Mijn weekendmoment: Het ‘mysterie’ rond de korrels is 'opgelost'

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Ieder weekend gebeurt er rond het amateurvoetbal wel iets wat het schrijven van een artikel waard is. Iets waar je soms met bewondering, respect maar ook vaak met verbazing of afgrijzen naar kijkt of luistert.
je profielfoto
Ook in het weekend van 21en 22 oktober waren er genoeg momenten die voor mijn ‘weekendmoment’ in aanmerking kwamen. Zo was daar de sportieve prestatie van Geert Jan Reinders, sponsor en fervent supporter van Loppersum. De 66-jarige Lopster had een week eerder de marathon van Budapest en waar hij op 21 oktober het nodige over te vertellen had. Maar het weekend moment had ook over twee jonge arbiters, Aron Tepper en Tiemen Dijk kunnen gaan. Beide lieten namelijk zien dat het ook voor scheidsrechters van groot belang is dat een juiste conditie op alle niveaus bakken vol ellende scheelt. Kortom chapeau voor Aron en Tiemen die beide een meer dan ruime voldoende scoorden. Het weekendmoment had ook kunnen gaan over de gezelligheid in de bestuurskamers van Loppersum en VVK. Een gezelligheid die er voor de wedstrijd bij alle verenigingen is. Maar toch werd dat alles niet hét moment van het weekend en dat wat de ‘schuld’ van Vaclav Cerny. De aanvaller van Ajax scheurde heeft woensdag op het kunstgras van Volendam in het KNVB-bekerduel met ASV De Dijk (4-1 winst) zijn voorste kruisband. Ik had het voorval niet gezien maar werd er gisteren door iemand op geattendeerd. ‘Weer een kruisbandblessure door dat ‘klote’ kunstgras’ was de opmerking. ‘De zoveelste’ was de toevoeging en opeens moest ik denken aan zondagmiddag. Zondag stond ik langs de lijn bij het duel tussen VVK en SV Bedum en was daar bij niet alleen bij mij de verbazing over de vrachten aan rubberkorrels die er ook naast het veld van VVK lagen. Iets waar de club natuurlijk niet schuldig aan is want VVK is alleen maar huurder. Door mijn wekelijkse escapades op het kunstgrasveld in Bedum heb ik nu helemaal vergelijkingsmateriaal en weet ik dat het aantal korrels dat er in Bedum uitgestrooid is beduidend lager is dan op het veld van VVK. Iets wat ook in Uithuizen het geval is. Maar in Groningen, en in Haren is dat dus anders en dat vertelde ik mijn ‘bron’ wat betreft het nieuws van Cerny, die de bond via Twitter nog even ‘bedankte’  en kregen we het volgende gesprek:

Zag zondag ook weer een veld. Je brak je nek over de korrels”

Oud kunstgras zeker?

Nee, ligt er sinds zomer van 2016

Waar was dat?

Het veld van VVK

VVK is ook logisch Voetbal Vereniging ‘Korrelweg’wijk

Gemeente Groningen is verantwoordelijk en toen het werd aangelegd had men al zijn bedenkingen over de hoeveelheid aan korrels.

Vreemd want, zo wordt gezegd,  dat nieuwe kunstgras heeft echt niet veel rubber nodig en zeker geen tonnen aan afval. Dus  is het mysterie 'opgelost'. In gemeenten die er voor ‘openstaan’ dat hun sportvelden als dumpplaats van afval wordt gebruikt worden de sportvelden overvoerd met fout rubber en misschien wel onder het mom van als wij wat meer mogen strooien dan worden jullie daar niet slechter van.”