Op papier gespeelde wedstrijden? In de kelder van de kelderklasse zijn ze knettergek geworden.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Opmerkelijk: voetballers in de kelder van het amateurvoetbal willen minder wedstrijden per seizoen spelen dan nu het geval is. Je zou toch zeggen dat je op voetbal zit omdat je graag voetbalt.
je profielfoto
Bovenstaand bericht kwam  ik op Twitter voorbij en waar ik  via Facebook op reageerde met de opmerking  dat dit dan geen echte liefhebbers waren. Maar het bericht sloot ook naadloos aan op de opmerking die ik vrijdag kreeg. Ik had contact met Henk Abrahams, wedstrijdsecretaris VAKO, en nadat ons gesprek bijna afgelopen was kwam Henk  met het volgende. ‘Nog iets anders: ik heb mij ook dit seizoen vreselijk gestoord aan het op "papier “afwerken van wedstrijden. Zelfs van clubs waar je het nooit van zou verwachten. Ik ben zoals je weet ook teamleider van VAKO-zaterdag 3  en in de klasse waarin wij uitkwamen zijn er meerdere wedstrijden op papier afgewerkt. Misschien iets voor jou om daar eens aandacht aan te besteden en dan hoop ik dat de KNVB eens gaat reageren.”
Het op papier afwerken van wedstrijden, wat ben ik blij dat ik niet meer in competitieverband voetbal was mijn eerste reactie. Want tegenwoordig komen er steeds meer ‘apen en beren’ tevoorschijn die er voor kunnen zorgen dat jij als voetballer je wedstrijden niet kunt spelen. Zo kan het gebeuren dat een tegenstander zich afmeldt, of soms niet eens. Maar het kan ook dat je eigen team onvoldoende bemand is om de wei in te gaan. En daarnaast hebben we nog het ‘we reken ons rijk’-scenario binnen de clubs. Want vaak schrijven verenigingen teveel teams in want met vijftig senioren drie teams willen bemannen is namelijk een utopie. Want natuurlijk komen er blessures en natuurlijk zijn er andere zaken die in de weekenden voorrang krijgen boven een potje voetbal. Ik weet dat er voetbaldieren zijn die  alleen om die reden gestopt zijn met hun actieve carrière. Die konden er niet mee overweg om op vrijdagavond nog te horen dat hun wedstrijd weer niet doorging. Echte liefhebbers die daar niet mee overweg konden. Maar we kunnen van de Martinitoren, of welke andere toren dan ook ook afspringen, er veranderd niets in de wondere wereld die ook wel voetbalwereld genoemd wordt. Zo was er op mij reactie, dat zijn geen liefhebbers, een opmerking van, Mooie kort-door-de-bocht-reactie. Dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Als je veel wedstrijden moet spelen, waarvan 20% afgezegd wordt op de reguliere zondag waardoor je op donderdagavond om 18:30 moet aantreden tegen Schubbekutteveen 3 snap ik dat je dan liever minder wedstrijden voetbalt. Veel mensen ook nog een leven hebben naast voetbal, zeker in de kelderklasse.
Persoonlijk vind ik dit een kort door de bocht reactie want de scribent van dit bericht noemt dat mensen zeker in de kelderklasse ook nog een leven hebben naast het voetbal. Natuurlijk heeft iedereen een leven naast het voetbal want dat zou niet best zijn. Maar als lid van, in dit geval een voetbalvereniging, is het niet zo spannend om te weten wanneer je in de reguliere competitie moet spelen. Dat schema is namelijk in juli al bekend. Natuurlijk is het vooral de B-categorie niet vreemd dat iemand er niet is weet ik uit ervaring. Een blessure of werkzaamheden is een logische verklaring voor een afwezigheid. Maar in mijn loopbaan als voetballer heb ik het nooit meegemaakt dat wij niet konden spelers door een tekort aan spelers. Want was het een keer krap dan kon er een beroep gedaan worden op jeugdig talent. Iets wat tegenwoordig ook steeds minder vaak gebeurt omdat ‘we’ de jeugd niet teveel moeten belasten. De oudere voetballers moeten daar om lachen want vroeger, toen alles echt niet allemaal beter was, voetbalde je soms wel voor drie teams. Maar om nog even op de opmerking van, veel mensen ook nog een leven hebben naast voetbal, zeker in de kelderklasse, terug te komen. Als lid van een vereniging of een taak die je bijvoorbeeld als bestuurslid bent aangegaan, heb je plichten. Dat is nu eenmaal zo. Een voorbeeld, na een aantal jaren als bestuurslid van de Stichting Omloop van Bedum stop ik daarmee. Ik wil die verplichting van een keer per maand op maandagavond vergaderen niet meer. Als ultravroege ochtendmens wil ik niet meer in de avonduren vergaderen en daarom zet ik daar een punt achter. Dat zouden sommige voetballers misschien ook moeten doen. Die zich niet meer kunnen opladen voor ongeveer tweeëntwintig wedstijden per jaar moeten  gewoon stoppen of naar  7:7 wat op maar vier vrijdagen in het najaar en vier in het voorjaar gespeeld wordt. Tweeëntwintig wedstrijden is nog geen half jaar voetballen  waarbij er dus  dertig weekenden overblijven voor de overige activiteiten. Activiteiten die een liefhebber van het voetbal in de kelderklasse gewoon inplant in de weekenden dat er niet gevoetbald wordt. Maar om ook nog even op het op papier afwerken van wedstijden terug te komen. Hoe strafbaar zou zoiets zijn. Want natuurlijk is dat valsheid in geschrifte want je belazert  de hele boel. Maar ook als sportman/vrouw moet je dit toch niet willen. In de wereld waar het grote geld regeert wordt er al genoeg gesjoemeld en dat gaat dus ook in de kelder van de kelderklasse, lees B-categorie, hand over hand toenemen. Op papier gespeelde wedstrijden? Ook in de kelder van de kelderklasse zijn sommige knettergek geworden om daar aan mee te werken.