Negatieve geluiden plannen pupillenvoetbal worden weggemoffeld.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

We kunnen er niet onderuit, de verandering binnen het jeugdvoetbal wordt een doorslaand succes. Bezoek de sociale media en je wordt bedolven onder de superlatieven van medewerkers van de KNVB die ons laten geloven dat er geen negatieve geluiden te beluisteren zijn.

je profielfoto
We kunnen er dus niet meer omheen. De nieuwe opzet van het pupillenvoetbal gaat de basis worden om Nederland weer terug naar de Europese en misschien wel wereldtop te brengen. Dat is wat je namelijk steeds leest. Enthousiaste kinderen, ouders opa’s en oma’s en trainers en leiders. Dikke pret dus waardoor niemand begrijpt waar de diverse ‘azijnzeikers’ zich druk om maken Want natuurlijk zijn teksten als: ‘Dat jeugdplan wordt er doorheen gedrukt, dat kan ik nu wel op een briefje geven. Lees allemaal positieve PR. Negatieve geluiden worden tactisch weg gemoffeld. Deze week stond er een artikel in een dagblad dat voetbalclubs heel goed inspeelden op de nieuwe ontwikkelingen door kunstgrasvelden te bestellen met andere belijning. Ik ken veel clubs met kunstgras maar heb hier nog nooit iemand over gehoord. Het artikel is puur bedoeld als advies van de KNVB. ’Maak je veld maar up-to-date want dat plan rammen we er toch door’ De KNVB draait namelijk helemaal door in haar missie te willen concurreren met de grote landen. Heb er gewoon vrede mee dat we in de schaduw blijven van landen als Duitsland en bijvoorbeeld Spanje. De KNVB is er om te zorgen dat er overal in Nederland gevoetbald kan worden, ongeacht de grootte van het dorp of vereniging of het niveau. Ze zijn er niet om overal een zo hoog mogelijk niveau te propaganderen. Dat is slechts bijzaak. Zoals het nu gaat maken ze dat echter hoofdzaak. Over 25 jaar hebben ze alle kleine clubjes kapot gemaakt en hebben we alleen nog clubs met 600+ leden met minimaal vijf speelvelden en allemaal van kunstgras. Het beste zou zijn om de plannen massaal te boycotten. We mopperen veel maar staan nooit op onze strepen. We laten ons alles heel gemakkelijk door de strot duwen.
Een duidelijk standpunt van iemand die al jarenlang in de voetbalwereld rondloopt wat ook van toepassing is op de volgende mening. Ik vind het 2:2 en 4: 4 dikke onzin! Dat zijn in mijn beleving trainingsvormen. Met 8:8 heb ik geen problemen mee wanneer je dat op een half veld doet. Het kan helaas niet in de lengte omdat veel clubs nu al een tekort aan ruimte hebben. Maar dat zou als tussenstap richting 11:11wel mooi zijn.
Meningen van personen die al een tijdje op de velden rondlopen wat ook geldt voor de volgende opmerking van een jeugdtrainer die ik de vraag voorlegde wat hij van de plannen vond. ‘Ik zie het totaal niet zitten. Vooral 2: 2 lijkt mij verschrikkelijk. Ik kan me voorstellen dat je zo met jeugd traint maar toch niet als wedstrijden op zaterdag. Hoe vaak zie je bij de D- pupillen niet dat ze tijdens een trainingspartij de bal in totaal maar 3x raken omdat de betere voetballers de dienst uitmaken. Verder is er een ander groot nadeel. Veel verenigingen hebben nu al problemen om kader te vinden. Met 4 tegen 4 of 2 tegen 2 moet je meer dan 100 procent meer kader zoeken. Veel succes ermee denk ik dan.

Gewoon drie meningen van personen die actief zijn binnen het amateurvoetbal. Drie meningen die je nergens terugleest in de ‘wij zijn positief-show ‘ binnen een bond die zijn voetjes eens wat meer in de klei moet zetten. Die niet dat moet horen wat het WIL horen. Want natuurlijk wordt er positief gereageerd op deze nieuwe plannen. Plannen die je kunt vergelijken met het wassen van een nieuwe auto. De spiksplinternieuwe bolide komt uit de garage en wordt iedere week minimaal een keer gewassen. Na een half jaar is dat maximaal een keer per week en na een jaar wanneer is dat wanneer men er tijd voor heeft. Dat is met dit plan ook. Mooi man, lekker toernooitje spelen met uitslagen van meer dan vijftien goals verschil. Lekker langs de lijn staan waar op een veld waar 4 tegen 4 of 2 tegen 2 gespeeld wordt. Wanneer we de propagandisten binnen de bond mogen geloven wordt het een succes waar ik en met mij velen totaal anders over denken.