Fabrikanten keepersattributen kunnen door plannen KNVB de tent wel sluiten

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Columns

Gisteren ontving een reclamemail met de vraag: Is een keepersbroek nuttig? | Hoe wordt foam van keepershandschoenen geproduceerd? Een reclamemail waar ik vreselijk om moest lachen.

je profielfoto
Is een keepersbroek nuttig en hoe wordt foam van keepershandschoenen geproduceerd zijn vragen waarbij je je moet afvragen of de eigenaar van het bedrijf dat deze mailing rondstuurde keepersbroeken en handschoenen vervaardigd het nieuws in voetballand wonderland een beetje volgt. Dat moet je je zelfs ernstig afvragen waarbij je het antwoord eigenlijk wel weet. Dat heeft het bedrijf niet gedaan. Want had men dat binnen de firma wel gedaan dan wist men dat de KNVB het keepersvak aan het vermoorden. Er zijn er die bijna van de hoogste toren in hun dorp of stad springen van vreugde dat de KNVB met zijn plan ‘winnaars van morgen’ het jeugdvoetbal op zijn kop gaat zetten. Bij de twee jongste categorieën doen we het volgens de plannen van de bond zonder keepers want de ‘winnaars van morgen’ moeten veel scoren. Gisteren tijdens het kijken naar het NOS-journaal kreeg ik het beeld dat er ons steeds meer ‘voorgekauwd’ wordt. Op onze voedingdsmiddelen worden steeds meer stickers geplakt om ons te laten zien wat wel maar vooral wat niet gezond voor ons is. Net of we zelf niet kunnen of willen nadenken. Precies eender gaat het in de voetbalwereld waar technisch directeur Hans van B, zoals de oud-keeper Van Breukelen door mannen als Hans Nijland genoemd wordt, met een triomfantelijk lachje ons dinsdagavond in ook een aflevering van het NOS-journaal blij maakte met het plan ‘winnaars van morgen. Een oud-doelman die zijn eigen vak vermoordt past wel bij een bond waar nu het zoveelste plan is bedacht door personen die niet weten of er lucht, water of beton in een bal zit.

Wanneer je een keer een link plaatst, willen er weleens reacties komen en een was, we moeten met tweedejaars E-junioren naar 9-9 in de lengte van het veld met de goals op rand strafschopgebied. Zo leren ze voetballen wat hun in de D-junioren gemakkelijker een groot veld laat bereiken. Negen tegen negen als opvolger van het 7:7 wat eveneens met keepers gespeeld wordt. Dit omdat het keepersvak een wezenlijk onderdeel van de voetbalsport is en moet blijven.

Ik weet nog precies wat mijn eerste wedstrijd was die ik voor de voetbalvereniging Eenrum mocht spelen. Dat was het lastige uitduel tegen Zuidhorn die we met 0-14 verloren en waarbij ik als 7-jarige de doelman was. Gelukkig ging het in de daaropvolgende duels beter en ben ik tot mijn 50e jarenlang keeper maar ook voetballer geweest.

Maar toen was het de gewoonste zaak van de wereld op goal stond en dat was ook het geval wanneer je na schooltijd voetbalde. Op straat werd er kegelvoetbal gespeeld en wanneer je alleen was werd er urenlang tegen een muur aangetrapt. Maar op het veld midden in Eenrum werd er met keepers gespeeld.

Daarom snap ik ook niets van de plannen die Van B dinsdagavond zo triomfantelijk stond te vertellen. Een oud-doelman die ons moet laat geloven dat wanneer er in de jongste jeugd 2:2 of 4:4 gespeeld gaat worden we meer winnaars van morgen krijgen. Maar ook een oud-doelman die het vak waarin hij zelf groot in is geworden mooi aan het vermoorden is en daarom zeg ik, dank je wel meneer Van B….