afgeweken wordt, de plicht van ouders om de verrichtingen van kinderen te volgen en zich daarnaast op het vrijwilligerswerk te storten waar de verenigingen om vragen. Ik mag dat gelukkig zeggen want Saskia heeft tot mijn grote vreugde een aantal jaren gevoetbald waarbij ik als vader, trainer en supporter bij betrokken was. Krista, mijn oudste dochter, was geen voetballer maar hield van dansen waar ze veel plezier in had en ze op een gegeven moment in Assen op een dansschool zat waar we een aantal jaren soms twee keer per week vanuit Kloosterburen heen reden.

Drive

Daarmee wil ik niet zeggen dat iedereen dat moet doen maar ik vind het wel triest dat metname in de stad clubs steeds meer in de problemen komen doordat ouders, de goede daargelaten, de ‘drive” niet hebben om langs de lijn te staan op een vroege zaterdagmorgen. Bij toerbeurt rijden gaat nog wel maar zeker niet meer. In een eerdere column heb ik het ook al eens genoemd, en het zal ook altijd een stokpaardje blijven, maar wat is er nu mooier dan je eigen kind te zien genieten in welke tak van sport dan ook . Maar gelukkig zijn er nog duizenden liefhebbers, zoals Jaap maar ook een Wolter van Zanten van de v.v. Stedum of Marcel Remijn van de v.v.Kloosterburen, die wel met de jeugd op de zaterdag op gaan en ze doordeweeks trainen. Voor al die jeugdleiders zouden veel ouders zich diep moeten schamen omdat, en zoals enkele maanden geleden in de stad Groningen nog is gebeurd, een jeugdteam niet kon vertrekken omdat buiten de leider, en ook nog eens geen vader van een speler, niemand kon rijden. Daarom in de naam van Jaap Zwaanveld, met de F1 van De Heracliden op de foto, hulde voor de vrijwilligers die wel snappen dat de jeugd ze nodig heeft.

Nu, en nogmaals de goede daargelaten, de ouders nog……………………………