Ouders langs de lijn moeten hun mond houden…Was dat maar waar

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Maandagavond was Ernest Faber als gast bij de COVS-afdeling Groningen. De trainer van FC Groningen was uitgenodigd om zijn visie te geven over de arbitrage en het thema respect. De sympathieke coach was op deze maandagavond somber over alle inspanningen op gebied van fair play en respect. ‘Het begint bij de opvoeding en de voorbeeldfunctie die we als volwassenen hebben was een opmerking van Faber. ‘Ouders zijn vaker een bedreiging voor plezier en respect, dan dat ze een positieve bijdrage leveren.”
je profielfoto
 Op RTV Noord is er een rubriek ‘Lopend Vuur’ waar men deze keer een stelling had bedacht naar aanleiding van een uitspraak van Ernest Faber. De uitspraak was: ‘Ouders langs de lijn moeten hun mond houden. Er kwamen in totaal 2013 stemmen binnen op deze stelling. 1850 stemmers waren het met Faber eens en 163 stemmers dachten daar anders over. Dat zorgde dat 91,9% het met de hoofdtrainer van FC Groningen eens was en 8, 1% dus niet. Een beeld dat je bevreemd wanneer je met regelmaat een jeugdwedstrijd bezoekt en je soms een kakafonie aan geluid je kant op komt rollen. Want 91,9% van de ouders houdt zich namelijk niet stil tegenover 8, 1% wel. Dat is namelijk het werkelijk verhaal wat Faber bedoelt en wat op de meeste sportcomplexen ook zo is. Ze zijn er de sportcomplexen waar men er op toe ziet dat de ouders datgene doen waarvoor ze op een zaterdagochtend naar hun zoon of dochter komen. Dat is genieten in stilte zoals dat een trotse vader of moeder doet. We roepen het weleens gekscherend maar het is steeds vaker waar, de ouders van tegenwoordig leggen hun kind een druk op waar je als jonge voetballer wel kapot aan moet gaan. Want er zijn er voldoende die denken dat hun zoon de beste van de ‘voetbalklas’ is maar waar anderen duidelijk anders over denken. Maar ook het met het ‘begeleiden’ van een duel door de ouders gaat het vaak fout. Want je zult maar een aankomende clubscheidsrechter zijn en je wordt verbaal even aangepakt door een ouder die in de ogen van Faber, en de 91,9% die het op lopend vuur met Faber eens waren, zijn of haar mond moet houden. Een kansloze missie noemde een voetbalvriend dat vanmiddag en ik ben het roerend met hem eens. Hoe vaak is het al gebeurd dat een vader een scheidsrechter molesteerde. Hoe vaak is het niet gebeurd dat ouders over het gras lagen te rollebollen omdat de belangen in een jeugdwedstrijd vele malen groter waren dan welke Champions Leaguefinale op welke planeet dan ook.

Dan is een stelling plaatsen leuk maar heeft dat weinig zin. Dat is namelijk hetzelfde dan je de stelling plaatst, Sinterklaas bestaat echt. Dan vult ook 91,9% als antwoord ja in omdat ze een beetje willen blijven geloven in sprookjes. Iets wat de 91,9% die het met Faber eens zijn ook deden. Bijna 100 % die zes dagen van de week in sprookjes geloven maar waar er op zaterdag van de 1850 voorstemmers zeker 91,9% zijn mond niet houdt.