Een bandje met de juiste ‘aerodynamisch’ kleur en visuele pasjescontroles: dikke onzin

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Deze week was er aardig wat commotie rond het duel Feyenoord- Fenerbahçe. Dit omdat Feyenoord niet in zijn thuistenue mocht spelen door allerlei gedoe over kleurtjes in een shirt en een scheidsrechter die geen ander shirt aan mocht doen van een dictatoriaal UEFA. Kleurtjes en regeltjes in de voetbalsport. Sommige krijgen er bijna een stijve plasser van maar  een ander denkt, doe toch lekker normaal,,,
je profielfoto
Waar de kleurtjes en regeltjes ook belangrijk in  zijn is in het amateurvoetbal. Daar is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat het tape wat veel voetballers gebruiken om die ‘klote’ scheenbeschermers op hun plaats te houden wel van  dezelfde kleur is  dan de voetbalkous. Dat is heel belangrijk want dat houd de vaart in het spel. Een wit stukje tape om een rode of zwarte kous dat werkt niet. Dat remt een voetballer af. Wetenschappers binnen de FIFA en UEFA hebben daar namelijk jarenlang onderzoek naar gedaan en zijn tot de conclusie dat een andere kleur tape dan de kleur van de sok onvoldoende aerodynamisch is. Dus een wit stukje tape of bandje rond bijvoorbeeld een zwarte voetbalkous is niet goed. Er zijn arbiters die daar ook nog serieus mee omgaan. Die op kelderklasseniveau tegen een speler gaan zeggen, er moet even een ander kleur tape om je voetbalkous. Er zijn spelers die, wanneer je naar de kleur van het bandje kijkt, al jarenlang hetzelfde attribuut gebruiken. Die kijken de boodschapper aan, en dan komt het mooie, en veranderen niets aan hun uitrusting. Ik heb dit ‘circus’ nu  al een paar keer mogen meemaken en je blijft lachen. Scheidsrechters die ‘struikelen’ over de kleur van tape of een bandje vergeten bijvoorbeeld te fluiten voor een overtreding waarbij een speler zijn ‘klokkenspel’ bijna naar de eeuwige jachtvelden ziet verdwijnen. Want de regels niet goed naleven met een rapporteur langs de lijn is niet fijn. Dan kan er een streep door een eventuele promotie worden gezet  of wordt er misschien wel gezegd, je kunt beter stoppen.

Mijn opmerking: ik snap niet dat iemand zich nog verbaasd over wat de FIFA en UEFA doet. Lezen doet weten wat ging over dat gedoe rond de shirts van Feyenoord- Fenerbahçe kwamen natuurlijk reacties met de kretologie van regels zijn regels. Dat was ook het geneuzel wat op kwam borrelen rond de vliegramp van twee weken terug waar bijna een compleet voetbalteam bij verongelukte en Paris SG-speler Cavani vervolgens een paar dagen later geel kreeg omdat hij zijn shirt uitdeed bij het scoren van een goal. Cavani herdacht op die wijze de overledenen wat de Braziliaan Nathan ook deed toen hij voor Vitesse scoorde en hij van Jochem Kamphuis geen gele kaart kreeg. Toen hoorde je alleen maar positieve geluiden en waren de ‘regels zijn regels’ roepers stil. Maar als we het dan toch over regels zijn regels hebben dan het volgende . Kunnen we dan ook een keer op de vastgestelde tijden met een wedstrijd  beginnen doordat  men totaal onbelangrijke zaken ,zoals het constateren of het tape of bandje wel de juiste ‘aerodynamisch’ kleur heeft en die zinloze visuele pasjescontrole,  eindelijk een keer de geschiedenis instuurt.