.'De columns van toen bekeken door de ogen van nu: Hulde aan de consuls.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Een paar weken geleden raakte ik in gesprek met een trouwe bezoeker van Puurvoetbalonline. Een bezoeker die toen de opmerking plaatste van, waarom doe je niet wat met het archief van Puurvoetbalonline. Mijn antwoord was toen, waarom zou ik wedstrijdverslagen of interviews herhalen. Daar zitten de bezoekers toch niet op te wachten. Maar opeens viel het onderwerp columns en dat veranderde de zaak. De columns van toen bekeken door de ogen van nu was opeens de titel en waarbij we nu de column: Hulde aan de consuls, die ik schreef op 23 januari 2010, onder de loep:
logo
We gaan weer voetballen was een kreet die tot mijn grote verbazing deze week te horen was. Na weken van ploeteren in de sneeuw, trainen in de zaal of leegstaande loodsen waren alle vervelende elementen die het prachtige spelletje kunnen belemmeren opeens als sneeuw voor de zon verdwenen. Tenminste als we het op 22 januari uitgebrachte persbericht van de K.N.V.B. mochten geloven. Het gras heerlijk groen, de lijnen wit gekalkt en de CD met het nummer, Koning Voetbal gespeeld door de Marinierskapel, ligt weer klaar om afgespeeld te worden bij de opkomst van de teams. Dat was namelijk de conclusie die je kon trekken uit de mededeling die in het genoemde persbericht stond. De bond liet  weten dat het niet tot een algehele afgelasting over zou gaan  betreffende het weekend van 23/24 januari .Men liet het aan de clubs over of er wel of niet gespeeld zou kunnen worden. Dat was een prima gedachte van de bond waar de clubs zeer tevreden over waren. Een beetje surfend op de diverse website, s van verenigingen kwam ik al snel tot de conclusie dat iedereen de boodschap goed had begrepen. De afkorting AFG.(Afgelast) ben ik zelden zoveel tegengekomen als op vrijdag 22 januari. Iedereen die je tegen kwam had het over het koude gure weer waarmee we geconfronteerd werden. Weersomstandigheden waarbij het voor het gevoel een graadje of tien vroor. Gezien de verwachtingen die de verschillende weersdeskundigen wisten te vertellen mochten we, wat het Noorden betrof, in de nacht van vrijdag op zaterdag op een graad of vier vorst rekenen.

Dat waren omstandigheden waar de ware voetballiefhebber zijn bloed sneller van moest gaan stromen volgens de heren van de Bond. Hij of zij, je hebt uiteraard ook vrouwelijke diehards, moesten wel even hun privébankrekening bekijken. Want gezien de omstandigheden was het duidelijk dat er nog de nodige thermokleding, of een fles spiritualiën gekocht moest worden om van binnenuit voor de nodige warmte te zorgen. Kortom met de nodige, hulpattributen' voor de supporters in de aanbieding zag de bond geen aanleiding om tot een complete afgelasting over te gaan waar de meeste consuls gelukkig anders over dachten.

Nu denk ik dat er onder de consuls velen zijn die in het verleden zelf gevoetbald hebben en ook nu nog graag een amateurwedstrijd bezoeken. Die snappen dan ook dat er onder deze nog steeds winterse omstandigheden helemaal niet gevoetbald moet worden. Die denken aan hun vereniging waar in sommige gevallen het openen van de kantine meer kost dan de opbrengst zal zijn. Daar zouden ze bij de K.NV.B eens aan moeten denken want terwijl de sloten nog bevroren zijn en er wederom sneeuw op komst is zijn we er niet bij gebaat dat clubs min of meer zonder publiek hun wedstrijden afwerken. Maar de reden van dit soort escapades weten we natuurlijk allemaal. Want ,,WE” gaan immers naar het wereldkampioenschap Voetbal in Zuid-Afrika. Als het spektakel daar begint( 11 juni) moet het amateurvoetbal wel gereed zijn want we moeten de poulewedstrijden direct van A tot Z volgen om als supporter goed in het toernooi te groeien. Dus vind de bond het verstandig dat we ons op zaterdag 12 juni vermaken met het duel Zuid Korea- Griekenland terwijl ik denk dat de ware voetballiefhebber bij een duel in welke nacompetitie dan ook meer aan zijn of haar trekken zal gaat komen. Verder zal het in juni ongetwijfeld een stuk aangenamer langs de velden zal zijn dan in het weekend van 23/24 januari. Na afloop zal het ongetwijfeld gezellig druk zijn in de kantines en op de keurig afgebakende terrassen op de diverse sportcomplexen. En dan zal er door supporters en spelers getoast worden op de consuls van de verschillende verenigingen. Die lieten op 22, 23 en 24 januari namelijk zien dat ze naast verstand van veld en weersomstandigheden ook de verenigingen en hun trouwe supporters een warm hart toedragen…

Wanneer ik het bovenstaande nu teruglees dan denk je, er is tussen toen en nu niets veranderd. De winterstopjes zijn kort maar krachtig en daarna begint het gesodemieter. De winters van de laatste jaren worden steeds onberekenbaarder en beginnen, zo heb ik het idee, steeds later. Daarom denk ik dat we in de toekomst ook eerder een witte Pasen gaan beleven dan dat de Kerstman ooit nog met zijn arrenslee door de sneeuw moet ploeteren. Dat betekent ook dat de consul een steeds grotere rol gaat vervullen. Een rol die vanaf nu nog groter zal worden dan hij in 2010 al was. Want nu er steeds meer op kunstgras gespeeld wordt is een complete afgelasting van het totale programma even zeldzaam als dat er binnenkort een Zeppelin op Eelde Airport gaat landen. De beslissing wordt aan de consul overgelaten gaan we vast weer horen. Lekker gemakkelijk, zo ging het zeven jaar geleden en zo gaat het nog steeds. We gaan straks weer voetballen onder weersomstandigheden die je niet moet willen maar waar de KNVB toen en nu maling aan heeft