Zestien van de vierendertig keer dubbele cijfers is niet best.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Zestien keer dubbele cijfers in 34 duels is niet best. Dan mag je spreken van een competitie waar niemand ook maar een greintje spelplezier uit haalt en, nog erger, ook helemaal niets leert.
je profielfoto
Vorige week was er aardig wat ‘gedoe’ rond de zin en waanzin van dispensatie binnen het jeugdvoetbal. Een mooi onderwerp omdat er zo heerlijk verschillend gedacht wordt over dit onderwerp. Vorige week werd ik bij toeval weer eens op deze voor velen tenenkrommende materie gewezen. Een in dit geval jong O-15 tegen een O-15 met dispensatiespelers. ‘In dit geval’ is juiste benaming want met dispensatie spelen komt in alle leeftijdscategorieën voor. Na de commotie van vorige week besloot ik daarom Onder 15 zaterdag, JO15-1, 4e klasse 22 eens met meer dan gemiddelde belangstelling te volgen. Een beetje spitten in de uitslagen gaf een beeld dat in 16 van de 34 wedstrijden een uitslag met dubbele cijfers genoteerd kon worden. Elf duels hadden een uitslag met 10 t/m 15 goals voor een ploeg. Twee duels hadden een eindstand met 16 t/m 20 goals voor een ploeg. En in drie duels werd er door een ploeg meer dan twintig keer gescoord. Ik noem dat een triest gebeuren en vraag mij dan hardop af, wie is in een competitie als JO15-1, 4e klasse 22 nu de Winnaar van Morgen. Persoonlijk denk ik van helemaal niemand. Want de winnaars in deze competitie voetballen zonder weerstand en de verliezers verzuipen door teveel weerstand. Dit weekend werd ik uiteraard een paar keer geconfronteerd met het gedoe rond de door mij geschreven teksten. Teksten waar ik overigens nog steeds achtersta en helemaal na het volgen van Onder 15 zaterdag, JO15-1, 4e klasse 22. Zoals te lezen valt hadden van de 34 tot nu toe gespeelde duels in deze poule er zestien een uitslag met dubbele cijfers. Dat is op een haar 50% en wat je als club of bond niet moet willen. Want natuurlijk kwam dit weekend ook het plan ‘Winnaars van Morgen’ weer voorbij. Ik zou denken, ga eerst eens kijken naar de Winnaars van Vandaag. Want een beetje op de velden rondlopen, doet je geluiden horen dat bijna niemand blij is met de plannen van de bond. Natuurlijk zijn er pro-stemmers richting de plannen vanuit Zeist en wat moet kunnen. Er zijn er die bijna idolaat zijn over het spelen van 4: 4 wat er voor zorgt dat er in die categorie niet met keepers gewerkt wordt. Het zal allemaal wel zeggen weer anderen waartoe ook ik hoor.

Wanneer je wilt opleiden moet je jong beginnen wordt er gezegd. Maar vreemd genoeg wordt er ook gezegd dat het kaboutervoetbal funest is voor het jeugdvoetbal. Steeds vroeger kan er voor zorgen dat de animo ook eerder verdwenen is. Dat hoeft natuurlijk niet maar is wel een punt. Dus de bond kan mooi praten over morgen maar vandaag is toch wel een beetje belangrijker. Want de grotere clubs worden groter en de kleinere verenigingen kunnen niet of nauwelijks hun jeugdafdeling goed bemannen met teams in alle leeftijdscategorieën. Maar bij het ‘doorspitten’ van diverse jeugdcompetities kwam ik ook competities tegen waar geen uitslagen met dubbele cijfers te vinden waren. Navraag leerde dat in O- 17 en O-19 eerst voorronden waren gespeeld om zo tot een competitie te komen waarin ploegen redelijk aan elkaar gewaagd zijn. Een volgende vraag was, waarom is dat niet in de overige leeftijdscategorieën gebeurt. Het antwoord was niet alleen lachwekkend maar ook triest. Er bleken binnen de grootste sportbond van Nederland onvoldoende middelen te zijn om dat rond te krijgen met als resultaat dat ‘brugpiepers’ door HAVO 4 –leerlingen ‘kleurenblind’ gespeeld worden.