‘Stuiterbal’ bezorgt keldervoetbalverslaggever mooi weekendmoment

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Bijna bij ieder duel waar ik voor de Ommelander Courant aanwezig ben gebeurt wel iets wat het schrijven van een artikel waard is. Iets met humor, speciaals of waar ik met veel bewondering en respect naar kijk iets wat ook in het weekend wat voor velen al in het teken van een pakjesregen stond.
je profielfoto
Het zal op woensdag of donderdag zijn geweest dat ik opeens een nieuwe benaming in mijn schoot kreeg geworpen voor mijn activiteitenrichting de Ommelander Courant, Oostermoer en natuurlijk mijn eigen website www.puurvoetbalonline.nl. Ik was een keldervoetbaljournalist werd mij verteld maar wat ik even moest rectificeren. Ik ben helemaal geen sportjournalist al had ik daar in mijn jonge jaren graag de nodige uren aan studie in willen steken. Iets wat ik in die periode achterwege heb gelaten wat studie richting andere ‘interesses’ waardoor ik op 15-jarige leeftijd bij Sporthuis Sjoerd van der Baan terecht kwam. Maar genoeg over toen want dit weekend viel er voor een ‘keldervoetbalverslaggever’ weer voldoende te beleven. Zo had mijn weekendmoment prima over een man in het rood of groen kunnen gaan. Maar waarom zou je dat doen, aandacht besteden aan twee arbiters, de een in het rood en de andere in het groen, die maar een ding uitstraalden en dat was dat ze puur voor de poen fluiten. Maar gelukkig was er een ander moment waar ik als ‘keldervoetbalverslaggever’ oprecht van hebben genoten. Het was de 75e minuut in het duel tussen Noordpool-GVAV Rapiditas dat Mark Bos de bal op de rechtervleugel kreeg van teamgenoot Stephano Da Silva Piloto. Wat volgde was een streep vanaf punt strafschopgebied strak in het kruis in de verre hoek. Een ‘wereldgoal van de 17 jarige spits die ook zaterdag weer als een ‘stuiterbal’ over het veld denderde. Want kleine Mark had zaterdagmiddag wel even zin in een potje voetbal.

Wanneer je de naam van de jonge spits hoort dan wordt daar direct aan toegevoegd, Mark is een moeilijke jongen. Een ongeleid projectiel en meer  dat soort kreten. Dat zal allemaal wel maar ik hoor regelmatig andere geluiden. Geluiden van, iedereen heeft een eigen gebruiksaanwijzing en die moet je op de juiste wijze gebruiken. Dat geldt ook voor ‘stuiterbal’ de bijnaam die ik samen met zijn huidige trainer Jur Smit voor Mark bedacht. Niet als kwetsende bijnaam maar meer als een vriendelijke ‘geuzennaam’ voor een voetballer waar een beetje voetballiefhebber voor naar de velden komt. Want Mark zorgt altijd voor leven in de brouwerij. En dat is toch wat we willen zien. We willen ons toch niet bijna ieder weekend kapot ergeren aan leidsmannen die hun eigen hobby niet serieus nemen. Daar heb ik geen zin in. Want in de kelder van het amateurvoetbal gebeuren teveel mooie dingen om je daar druk om te maken zoals zaterdagmiddag rond de klok van 16.00 uur toen onze ‘Stuiterbal’ met een wereldgoal de 2-2 op het scorebord schoot. Een goal die ik nooit had gezien wanneer ik geen keldervoetbalverslaggever was geweest