‘Gasselte 2017’ zet KNVB voor joker

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Ik ben niet echt van het herhalen wat ik ooit geplaatst heb op Puurvoetbalonline. Ik heb dat een paar keer op verzoek gedaan maar haalde daar absoluut geen voldoening uit. Maar er zijn altijd uitzonderingen die er voor zorgen dat het herplaatsen van een artikel je juist wel voldoening geven. Zo zag ik vanmiddag de volgende update voorbij komen: ‘Het gaat nu echt om de aller-allerlaatste plaatsen. Wil je deze zomer bij het mooiste voetbalkamp van Nederland zijn, schrijf je dan snel in!! Een update die ging over het voetbalkamp in Gasselte wat sinds dat de KNVB in 2014 besloot om de stekker uit de KNVB-voetbalkampen te trekken en waar ik toen het volgende over schreef.


je profielfoto
De zomer van 2014 werd er een met een lach en een traan in Gasselte. Een van de vele blunders die de KNVB dit jaar had bedacht was namelijk de beslissing om te stoppen met de KNVB-voetbalkampen. Waar tonnen aan euro’s naar de meest idiote projecten of aan Van Praag zijn kansloze missie werd besteed vonden de ‘deskundigen’ het een prima initiatief om de voetbalkampen van de voetbalagenda te vegen.

 ‘Gasselte’ was een begrip geworden in voetballand wat vroeger Hoek van Holland voor ons als Eenrumers was. Na de zomer van 2014 bleven er wat betreft Gasselte dus alleen maar herinneringen over omdat het exit KNVB-voetbalkampen was. Dat zat enkele Diehards echter niet lekker. Er werd gesproken over een doorstart in Gasselte omdat de belangstelling, en ieder jaar weer, in een woord fantastisch was. Ieder jaar weer waren ruim honderd kinderen actief op de velden van GKC in Gasselte. Een vereniging wat al die jaren een warm bad voor de deelnemers en vrijwilligers was

Maar er bleef iets knagen bij de staf van het voetbalkamp in Gasselte en de voetbalvereniging GKC. Iets knagen van, hebben we de KNVB eigenlijk wel nodig. Sterker nog, willen we wel een partner die jeugdvoetbalkampen de nek omdraait al waren het kalkoenen voor een kerstdiner. Daardoor ging steeds meer het idee leven, laat ze het lekker uitzoeken bij een bond die wel heel gemakkelijk over het plezier van de jonge voetballers en voetbalsters heen stapt.

Gisteren werd het eindelijk definitief, de doorstart van ‘Gasselte’ gaat gebeuren. In de zomer van 20 15 zal op de velden van GKC van 6 t/m 10 juli weer gerend, geschoten, getraind, gegeten en vooral veel plezier gemaakt worden. Plezier wat nu niet meer onder auspiciën van een bond plaats vindt die afscheid van het jeugdvoetbal aan het nemen is maar nu door personen wordt georganiseerd die wel liefde voor het jeugdvoetbal hebben.

Het bovenstaande schreef ik in november 2014 en wat is dan mooi te lezen dat Gasselte 2015, 2016 een ‘fullhouse’ hebben opgeleverd en wat voor de komende editie niet anders is. Want ook in de zomer is het weer volle bak in Gasselte waar de deelnemers en deelneemsters een mooie week gaan beleven. Dat de KNVB afscheid van zijn voetbalkampen heeft genomen heb ik nooit begrepen. In het kader van bezuinigingen werd er vanuit slot Zeist geroepen. Welke bezuinigingen vraag ik mij dan af. Stop dan een keer met dat dom doordrukken van je plannen richting het plan ‘winnaars van morgen’ waar de kleinere verenigingen in de krimpgebieden bepaald niet vrolijk van worden. En waar is het project ‘de blauwe kaart’ gebleven waar zelfs reclametijd voor gekocht werd om die onzin onder de aandacht te brengen. En wanneer we het dan toch over bezuinigen hebben waarom laat een bond in sommige gevallen scheidsrechters meer dan 150 ‘vlieguren’ maken om een wedstrijd te fluiten. Iets waar sommige arbiters, die niet voor de onkostenvergoeding fluiten, zich ook over verbazen.

Bezuinigen was in het toverwoord in 2014 binnen de KNVB wat de grootste sportbond in Nederland is. Maar al twee keer eerder werden ze door ‘Gasselte’ voor joker gezet en dat gebeurt dit jaar dus weer. Want ook in 2017 bewijst Gasselte eens te meer dat ze er op de burelen van de bond maar weinig van snappen…