Geldboete"s raakt jeugd niet !

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

De boetes als gevolg van gele en rode kaarten bij de junioren heeft SV Marum vorig seizoen in totaal € 700 gekost. Dat is door de vereniging betaald zo viel op de site van Marum te lezen.
De boetes als gevolg van gele en rode kaarten bij de junioren heeft SV Marum vorig seizoen in totaal € 700 gekost. Dat is door de vereniging betaald zo viel op de site van Marum te lezen.

Het bestuur heeft onlangs echter besloten dat boetes als gevolg van gele en rode kaarten opgelegd door de KNVB voortaan door de desbetreffende speler zelf betaald moeten worden. Het bestuur beoogt hiermee minder kosten te maken voor de vereniging en aan de andere kant een stukje bewustwording voor de jeugdspelers van hun gedrag in het veld.

Bovenstaande tekst is van uit het bestuur van Marum geredeneerd erg logisch te noemen maar ik snap 'onze" KNVB totaal niet. Iedereen die voetbalt of gevoetbald heeft weet dat niet alle gele en rode kaarten ook daadwerkelijk op het wedstrijdformulier vermeldt worden. Iemand die beweert dat dit wel het geval is durf ik van te zeggen dat hij of zij onzin uitkraamt waarbij we direct de eerste hiaat al hebben in de 'strafvervolging" die na een gele of rode kaart zou moeten volgen. Boetes bij de jeugd heeft in mijn beleving totaal geen zin, al zal de voetbalbond daar anders overdenken. Vaal zullen deze namelijk door ouders betaald worden en voelt de jeugdspeler die op een gele prent getrakteerd wordt zelf de pijn niet.

Een alternatieve straf voor de zondaar is een beter idee om te zorgen dat hij of zij er zich van bewust is dat het pakken van kaarten op jeugdige leeftijd absolute onzin is. Toen ik nog in de jeugd van de voetbalvereniging Eenrum voetbalde was het fenomeen gele en rode kaarten nog niet ingevuld. Dat was ook maar goed ook want ik had er niet aan moeten denken dat mijn ouders voor de boetes hadden moeten opdraaien die aan deze prenten waren verbonden. Een dat was niet omdat ik en mijn beide broers structurele kaartenpakkkers waren maar zat hem meer in het feit dat wij het thuis niet echt breed hadden. Maar het niet breed hebben komt ook in deze tijd nog steeds voor waardoor veel ouders er niet blij van worden om de KNVB te 'pleasen" met het overmaken van als ik goed ben ingelicht bijvoorbeeld 12.50 euro voor een gele kaart.

Als ik voorzitter Michael van Praag hoor praten dan blijkt dat de KNVB een zeer gezonde organisatie is waarbinnen veel kan en er niet op een eurootje meer of minder gekeken wordt als het op even praten over de blessure, s van Arjen Robben en Mark van Bommel aankomt. Of we vliegen een paar keer naar Zuid Afrika om te kijken of het gras nog wel groen is waar we onze WK-duels op moeten spelen. Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan over dingen waar je verbaasd over bent zoals de het creëren van baantjes binnen de voetbalbond. Als er bijvoorbeeld een arbiter stopt of talentvol is, zoals Danny Makelie, dan is er altijd ruimte om gedeeltelijk of volledig in dienst te treden bij de voetbalbond. Ze worden begeleider van een aankomende arbiter of een andere belangrijke functie kortom er is altijd wel iets te realiseren bij de bond.

Ook bij wedstrijden die gespeeld worden in het kader van het in kaart brengen van de jeugdige talenten wordt er redelijk met geld gesmeten wat door de ouders van jeugdspelers mede betaald wordt. Een kopje koffie voor en in de rust van de wedstrijden en na afloop een consumptie en een balletje gehakt behoren tot de standaard traktaties bij dat soort gelegenheden. Maar dat maakt allemaal niet uit want een optelsom leert dat als we even een laag gemiddelde nemen, en waarbij ik stel dat de jeugdspelers van Marum geen schoppers zijn die veel kaarten pakken, van op jaarbasis 400 euro per vereniging dan komt er via de 150 clubs met een jeugdafdeling die de provincie Groningen rijk is alleen al 60.000 Euro binnen bij de Ka En Ve Be!

Daar zouden  verenigingen eens een vuist tegen moeten maken richting de bond en gezamenlijk moeten komen tot een standpunt om alternatieve straffen te bedenken in de vorm van het fluiten van wedstrijden, het helpen van de in veel gevallen oudere vrijwilligers of het ondersteunen bij trainingen van de onderbouw inplaats van geld te storten in een pot waar de nodige snoepreisjes van betaald worden voor de Bobo, s en partners zoals ondermeer rond de WK-finale tussen Nederland en Spanje gebeurde. Dat helpt namelijk meer dan een boete die ze verder niet raakt en ze de zaterdag erna weer vrolijk in de wei rond dartelen alsof er niets gebeurd is.

Dat zijn straffen van drie keer niks waar de jeugd ook niets van leert wat helaas op teveel scholen ook het geval is waar het uitdelen van straffen door een leraar in 'ons parlement" bijna tot een politiek debat leidt. Een maatschappelijk probleem worden de normen en waarden genoemd die een steeds groter wordend deel van de jeugd erop na houdt. Helaas is dat ook zo want als je zoals ik het na een werkzaam leven van bijna veertig jaar het welletjes vind om nog vijf dagen per week in het UMCG te werken zodat ik dan drie dagen bezig kan zijn met de dingen die ik vele malen leuker vind verbaas ik mij steeds weer als ik dan op mijn vrije woensdag eens door de stad loop.

Op een mooie zomerdag een terrasje pakken kun je rustig vergeten of je moet om tien uur s'óchtends in de stad zijn. Maar ook in andere jaargetijden wordt het een lastig verhaal om ergens een plekje te bemachtigen tussen de diverse scholieren die ergens anders op de banken behoren te zitten dan op die van bijvoorbeeld 'De Drie Gezusters." Dan hoor je ze weleens praten over de lessen die ze hadden moeten volgen maar die ingeruild werden voor een leukere bezigheid in een van de vele horecagelegenheden die de stad Groningen rijk is en waar, zo weet ik uit eigen ervaring als vader, de scholen weinig tot niets mee doen om over de 'geweldige" instanties in ons kikkerlandje nog maar te zwijgen. Daarom is er voor voetbalverenigingen een mooie taak weggelegd om te proberen met alternatieve 'straffen" onze voetballende jeugd er van bewust van te maken dat de wereld niet alleen om hun draait omdat ze er in mijn ogen te gemakkelijk mee wegkomen als ze een gele of nog erger een rode kaart krijgen die zoals te vaak gebeurt met de mantel der liefde bedekt wordt en ze rustig door kunnen gaan met hun leven waarbij in sommige gevallen de normen en waarden steeds meer vervagen ...............