'Huipie"

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Maandagsavonds na afloop of tijdens een van de vele reclameblokken waar je gek van wordt, en die mijn favoriet TV-programma Voetbal International hinderlijk onderbreken, wil ik nog weleens wat surfen op internet.

 

Maandagsavonds na afloop of tijdens een van de vele reclameblokken waar je gek van wordt, en die mijn favoriet TV-programma Voetbal International hinderlijk onderbreken, wil ik nog weleens wat surfen op internet.

24-10-2010_SGVV_07_-_Klburen_2-4_042

 

 Samen met 'Huipie"( derde van links) en zijn zoon Joost napratend over de wedstrijd SGVV'07-Kloosterburen

 Een beetje speuren naar leuke nieuwtjes, mooie wedstrijdverhalen of prachtige, door diverse clubfotografen, gemaakte foto, s. Zo kom ik ook altijd wel even op de clubsite van de voetbalvereniging Kloosterburen terecht waar ik onderstaand verslag van het derde elftal las dat geschreven was door Luuk Korhorn, de jonge arbiter uit Kloosterburen. Aan Luuk was, zoals hij zelf vertelde in het interview dat ik enkele maanden geleden met hem maakte voor de Ommelander Courant, geen groot voetballer verloren gegaan. Het niveau dat hij zou halen volgens Luuk zou ophouden bij het laagste elftal van Kloosterburen dus was het een wijs besluit om de scheidsrechtersfluit ter hand te nemen. Maar een enkele keer is het alarmfase één in Kloosterburen en worden alle beschikbare manschappen opgetrommeld om de lagere teams te bemannen. Dat was ook het geval in de uitwedstrijd tegen Yde de Punt waarvan in onderstaand verslag, geschreven door Luuk, werd vermeld waarom het derde elftal de wedstrijd had verloren. De reden was dat Huib niet meespeelde viel te lezen en dat bericht las ik met grote vreugde want mijn voetbalvriend, Huib van der Wildt, werd node gemist in het duel tegen Yde de Punt! Al ruim vijftig jaar(!), en ooit begonnen bij de in 1998 ter ziele gegane voetbalvereniging DEVJO( Door En Voor Jongeren Opgericht) uit Voorburg, voetbalt hij ondertussen nog steeds wat een prestatie van formaat genoemd mag worden. Huib, die een zeer intensieve baan heeft binnen het UMCG op een afdeling waar je beter maar niet kunt komen, is een voetbaldier die kan genieten van het spelletje en waar ik in mijn periode bij de voetbalvereniging uit Kloosterburen vele uren heb doorgebracht om samen de overige vrijwilligers de jeugdafdeling te runnen. Ik denk even aan het ‘Kloosterburen goes to Diever” project waar we samen veel tijd in hebben gestoken. Die Huib werd dus gemist bij het derde zoals Luuk ons liet lezen:

Na vorige week eenmalig bij het tweede Zijn voetbalkunsten te hebben vertoond, was het vandaag het derde waar ik mijn hulp aan bood. Die hulp mocht niet baten. Met een uitermate brede selectie van 16 man vertrokken wij om 10.45 uur naar Yde waar goed gevoetbald kon worden zo was verzekerd door de telefoon door de "Ite Mulder" van Yde. En inderdaad, een prachtig sportcomplex met een prachtig veld lag te wachten om betreed te worden door de topspelers van Kloosterburen. Maar de topspelers speelden niet op hun normale niveau. Na het uitvallen van Dennie Ruchti alias Piet Keizer of de nieuwe Burdy en het inbrengen van zinkend schip Harry Reitsma was het dan ook definitief gedaan met de sterallures van de Kloosterbuursters. In de eerste helft ging het de eerste tien minuten niet zo onaardig met veel druk en goed spel van Kloosterburen, maar na een doelpunt van Yde waarbij Ties te kijk werd gezet was het gedaan met het goede voetbal van Kloosterburen. Het liep ronduit niet meer, en het was dan ook veelal vrouwen en kinderen eerst bij laatste man Jerry van de Laan. Veel anders kon hij ook niet, eerst tot grote irritatie van Betto en Laurens. Die irritatie werd nog even versterkt door de scheidsrechter die weigerde een strafschop te geven toen voormalig bloembollenboer Bas Bos aan het zandhappen werd gezet door een speler van Yde. Niet veel later sloeg de berusting toe op het coachend team. Qua supportersaantal hebben we het wel gewonnen van Yde, 12 voor Kloosterburen en 10 voor Yde. Feit blijft dat we denk ik verloren hebben, omdat Huib niet meevoetbalde. Daar ging het mis.

Sportieve groet, ·Luuk

Mooie woorden van de jonge arbiter voor de man die zoals gezegd al meer dan een halve eeuw op het voetbalveld actief is. Want naast voetballer is hij ook al jarenlang bestuurslid en was samen met zijn zoon Joost trainer en begeleider van het D-team, ook wel Riegster Potjes” genoemd waar geweldige voetballers als Marco Reitsma, Danny Beerda, Wilco Huiskens, Bart en Wouter Korhorn, William de Lange, doelman Tom Korhorn, en niet te vergeten, Erik Vos en de te vroeg gestopte Maarten van der Wildt, in speelden.

Maar vijftig jaar voetballer is een prestatie van formaat wat niet zomaar aan voorbij gegaan mag worden. Persoonlijk zou ik dat jammer vinden maar de v.v. Kloosterburen een beetje kennende zal dat ook niet gebeuren, want ‘ Huipie” verdiend na het bereiken van deze mijlpaal wel iets moois in mijn beleving………….

Ik heb daar wel een idee over en weet zeker dat ik voorzitter Geert Timmer de komende weken vast wel weer op een voetbalveld tegenkom om het daar samen eens over te hebben…