KNVB- bureaucraten moeten eens met hun ‘poten in de klei' gaan staan.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Onlangs is de Verenigingsmonitor 2016 gepubliceerd. Dit is een onderzoek van het Mulier Instituut onder tweeduizend sportverenigingen. Er is onder meer gekeken naar de vitaliteit en veerkracht van sportverenigingen, ledenaantallen en financiën. Uit het onderzoek blijkt dat vooral kleine verenigingen zonder eigen accommodatie het financieel zwaar hebben.
je profielfoto
Daarnaast valt op dat vooral grote verenigingen behoefte hebben aan meer vrijwilligers. Positief is dat de meeste verenigingen maatschappelijk zeer actief zijn. Het onderzoek toont aan dat vooral kleinere verenigingen extra steun kunnen gebruiken.

De KNVB blijft de ontwikkelingen en problemen uiteraard in de gaten houden. De resultaten van het onderzoek zijn bij de politiek onder de aandacht gebracht. SP-Kamerlid Michiel van Nispen heeft eerder al over de financiële problemen bij amateurclubs Kamervragen gesteld. Tevens zal CDA Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot op 12 mei in Zeist te gast zijn bij de vrijwilligersbijeenkomst van de KNVB.

Meer rapporten

Komende periode verschijnen er meerdere rapporten in relatie tot de betaalbaarheid en toegankelijkheid van sport. Voetbalclubs vervullen een belangrijke rol in onze samenleving. Veel hardwerkende vrijwilligers dragen hier iedere week hun steentje aan bij als coach, trainer, scheidsrechter, bestuurder of andere betrokkenen van een sportvereniging. Zij verdienen steun. Daarom moeten we gezamenlijk, overheid en sportwereld, zorgen voor de juiste omstandigheden en onnodige belemmeringen wegnemen.

Het bovenstaande las ik vanmorgen in alle vroegte op www.knvb.nl . Het Mulier Instituut had onderzoek gaven een beeld wat iemand die geregeld met zijn ‘poten in de klei’ de KNVB ook wel had kunnen vertellen. Een Instituut wat er waarschijnlijk aardig aan heeft verdiend dit onderzoek wat oud nieuws is. Maar in de Verenigingsmonitor 2016 staat natuurlijk ook weer onzin in want de passage Uit het onderzoek blijkt dat vooral kleine verenigingen zonder eigen accommodatie het financieel zwaar hebben klopt niet. Dat moet zijn wanneer de KNVB niet heel snel stopt met zijn idiote plannen richting de kleinere clubs er door te rammen gaan die clubs vroeg of laat kapot. Enkele weken gelden sprak ik iemand en met zijn stelling was ik het helemaal eens. ‘Johan let op mijn woorden. De KNVB heeft het liefst dat de verenigingen uit minimaal 600 leden bestaan. Die zitten niet te wachten op verenigingen met rond de 200 leden. Dat zullen ze nooit hardop zeggen maar zo is het wel.” Ik was, en ben het roerend met hem eens want om een voorbeeld te nemen, het 6:6 is alleen maar omdat men bij de grotere verenigingen meer kinderen op een veld kwijt kan en op kwaliteit kan inschalen. Iets waar bij een kleinere vereniging absoluut geen sprake van is. Daar is 6:6 namelijk 2+ 4 tegen 1+5 of tegen 0+6. Dat is iets anders dan twee gelijkwaardige teams tegen elkaar laten spelen. Het onderzoek toonde aan dat vooral de kleinere clubs wel wat steun konden gebruiken. Dat klopt helemaal als je even kijkt wat dat 3x 1 doeltjes kosten die volgens een ‘kenner’ al veelvuldig worden gebruikt. Helaas zie ik ze niet op de complexen en wat ik met een kostenplaatje van 600 euro niet vreemd vind. Daarnaast valt op dat vooral grote verenigingen behoefte hebben aan meer vrijwilligers. Positief is dat de meeste verenigingen maatschappelijk zeer actief zijn. Natuurlijk zijn de verenigingen dat want velen zijn in het dorp of wijk een mooi bindmiddel. Iets wat die bureaucraten, wanneer ze zich ook eens in de kelderklasse van het amateurvoetbal zouden vertonen met eigen ogen konden zien