Verveling als bron voor jaloezie

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Moet je dat willen, iets willen verdedigen of zeggen dat het onzin is wat er verteld wordt. Ja, natuurlijk moet je dat willen want waarom moet je onrechtvaardigheid zijn gang laten gaan.
je profielfoto
Natuurlijk hoor en leest een mens veel. Dat kan bijna ook niet anders sinds de wereld is veroverd door de sociale media. Daar wordt je mee geconfronteerd wanneer je daar actief op bent en of je dat nu wilt of niet. Zijdelings werd ik deze week betrokken bij datgene wat Martine overkwam doordat bij iemand een vorm van verveling omsloeg in jaloezie. Dat zei natuurlijk meer over die persoon in kwestie dan over Martine maar het overkomt je. Verveling als een bron voor jaloezie waar heb ik dat meer gehoord of gemerkt. Als verslaggever, ik ben geen journalist, hoor en zie ik genoeg waar ik van denk, waar haalt men die onzin weg. Verhalen waar evenveel van klopt als dat Poetin volgende week de taken van Donald Trump gaat overnemen. Maar de verhalen zijn er wel. Verhalen over verenigingen die jeugdspelers bij clubs ‘wegroven’ en daarmee denken weg te komen. Bizarre verhalen waarvan ik zou denken, trek dat even na voordat je weer een verhaal uit een sprookjesboek voor waar gelooft. Want natuurlijk werkt dat niet zo. Dat wil je als vereniging niet want dan krijg je te allen tijde scheve gezichten. Vergelijk het met het hebben van meerdere kinderen of kleinkinderen die je ongelijk bedeeld en je bent ook de ‘Sjaak’. Zo werkt het dus ook binnen een voetbalclub waar het niet zo kan zijn dat een team op slinkse wijze aan zijn spelers komt. Verveling als bron van jaloezie is niet ongebruikelijk in de wereld waarin we leven. Waarom een ander wat gunnen wat we zelf niet hebben. Dat komt natuurlijk ook voor in de voetbalwereld waar de ontwikkelingen in sommige gevallen niet maar teveel wel stilstaan. Want binnen de voetbalwereld zou het goed zijn wanneer clubs eens in de  spiegel zouden kijken waar de 'pijnpunten' van hun  eigen jeugdopleiding liggen. Men zou in ieder geval naar punten kunnen kijken waar je invloed op kunt uitoefenen. Dat zou stukken beter zijn dan continu te wijzen naar anderen die anders met hun jeugdopleiding omgaan.

Want om heel eerlijk te zijn, het zijn vaak niet de clubs die gaan ‘shoppen’ maar het zijn de talenten die naar ze toe komen. Want we hebben het toch over de sociale media waardoor ‘iedereen ‘ elkaar kent. En we kennen toch allemaal de voetbalscholen waar men met elkaar van gedachten wisselt en adviezen worden gegeven. Dat is het verhaal en dan wordt er vaak gekeken naar de eigen, en kleinere, club waar dat allemaal anders is geregeld.

Daarom spelers die al op jonge leeftijd een stap willen maken houd je niet tegen en wat je ook niet moet willen. Maar je mag wel ageren wanneer er geshopt wordt door een andere club. Want dat hoort van hoog naar laag niet te gebeuren. Maar verder moet iedereen proberen om de energie die men steekt in het kweken van jaloezie om te zetten in een positieve energie richting de eigen jeugdopleiding. Want om heel eerlijk te zijn, wanneer je je jeugdleden wat te bieden hebt lopen ze echt niet weg.