Een bewogen week met regels zijn regels

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Deze week was het een in veel opzichten weer een bewogen week. Een bewogen week met als absoluut dieptepunt het neerstorten van een vliegtuig met 77 passagiers waar er 71 de crash boven Columbia niet overleefden en waaronder een voetbalteam uit Brazilië wat dus voor een groot gedeelte verongelukte.
je profielfoto
De voetbalwereld reageerde uiteraard geschokt op dit bericht want een compleet team was in een klap bijna volledig weg. Chapecoense, dat negende staat in de hoogste divisie van het Braziliaanse voetbal, vloog naar Medellin voor de eerste van twee finalewedstrijden van de Zuid-Amerikaanse bekercompetitie Copa Sudamericana, vergelijkbaar met het Europa League Toernooi Tegenstander zou Atlético Nacional uit Medellin zijn geweest. Met nadruk zou zijn geweest want deze twee duels worden nooit meer gespeeld. Natuurlijk werd er overal meegeleefd met deze verschrikkelijke tragedie en wat ook Edinson Cavani deed. De aanvaller van Paris Saint-Germain heeft zijn eerbetoon aan de slachtoffers van de vliegramp in Colombia echter moeten bekopen met een gele kaart. De Uruguayaan trok in de competitiewedstrijd tegen Angers zijn wedstrijdshirt uit, nadat hij uit een strafschop de 2-0 had gemaakt. Cavani toonde daaronder een wit T-shirtje met daarop het logo van de Braziliaanse club Chapecoense, bestaande uit de letters ACF, en de tekst 'fuerza' (kracht).

Gezien de reacties op de sociale media waren er meer die dit een dwaze beslissing vonden maar was er een reactie onder mijn sarcastische opmerking: Kan deze arbiter ook levenslang geschorst worden.” die wel grappig was. De reactie was: ‘Regels zijn regels en die moeten nageleefd worden dus is de gele kaart terecht.

Dat zorgde uiteraard voor meerdere reacties op de sociale en bij mij voor verbazing. Want als we praten over regels zijn regels en die moeten nageleefd worden moeten we niet in het hedendaagse voetbal zijn. Want het gegeven ligt er nu eenmaal dat er van hoog naar laag maar wat aangerotzooid wordt. Personen die hun hele ziel en zaligheid aan bijvoorbeeld RBC, Wageningen, Haarlem, AGOVV en Veendam hebben gegeven worden per direct witheet hoe men in Zeist het probleem FC Twente heeft opgelost. Hoezo regels zijn regels. Maar waar het gaat om het naleven van de regels kunnen we ook dichter bij huis blijven. Want wanneer regels er zijn om nageleefd te worden waarom worden in de donkerste spelonken van het amateurvoetbal bijna geen spelerspassen gecontroleerd. Waarom wordt dat gemakshalve overgeslagen zodat iedereen die dat wil de boel kan oplichten. Daarom snap ik ook niet dat er voetballers zijn die helemaal over de ‘zeik’ gaan wanneer hun maillot tegen de kou niet gedragen mag worden. Dit omdat het niet van dezelfde kleur is als de voetbalbroek. Dat is namelijk de regel en wat ook geldt voor de bandjes om de kousen. De laatste twee vind ik ook van op alle slakken zout leggen. Laat lekker gaan denk ik dan. Maar ze zijn er die het figuurlijk dun door de broek loopt wanneer er een rapporteur langs de lijn staat wat door sommige arbiters ook eerlijk wordt toegegeven. Die dus op hun strepen staan en zeggen uit die maillot en andere bandjes om je kousen.

Een gemiereneuk om niets noemen we dat en wat ik ook vond van de gele kaart die Edinson Cavani kreeg. Na een ramp van een dergelijke omvang je medeleven tonen vonden velen niet gek. Sterker nog, je hoefde maar naar de foto met dat ventje op een verder lege tribune te kijken en je zag een enorme tragedie. Een jochie dat zijn helden nooit meer zal zien spelen. Helden die ook wij hebben gehad en in sommige gevallen nog hebben. Ik rij nog zo naar de plek waar ik het nieuws hoorde dat Tonny van Leeuwen was overleden en ik weet nog precies waar ik was toen ik hoorde dat Johan Cruyff was overleden. Dat zal dat jochie in Brazilië later ook hebben, Die zal voor altijd weten waar hij was toen zijn helden omkwamen bij een verschrikkelijk vliegtuigongeluk. Een vliegtuigongeluk waar we dit weekend in het betaald en amateurvoetbal bij stil staan door een minuut stilte in acht te nemen. Een gebaar uit respect voor de overledenen en de nabestaanden. Begrip wat ik niet heb voor de opmerking van: regels zijn regels en daarnaast een arbiter die Edinson Cavani een gele prent laat zien omdat hij even buiten de regels om de overledenen en nabestaanden herdenkt.