Voor talentvolle voetbalsters moet er bij FC Groningen ook plaats zijn

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

‘Je moet als FC Groningen in het damesvoetbal investeren Hans want die meiden verdienen ook een kans,” was een opmerking in een artikel wat ik op 4 Januari 2014 schreef en wat nu door de successen van de Oranjeleeuwinnen nog meer actueel is geworden.
je profielfoto
De opmerking kwam van Joop Munsterman die toen nog voorzitter was van FC Twente waar hij bepaalde dingen niet maar ook bepaalde zaken wel goed heeft gedaan. Wat Joop niet goed deed doet nu niet ter zake maar wat hij wel goed deed juist wel. Het bestuur van FC Twente omarmde het vrouwenvoetbal. Een omarming die er toen in 2014 bij FC Groningen nog niet inzat. Maar de roep om dit wel te gaan doen bleef steeds boven de Euroborg hangen. Want ook in de provincie Groningen was/is het dames/meisjesvoetbal nog steeds in opkomst. Een mooie constatering voor velen maar een ramp voor de criticasters die nog liever vandaag dan morgen zien dat het vrouwelijk geslacht van de voetbalvelden verdwijnt. Een discussie die de laatste weken weer oplaaide omdat de ‘kenners’ weer appels met peren gingen vergelijken. Laat iedereen in zijn waarde denk ik dan en doe er als club je voordeel mee. Want het ‘vreemde’ is dat bij alle clubs met een vrouwenafdeling wordt gesproken over een leuke toevoeging. Er heerst een andere sfeer binnen een vereniging wordt er vaak gezegd en uit eigen ervaring weet ik dat dit ook zeker het geval is.

Daarom begrijp ik Hans Nijland ook niet wanneer hij zegt dat een vrouwenteam voor FC Groningen niet haalbaar is. Letterlijk zei Nijland in de media: 'Het kost ook bijvoorbeeld FC Twente geld. En in elk voetbalbedrijf en elk gezin is het niet anders: als je een dubbeltje hebt kan je geen kwartje uitgeven.’ Dat laatste klopt helemaal maar rijmt natuurlijk niet met het uitgavenpatroon van veel clubs in het betaald voetbal. Daar wordt met Euro’s gesmeten terwijl de kas leeg is. Euro’s waar ook nog eens de nodige in de zakken van makelaars verdwijnen.

Maar wat te denken van de goodwill die FC Groningen zou kweken wanneer het wel met een vrouwenteam in de eredivisie voor vrouwen zou uitkomen. Want ik neem toch aan dat er ook aardig wat voetballende dames tot de aanhang van de Groningers behoren. En wat te denken van de stimulans die het zou betekenen voor de talenten die nu door Heerenveen worden opgepikt maar nog liever in de Euroborg of op Corpus den Hoorn zouden willen spelen. En om heel eerlijk te zijn, de Trots van het Noorden kan gezien de kaartverkoop wel wat goodwill gebruiken.

En verder zou het ‘adopteren’ van het vrouwenvoetbal prima passen in het plaatje van het maatschappelijk betrokken zijn wat FC Groningen probeert uit te dragen. Dat zou namelijk prima passen in een plaatje om de ‘kenners’ die op de sociale media prima weten wat er allemaal fout gaat bij de dames van Oranje even op hun plaats te zetten. Want natuurlijk is het een lulkoekopmerking dat de keepsters op het EK meer fouten maken dan hun mannelijke collega’s eerder deden. Dikke onzin natuurlijk maar ‘we’ praten graag mee met mensen die het ‘dikkedakken in de toene’ bij een geprogrammeerd wielerwedstijdje als hun ultiem genot zien. Een poppenkast waar velen gelukkig niet aan meedoen. Want gelukkig zijn er genoeg dat wel het verschil tussen ‘appels en peren’ weet en dus ook niet gaat vergelijken. Nu alleen nog hopen dat ook bij Hans Nijland het besef komt dat ook FC Groningen het vrouwenvoetbal moet omarmen. Want ook voor de talentvolle meiden die maar wat graag iets in een mooie sport willen bereiken moet dat toch ook bij de ‘Trots van het Noorden’ te realiseren zijn.